Er zijn acht verschillende bevolkingsonderzoeken in Nederland.

De overheid biedt binnen het Nationaal Programma Bevolkingsonderzoek acht verschillende bevolkingsonderzoeken aan. De bevolkingsonderzoeken zijn bestemd voor verschillende categorieën mensen, aandoeningen en levensfasen.

Wilt u weten hoeveel mensen meedoen aan bevolkingsonderzoeken of hoe vaak er iets wordt gevonden? Lees dan verder op "Nationaal Programma Bevolkingsonderzoek: cijfers”. 

Hieronder vindt u een korte beschrijving van de acht bevolkingsonderzoeken.

Tijdens de zwangerschap:

Na de geboorte:

Kanker:


Tijdens de zwangerschap

Bloedonderzoek zwangeren

Iedere zwangere vrouw krijgt tijdens het eerste bezoek aan de verloskundige een bloedonderzoek aangeboden. Het laboratorium onderzoekt het bloed op de drie infectieziekten hepatitis B, syfilis en hiv humaan immunodeficientievirus (humaan immunodeficientievirus) en verder op de bloedgroepen ABO Eén van de meest gebruikte indelingen in bloedgroepen (Eén van de meest gebruikte indelingen in bloedgroepen), Rhesus D en Rhesus c en op bloedgroepantistoffen. De officiële naam van dit onderzoek is: Prenatale screening op infectieziekten en erythrocytenimmunisatie ( PSIE Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie (Prenatale Screening Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie )). 

NIPT

Aanstaande ouders kunnen tijdens de zwangerschap laten onderzoeken hoe groot de kans is dat hun kind down-, edwards en patausyndroom heeft. Dat kan met een NIPT niet-invasieve prenatale test (niet-invasieve prenatale test) die bestaat uit een bloedonderzoek tussen de 9 en 14 weken. 

13 wekenecho 

Aanstaande ouders kunnen laten onderzoeken of hun ongeboren kind een lichamelijke afwijking heeft. Dit medische onderzoek vindt plaats tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. Dus tussen de twaalf weken en drie dagen en veertien weken en drie dagen zwangerschap. De 13 wekenecho is onderdeel van een wetenschappelijke studie.

20 wekenecho  

Aanstaande ouders kunnen laten onderzoeken of hun ongeboren kind een open ruggetje of een andere aangeboren lichamelijke aandoening heeft. Deze zogenaamde ‘twintig wekenecho’ vindt plaats  tussen de 18e en de 22e week van de zwangerschap.

Na de geboorte:

Hielprikscreening 

In de eerste week na de geboorte krijgt het kind een hielprik. Via een hielprik zijn  aangeboren zeldzame aandoeningen op te sporen. 

Neonatale Gehoorscreening 

In de eerste week na de geboorte wordt het gehoor getest van een kind. Soms gebeurt dit op het consultatiebureau als het kind al een paar weken oud is. Een goed gehoor is nodig om goed te kunnen leren praten. 
De neonatale gehoorscreening is onderdeel van het Basispakket Jeugdgezondheidszorg ( JGZ Jeugdgezondheidszorg (Jeugdgezondheidszorg)). Gemeenten zijn verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het Basispakket JGZ. Hiervoor geven gemeenten opdracht aan JGZ-organisaties. Het RIVM voert sinds januari 2008 de landelijke regie op de neonatale gehoorscreening.  

Kanker

Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker 

Vrouwen tussen 30 en 60 jaar kunnen iedere vijf jaar een uitstrijkje laten maken. Het laboratorium onderzoekt of er afwijkingen zijn in de baarmoederhals (baarmoederhalskanker of voorstadia daarvan). 

Bevolkingsonderzoek Borstkanker 

Vrouwen tussen 50 en 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het maken van een röntgenfoto van de borsten (mammogram). Op een mammogram is borstkanker in een vroeg stadium zichtbaar. 

Bevolkingsonderzoek darmkanker 

In 2014 is het bevolkingsonderzoek darmkanker gestart voor mannen en vrouwen tussen 55 en 75 jaar. Eerst krijgen de oudste mensen uit deze groep een uitnodiging. Zes jaar na invoering is het bevolkingsonderzoek beschikbaar voor iedereen tussen 55 en 75 jaar.