In een aantal Europese landen zijn momenteel uitbraken van mazelen. De grootste uitbraken zijn in Oekraïne, Roemenië en Noord-Macedonië. Alle reizigers naar deze landen wordt geadviseerd om zich te laten vaccineren tegen mazelen als zij niet eerder gevaccineerd zijn of mazelen hebben doorgemaakt. Kijk ook op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Voor kinderen die naar deze landen gaan, wordt vervroegde vaccinatie geadviseerd vanaf de leeftijd van 6 maanden.

Daarnaast worden er momenteel ook uitbraken gemeld in Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije, Litouwen, Bosnië-Herzegovina en de orthodox Joodse gemeenschap in Londen. Omdat de mazelen hier vooral voorkomen onder de lokale bevolking, wordt bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij mensen thuis, familiebezoek) geadviseerd om de mazelenvaccinatiestatus op peil te brengen. Dat wil zeggen dat we mensen die niet eerder gevaccineerd zijn en geen mazelen hebben doorgemaakt, adviseren om zich te laten vaccineren. Voor kinderen vanaf 6 maanden die in deze landen bij mensen thuis logeren, wordt vervroegde vaccinatie geadviseerd.

Indien een ongevaccineerd kind in contact is geweest met een mazelenpatiënt, kan tot 72 uur na het contact alsnog een vaccinatie tegen mazelen worden gegeven. Neem hiervoor contact op met een arts ter plaatse.