Vanaf oktober 2009 staan NEVO-gegevens online. In november 2023 is versie NEVO-online 2023/8.0 uitgekomen. In deze NEVO-online versie zijn van 2323 voedingsmiddelen de gegevens van energie en circa 130 voedingsstoffen in te zien. 

Informatie over NEVO-online

Informatie over NEVO-online

De samenstelling van de voedingsmiddelen wordt weergegeven per 100 gram eetbaar gedeelte. Dit is bijvoorbeeld vlees zonder bot. Voor enkele voedingsmiddelen geldt een afwijkende eenheid, namelijk per 100 ml. De afwijkende eenheid wordt in de naam van het voedingsmiddel vermeld.

Functies van NEVO-online

  • Zoeken
  • Voedingsstoffen selecteren
  • Bekijken en vergelijken
  • Productdetails inzien
  • Exporteren

Meer informatie over deze functies is te zien in het volgende filmpje:

Filmpje NEVO-online

Zoeken in NEVO-online kan op verschillende manieren. U kunt de naam van voedingsmiddel of een deel van de naam of de NEVO-code intypen in het zoekvenster.
U kunt ook zoeken op voedingsmiddelengroepen die boven in het scherm worden weergegeven.
U kunt de voedingsmiddelen die u wilt vergelijken aanvinken. U kunt voedingsmiddelen uit meerdere groepen selecteren, typ dan een nieuwe zoekterm in.
Via de knop "selecteer voedingsstoffen" kunt u aangeven welke voedingsstoffen of aanvullende productinformatie u in uw overzicht wilt zien.
Dit kan per voedingsstof of voor een hele groep voedingsstoffen tegelijk.
Door te klikken op "Toon geselecteerde voedingsmiddelen" krijgt u de door u gekozen voedingsmiddelen en voedingsstoffen te zien.
De gegevens kunnen af- en oplopend worden gesorteerd. Hiervoor klikt u op de pijltjes boven de betreffende kolom.
Met de knop "Terug" gaat u weer naar het beginscherm. U behoudt dan uw selectie. Wilt u graag een nieuwe selectie maken, klik dan op "selectie wissen".
Als u alle informatie van één voedingsmiddel wilt zien kunt u klikken op de naam van het voedingsmiddel.
Boven aan dit scherm ziet u algemene informatie over het betreffende voedingsmiddel.
Daaronder ziet u de gehaltes en kunt u per voedingsstof zien waar de waarde op gebaseerd is.
De voedingswaarde-informatie van de geselecteerde producten kunt u kopiëren of exporteren naar een Excel- of CSV-bestand via de knoppen "kopiëren", "Excel" of "CSV"
De NEVO-online dataset is te downloaden via de knop rechtsboven aan het scherm. Nadat u akkoord bent gegaan met de voorwaarden voor het gebruik van de gegevens is de dataset direct beschikbaar.
Meer achtergrondinformatie over NEVO vindt u op www.rivm.nl/nevo

Zoeken

U kunt op verschillende manieren zoeken naar één of meerdere voedingsmiddelen.

  • Typ in het zoekvenster de naam of een deel van de naam van een voedingsmiddel in.
  • Typ in het zoekvenster een bestaande code van een voedingsmiddel (NEVO-code) in.
  • Zoek op voedingsmiddelengroep door bovenaan op de website op de knop van de betreffende voedingsmiddelengroep te klikken.

Nadat u het resultaat van uw zoekopdracht heeft gekregen kunt u aanvinken van welke voedingsmiddelen u de voedingswaarde wilt zien. Hierbij kunt u zoveel voedingsmiddelen aanvinken (per stuk of allemaal tegelijk) als u wilt. Daarna kunt u eventueel verder zoeken op een andere zoekterm of in een andere productgroep. Als er een zoekterm is ingevuld en u klikt op een productgroep, dan wordt er alleen in die productgroep gezocht. Wilt u alles in een productgroep zien, dan moet het zoekveld leeg zijn. Uw aangevinkte zoekresultaten worden onthouden.

Wilt u een geheel nieuwe selectie maken van voedingsmiddelen, klik dan op de knop ‘selectie wissen’ en begin uw zoektocht opnieuw via het zoekvenster of de voedingsmiddelengroepen.

Voedingsstoffen selecteren

Standaard worden energie en macronutriënten getoond bij de voedingsmiddelen op het scherm. De voedingswaarden van de gekozen voedingsmiddelen zijn zo met elkaar te vergelijken. Door te klikken op de knop ‘Selecteer voedingsstoffen’ kunt u aangeven welke voedingsstoffen u in uw overzicht wilt zien. Dit kan per voedingsstof of voor een hele groep voedingsstoffen tegelijk. Ook is het mogelijk om via deze knop andere informatie over de voedingsmiddelen te laten zien, bijvoorbeeld de productgroep, synoniemen, Engelse namen.
U kunt met de knop ‘maak selectie leeg’ de hele selectie weghalen en daarna aanvinken wat u wilt zien. Momenteel werkt deze knop niet helemaal naar behoren. Uw selectie is niet te zien in het zoekscherm, maar wel te zien nadat u voedingsmiddelen heeft geselecteerd en drukt op ‘Toon geselecteerde voedingsmiddelen’.

Bekijken en vergelijken

Door op de knop ‘Toon geselecteerde voedingsmiddelen’ te klikken ziet u de voedingswaarden van alle door u geselecteerde producten. Op deze wijze kunt u verschillende producten met elkaar vergelijken.

Bijvoorbeeld: u wilt de samenstelling van speculaas en biscuit bekijken. Zoek op biscuit en vink de biscuit aan waarin u geïnteresseerd bent. Zoek daarna op speculaas en vink deze aan. Druk op 'toon geselecteerde voedingsmiddelen'.

De voedingswaarden kunnen per voedingsstof af- en oplopend gesorteerd worden. Hiervoor klikt u op de pijltjes in de kopregel van de betreffende voedingsstof. Eén keer klikken zorgt ervoor dat de waardes aflopen, bij een tweede keer klikken lopen de waardes op.

Als er geen gegevens beschikbaar zijn van een voedingsstof dan wordt deze voedingsstof bij het bekijken van één voedingsmiddel niet getoond. Bij het vergelijken van meerdere voedingsmiddelen blijft het gehalte in de kolom van de betreffende voedingsstof leeg.

Productdetails

Door op de naam van het voedingsmiddel te klikken krijgt u alle details over dat voedingsmiddel in beeld.

Boven aan dit scherm ziet u algemene informatie over het betreffende voedingsmiddel. Bij ‘Opmerking:’ wordt extra informatie over het voedingsmiddel gegeven, zoals de soort bereidingsvet of de merken waarop gemiddelde waarden zijn gebaseerd. Bij ‘Recept:’ ziet u indien relevant de ingrediënten met bijbehorende hoeveelheden. Bij ‘Is verrijkt met:’ ziet u  welke verrijkingen door de fabrikant zijn toegevoegd. Wanneer een voedingsstof wel aanwezig is, maar het gehalte zodanig laag dat het niet gekwantificeerd kan worden, ziet u dit bij ‘Bevat sporen van:’.

In de tabel onder ‘Referentie' kunt u per voedingsstof zien waar de waarde op gebaseerd is.

Exporteren

De voedingswaarde-informatie van de geselecteerde producten kunt u exporteren naar een Excel- of CSV comma-separated values (comma-separated values)-bestand. Hiervoor kunnen de knoppen op het betreffende scherm worden gebruikt.

De gehele dataset is ook te downloaden.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven wanneer er een nieuwe versie van NEVO-online wordt uitgebracht dan kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief Voeding