Hoe wordt NEVO-online samengesteld?

Medewerkers van NEVO beoordelen gegevens van voedingswaarden op bruikbaarheid. Bruikbaarheid gaat over de relevantie van voedingsmiddelen en voedingsstoffen. Is het product belangrijk in het Nederlandse consumptiepatroon? Zijn er voldoende voedingsstoffen van dit product bekend? Zijn er meerdere merken beschikbaar? Enzovoort. De medewerkers beoordelen daarnaast de achtergrondinformatie, bijvoorbeeld de gebruikte analysemethode of het aantal monsters dat geanalyseerd is. Met veel aandacht wordt uitgezocht welke gegevens aan het NEVO-bestand kunnen worden toegevoegd, welke naam voor het voedingsmiddel wordt gebruikt en welke smaken en merken onder één NEVO-code worden samengevoegd. 
Voor een voedingsmiddel zijn vaak meerdere getallen per voedingsstof beschikbaar. Hieruit wordt een gemiddelde berekend of een van deze getallen wordt geselecteerd voor publicatie. Wanneer een gehalte van een voedingsstof ontbreekt, wordt dit aangevuld met informatie van vergelijkbare voedingsmiddelen, berekeningen uit recepten en inschattingen. Wanneer nodig, worden inhoudsdeskundigen geraadpleegd. 
Gegevens van voedingsmiddelen die wat betreft type en samenstelling niet of nauwelijks van elkaar verschillen, worden onder één NEVO-code samengevoegd. 

Er wordt volgens internationaal geaccepteerde richtlijnen gewerkt. Hiermee worden de werkzaamheden zo veel mogelijk gestandaardiseerd en wordt de kwaliteit geborgd. Gedurende het verwerkingsproces vindt een aantal controlestappen plaats. De gevolgde procedures zijn in het NEVO-kwaliteitshandboek vastgelegd.
De ingevoerde gegevens worden gecontroleerd op correctheid, volledigheid en consistentie. We controleren bijvoorbeeld of de som van alle macrovoedingsstoffen per 100 g voedingsmiddel niet groter is dan 100 g. Een ander voorbeeld: is de hoeveelheid mono-, di- en polysachariden niet groter dan de totale hoeveelheid koolhydraten? 
De samenstelling van soortgelijke voedingsmiddelen wordt vergeleken om mogelijke fouten op te sporen. Kort voor het uitbrengen van een nieuwe versie van NEVO-online wordt een audit uitgevoerd door leden van onze begeleidingscommissie

Naast de kwaliteitscontrolestappen als onderdeel van het verwerkingsproces is er veel aandacht voor de kwaliteit van de individuele getallen. Om de kwaliteit te kunnen beoordelen is informatie nodig over de achtergrond van de gegevens. Zoveel mogelijk variabelen worden beoordeeld en vastgelegd. Deze documentatie is gestandaardiseerd volgens EuroFIR European Food Information Resource (European Food Information Resource)-criteria. In het geval van geanalyseerde gehaltes is dat herkomst van monsters, aantal monsters, monsteromschrijving, status laboratorium (NEN Nederlandse norm (Nederlandse norm )-ISO International Organization of Standardization (International Organization of Standardization) 17025 geaccrediteerd), status analysemethode (gevalideerd/geaccrediteerd), analysedatum, berekeningsmethoden en referentie.