Welke ziektes kun je krijgen van een geit of schaap?

Hoe krijg je de ziekte?
Verschillende dieren zoals geiten, schapen, runderen, honden en (wilde) varkens kunnen via hun zuivelproducten, speeksel of urine brucellose overbrengen op mensen. De ziekte komt zelden voor in Nederland.

Welke klachten krijg je?    
De ziekte begint met (lichte) koorts. Daarna krijg je hoofdpijn, gewrichtsklachten, ga je zweten en krijgt je last van vermoeidheid. Later kan de bacterie ontsteking van blaas, nier, long en hartkleppen veroorzaken.

Wat moet je doen?
Ga naar je huisarts voor behandeling. Met antibiotica is deze ziekte goed te behandelen.

Meer informatie over brucellose bij mensen lees je hier en meer informatie over brucellose bij dieren lees je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
De parasiet zit in de darmen van vooral schapen en geiten. De mest kan in het water terecht komen. Als je in besmet water zwemt, kan je deze ziekte oplopen. Ook door het eten van sla dat met besmet water is besproeid, kan je ziek worden.

Welke klachten krijg je?
De ziekte kan zonder klachten verlopen.  Je kan ook acute diarree met darmkrampen krijgen.

Wat moet je doen?
Ga bij klachten naar de huisarts. Neem goede algemene hygiënische maatregelen bij voedselbereiding en was regelmatig je handen.

Meer informatie over cryptosporidiose bij mensen lees je hier en meer informatie over cryptosporidiose bij dieren lees je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
Er zijn verschillende soorten leptospiren (bacterie), waaronder de ziekte van Weil. Deze ziekte kan je krijgen door te zwemmen in water waar ratten zitten. De bacterie zit in de urine van ratten.

Welke klachten krijg je?
De klachten variëren van niet ernstig tot ernstig. Soms zijn er helemaal geen klachten. Je kan bijvoorbeeld koorts, spierpijn, hoofdpijn of diarree krijgen. Ernstige klachten zijn een vergrote lever en nier, en geelzucht. Vooral de combinatie van verschillende klachten duidt op leptospirose.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten.

Meer informatie over leptospirose bij mensen lees je hier en meer informatie over leptospirose bij dieren lees je hier

De leverbot is een parasiet die bij verschillende dieren voorkomt: rundvee, schapen, geiten, paarden

Hoe krijg je de ziekte?
Deze parasiet vormt een platworm die eitjes legt in de lever van dieren. Deze eitjes komen met de gal mee in de mest. Via de poelslak worden de eitjes infectieus. Met het eten van bijvoorbeeld waterkers dat in drassige grond groeit, heb je kans dat je de eitjes opeet. Deze eitjes gaan ook in de lever zitten.

Welke klachten krijg je?
Er ontstaan allerlei leverkwalen, koorts, buikpijn en gewichtsverlies.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten. Was waterkers goed voor consumptie. Kauw niet op grassprietjes of veldzuring in gebieden waar zowel schapen/geiten als poelslakken voorkomen.

Meer informatie over leverbot bij mensen lees je hier en meer informatie over leverbot bij dieren lees je hier

Hoe krijg je de ziekte?
Deze ziekte kan je krijgen door het eten van besmet voedsel, zoals zachte kazen gemaakt van ongepasteuriseerde melk en vleesproducten (gehakt, filet américain). De bacterie komt ook voor in dieren, in water en in de grond.

Welke klachten krijg je?
Bij gezonde personen verloopt de ziekte vaak zonder klachten of met milde griepverschijnselen. Bij jonge kinderen, ouderen, mensen met een verzwakte weerstand en zwangere vrouwen verloopt de infectie veel ernstiger met kans op hersenvliesontsteking.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten. Neem juiste hygiënemaatregelen in de voedselbereiding.

Meer informatie over listeriose bij mensen lees je hier en meer informatie over listeriose bij dieren lees je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
Als je veel met schapen en geiten werkt, heb je meer kans op deze virusziekte.

Welke klachten krijg je?
Je krijgt op je vingers, handen en onderarmen blaasjes die gaan ontsteken. Het geeft veel jeuk of drukpijn. Ook kan er koorts en lymfeklierzwelling optreden.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten. Neem juiste hygiënemaatregelen bij contact met zieke dieren.

Meer informatie over orf bij mensen lees je hier en meer informatie over orf bij dieren lees je hier

Hoe krijg je de ziekte?
Deze bacterie komt voor bij melkgeiten en melkschapen. Via de lucht kan je deze bacterie inademen, waardoor je Q-koorts kan krijgen.

Welke klachten krijg je?
Sommige mensen krijgen helemaal geen klachten. Anderen krijgen griepachtige klachten, zoals hoofdpijn, hoge koorts, longontsteking en pijn op de borst.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten. Vermijd contact met melkgeiten en –schapen.

Meer informatie over Q-koorts bij mensen lees je hier en meer informatie over Q-koorts bij dieren lees je hier

Hoe krijg je de ziekte?
Deze schimmel kan direct via de huid van het dier worden overgedragen naar de mens, maar ook via paardendekens, zadels en kleding.

Welke klachten krijg je?
De schimmelinfectie dringt in de huid en vormt daar roodgekleurde ringen met iets verheven rand. De plekken gaan vanzelf weer weg maar dat kan lang duren.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten.

Meer informatie over ringworm bij mensen lees je hier en meer informatie over ringworm bij dieren lees je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
De salmonellabacterie komt veel voor bij koeien, schapen, geiten, paarden en varkens en ook in dierlijke levensmiddelen, zoals vlees, eieren of zuivel.  De meeste mensen raken besmet met de bacterie door het eten van niet of onvoldoende verhitte producten. Ook huisdieren als honden en katten kunnen deze bacterie bij zich dragen. Daarmee kunnen ze bij mensen darminfecties veroorzaken.

Welke klachten krijg je?
De meest voorkomende klachten zijn buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten. Neem de juiste hygiënemaatregelen bij voedselbereiding.

Meer informatie over salmonellose bij mensen lees je hier en meer informatie over salmonellose bij dieren lees je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
Deze besmettelijke huidziekte krijg je door de schurftmijt. Er zijn verschillende soorten die bij mensen en dieren kunnen voorkomen.

Welke klachten krijg je?
Toenemende jeuk is de meest voorkomende klacht. Er ontstaan blaasjes en rode bultjes tussen de vingers, polsen en voeten.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten. Behandeling van de schurftmijt is noodzakelijk om verdere verspreiding te voorkomen.

Meer informatie over schurft bij mensen vind je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet die vooral bij katten voorkomt. De ziekte kan je o.a. krijgen door het eten van besmet voedsel of tuinieren. De eitjes van de parasiet zitten voornamelijk in de poep van jonge katten. Als deze poep in de groentetuin terecht komt en de groente niet goed gewassen wordt, kunnen de eitjes de mens besmetten. Dat kan ook via tuinieren gebeuren of via het verschonen van de kattenbak.

Welke klachten krijg je?
Meestal merk je er niets van. Soms ontstaat moeheid, lusteloosheid of koorts. De klachten kunnen ernstiger zijn bij kinderen, ouderen en mensen met verminderde weerstand. Zwangere vrouwen lopen risico de parasiet over te dragen aan de ongeboren baby.

Wat moet je doen?
Ga bij duidelijke klachten naar de huisarts. Neem goede hygiënemaatregelen voor het klaarmaken van voedsel: was vaak je handen en bak vlees goed door.

Meer informatie over toxoplasmose bij mensen lees je hier en meer informatie over toxoplasmose bij dieren lees je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
Deze ziekte kan je krijgen door intensieve omgang met tuberculoze besmette runderen. Of door het drinken van rauwe melk van deze runderen. De kans is zeer klein om in Nederland deze ziekte te krijgen. De veestapel is vrij van deze bacterie en de melk is gepasteuriseerd.

Welke klachten krijg je?
Het duurt lang voordat je klachten krijgt van tuberculose. De meest voorkomende klachten zijn: hoesten, bloed ophoesten, koorts, moeheid, vermagering en nachtzweten.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten.

Meer informatie over tuberculose bij mensen lees je hier en meer informatie over tuberculose bij dieren lees je hier.

Hoe krijg je de ziekte?
Deze ziekte kun je krijgen door het eten van ongewassen bosvruchten, tuingroente of fruit waar lintworm-eitjes op zitten. De eitjes komen van kleine lintwormen die voorkomen in de darmen van vossen en honden. De eitjes groeien uit tot larven. De lintworm komt zelden voor in Nederland.

Welke klachten krijg je?
Meestal krijg je geen klachten. Als de larven via de darmwand en bloedvaten in andere organen komen, krijg je klachten als buikpijn, misselijkheid, benauwdheid, hoesten of verlamming.

Wat moet je doen?
Ga naar de huisarts bij klachten. Gebruik altijd handschoenen bij tuineren en was regelmatig de handen. Was zelfgeplukte bosvruchten, groente en fruit grondig voor consumptie.

Meer informatie over vossenlintworm bij mensen lees je hier en hier.