Zonkracht

Actuele zonkracht in Nederland, meting in Bilthoven. De zonkracht, of UV-index is een maat voor de intensiteit van de UV-straling. De zonkracht bepaalt hoe lang de huid kan worden blootgesteld zonder rood te worden.

Grafiek met de zonkracht zoals die vandaag in Bilthoven wordt gemeten

Zonkracht en verbranden

Bij een zonkracht 3 kan een blootstelling van 35 minuten tot roodheid leiden bij een ongewende huid. Bij zonkracht 5 is dat 20 minuten en bij zonkracht 7 15 minuten. Deze getallen zijn slechts een indicatie. Huidgedeelten en huidtypen verschillen sterk in gevoeligheid. Ook de oriëntatie van de blootgestelde huidgedeelten beïnvloedt het effect. Overigens treedt de roodheid pas enkele uren na blootstelling op. Bescherming van de huid is mogelijk door uit de zon te gaan, blootgestelde delen te bedekken of een zonnebrandcrème aan te brengen.

De gegevens in de figuur komen van de UV-meetopstelling op het RIVM-terrein. Rechtsboven staat het berekende maximum voor een onbewolkte hemel en het gemeten maximum van deze dag. Daaronder staat de laatst gemeten zonkrachtwaarde. Doordat de zon gedurende de dag klimt en daalt, heeft de zonkracht bij een onbewolkte hemel een karakteristieke klokvorm. De oranje lijn in de figuur laat dit zien en is berekend met behulp van een stralingstransportmodel en de meest recente ozonverwachting afgeleid uit satellietwaarnemingen. Bewolking zorgt voor fluctuaties waardoor de metingen meestal lager uitkomen dan deze berekening voor een onbewolkte hemel. Hogere gemeten waarden ontstaan door reflecties aan zijkanten van de wolken. Ook wanneer er minder aerosolen in de lucht zitten dan gebruikelijk zal de gemeten zonkracht hoger zijn dan de berekende. 

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu