Het RIVM onderzoekt wat Nederlanders eten en drinken, en hoe gezond dat is. Krijgen mensen voldoende voedingsstoffen binnen of zijn er misschien tekorten? Dat meten we met voedselconsumptieonderzoek en voedingsstatusonderzoek. Aanvullend onderzoeken we microvoedingsstoffen (vitamines, mineralen), en bijvoorbeeld wetgeving daarover. Met al deze gegevens kunnen beleidsmakers aan de slag voor een gezonde, veilige en duurzame voeding. Op de onderliggende pagina’s lees je meer over deze onderwerpen.
Wat eet Nederland?
De Leefstijlmonitor is een van de belangrijkste bronnen voor het leveren van landelijke kerncijfers over leefstijl, waaronder voeding, aan de Staat van Volksgezondheid en Zorg in Nederland. Via de CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) Gezondheidsenquete en de voedselconsumptiepeiling worden gegevens op het gebied van voeding verzameld. Beide onderzoeken zijn onderdeel van de Leefstijlmonitor en vullen elkaar aan. De Leefstijlmonitor publiceert jaarlijks nieuwe cijfers over een aantal aspecten van de voeding, zoals de consumptie van groente en fruit en vis.
De Voedselconsumptiepeiling (VCP) geeft gedetailleerd inzicht in wat, waar en wanneer Nederlanders eten en drinken. Het RIVM vergelijkt dit met de Richtlijnen goede voeding en voedingsnormen van de Gezondheidsraad. Voedselconsumptiepeilingen worden al uitgevoerd sinds 1987. De nieuwste resultaten zijn vergeleken met de resultaten uit eerdere jaren. Bekijk deze consumptiegegevens op Wat eet Nederland.
Voedingsstatus van Nederland
Het doel van onderzoek naar de voedingsstatus is om de hoeveelheid voedingsstoffen in het menselijk lichaam te beoordelen. Dit soort onderzoek is nodig als de inname niet nauwkeurig genoeg gemeten kan worden met voedselconsumptieonderzoek. Dat is bijvoorbeeld zo voor zout. Een andere reden kan zijn om bevindingen uit het voedselconsumptieonderzoek te bevestigen. Dat kan nodig zijn als uit voedselconsumptieonderzoek blijkt dat er mogelijke tekorten van een voedingsstof zijn. Bekijk de resultaten van het voedingsstatusonderzoek.
Aanvullend onderzoek microvoedingsstoffen
Binnen het Aanvullend onderzoek (Micro)voedingsstoffen bestudeert en adviseert het RIVM het Nederlandse voedingsbeleid. Dit betreft vooral microvoedingsstoffen (vitamines, mineralen en spoorelementen). Het gaat bijvoorbeeld om evaluatie van suppletieadviezen. Maar ook om rekenkundige onderbouwing van maximumhoeveelheden voor verrijking van voedingsmiddelen. Daarnaast doet het RIVM verdiepend onderzoek om meer inzicht te krijgen in de inname, status en gezondheid van voedingsstoffen. Doel hiervan is om te bekijken of het huidige voedingsbeleid effectief en veilig is. Lees meer over op de verschillende onderzoeken.
Ondersteuning beleid, Gezondheidsraad en Voedingscentrum
Het RIVM geeft advies aan beleidsmakers hoe een optimale voedingsinname bereikt kan worden. Ook adviseren we of het bijvoorbeeld nodig is om wettelijke gehaltes van stoffen in voedingsmiddelen aan te passen. Daarnaast ondersteunt het RIVM bij adviezen van de Gezondheidsraad, zoals de Richtlijnen Goede Voeding, en Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Zo werken we aan een gezonde, veilige en duurzame voeding in Nederland.
Veilig, gezond en duurzaam
Het RIVM bundelt de bestaande kennis over de veiligheid, gezondheid en duurzaamheid van het Nederlandse voedingspatroon. Een voorbeeld hiervan is het in 2017 uitgebrachte rapport ‘Wat ligt er op ons bord? Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland’.
Nederlands onderzoek in internationaal perspectief
Het RIVM werkt met andere (Europese) landen samen om de voedselconsumptie en inname van voedingsstoffen in Nederland beter te kunnen meten en te kunnen vergelijken met die van andere landen.
Voor onderzoek naar de inname van voedingsstoffen of voedingsmiddelen zijn onderzoekers vaak op zoek naar de gemiddelde inname op lange termijn. Het RIVM ontwikkelde daarvoor het statistische programma SPADE. Het RIVM is een collaborating centre for nutrition van de WHO. We ondersteunen de WHO onder andere met onderzoek, ontwikkeling van methodes en workshops. We doen onderzoek naar prijzen en duurzame voeding in de projecten FOODCoST en FutureFoods.