Waar je bent is wat je eet: de voedselomgeving waarin iemand zich bevindt draagt bij aan verschillen in eetpatronen en gezondheid. De ‘voedselomgeving’ is een breed begrip. Het is het totaal van verschillende factoren die van invloed zijn op de keuzes die mensen op het gebied van voeding maken. Denk onder meer aan culturele en sociale normen, maar ook de beschikbaarheid of de prijs van voedsel. Het RIVM ondersteunt onder meer nationale en lokale overheden om de voedselomgeving gezonder en duurzamer te maken. Op deze pagina vertellen we daar meer over.

In kaart brengen voedselomgeving

Het RIVM geeft onder meer advies over hoe de voedselomgeving in kaart kan worden gebracht en wat werkt om deze te veranderen. Dit kan gaan over landelijke maatregelen en over bepaalde plekken waar voedsel wordt aangeboden, zoals supermarkten. We werken ook samen met scholen, bedrijven en andere organisaties om projecten te starten die gezonde en duurzame voeding bevorderen. En leveren de tools om dit tot een succes te maken.
 

Landelijke aanpak: betere voedselkeuzes en aanbod in de supermarkt

 

  • Nationale Aanpak Productverbetering

    Met de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) kunnen fabrikanten de samenstelling van hun bewerkte voedingsmiddelen stap voor stap verbeteren. Dit kan door te zorgen voor minder zout, suiker en verzadigd vet. Maar ook het toevoegen van vezels. De NAPV volgt op het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) en moet zorgen voor een verbreding en versnelling van de verbeteringen. Het RIVM volgt de komende jaren de veranderingen in de samenstelling van voedingsmiddelen en kijkt of de doelen worden behaald. Meer informatie hierover op NAPV | RIVM.

  • Nutri-Score

    De overheid heeft per 1 januari 2024 het voedselkeuzelogo Nutri-Score ingevoerd. Een voedselkeuzelogo kan consumenten helpen betere voedselkeuzes te maken en daarmee bijdragen aan minder overgewicht, zoals opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord. Daarnaast kan een voedselkeuzelogo producenten aanmoedigen om de samenstelling van producten te verbeteren. Het RIVM onderzoekt in opdracht van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hoe Nutri-Score zo goed mogelijk kan aansluiten bij de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Het RIVM zal de Nutri-Score ook monitoren. Lees er meer over op Nutri-score | RIVM

     

Lokale aanpak: stimuleren gezonde en duurzame voeding

 

  • Gids gezonde leefomgeving

    De Gids Gezonde Leefomgeving is ontwikkeld voor gemeenten, provincies, GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)’en, adviseurs ruimtelijke ordening en anderen die werken aan een gezonde leefomgeving. Je vindt hier aanbevelingen, handvatten, instrumenten en voorbeelden uit de praktijk om gezondheid mee te nemen in het omgevingsbeleid. De voedselomgeving is een onderwerp in de Gids.

  • Gezonde school, kinderopvang en gemeenten

    We werken samen met scholen, bedrijven en andere organisaties om projecten te starten die gezonde leefstijl waaronder voeding bevorderen. En leveren de tools om dit tot een succes te maken.
    Gezonde school
    Gezonde kinderopvang
    Gezonde gemeente
    Loket gezond leven 

  • Goede voeding in de zorg

    Een goede voedingszorg en een gezond voedingsaanbod in zorginstellingen dragen bij aan de gezondheid van zowel patiënten, bezoekers en medewerkers. Het RIVM geeft een overzicht van de werkzaamheid van verschillende voedingsinterventies in de zorg. Daarbij ligt de focus op voorkomen van ondervoeding, overgewicht en gezonde voeding voor medewerkers en bezoekers van zorginstellingen.  Lees meer op Goede voeding in de zorg.

  • Loket duurzaam eten

    De huidige productie en consumptie van voedsel heeft een grote invloed op het milieu en op onze gezondheid. Daarom is het nodig om ons eetpatroon te verduurzamen, bijvoorbeeld door meer plantaardig te eten en minder vlees. Zet jij je als professional hiervoor in? De website Loket Duurzaam Eten geeft een overzicht van interventies die jij kan inzetten.