Voor inhoudelijke vragen of opmerkingen naar aanleiding van het NEVO-bestand kan contact worden opgenomen met het NEVO-team van het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Veel gestelde vragen 

Hieronder vindt u de veel gestelde vragen. Mocht uw vraag er niet bij zitten dan kunt u altijd contact met ons opnemen via nevo@rivm.nl

 

Ja, het is mogelijk een kopie van het NEVO-online bestand aan te vragen bij RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dit is gratis, maar er worden wel voorwaarden gesteld aan het gebruik van de gegevens. Voor meer informatie: zie downloaden databestand.

Ja. In NEVO worden alle brongegevens bijgehouden, dit betekent dat de herkomst van de voedingswaarde altijd te achterhalen is. Bij NEVO-online staan de gegevens vermeld achter elke voedingsstof in het onderdeel ‘productdetails’.

Nee. Het analyseren van voedingsmiddelen om de samenstelling te achterhalen is zeer kostbaar. RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu probeert de voedingswaarde van de producten up-to-date te houden door gebruik te maken van beschikbare analysecijfers van diverse organisaties, instituten en universiteiten, informatie uit buitenlandse voedingsmiddelentabellen, gegevens van fabrikanten (via de Nederlandse Levensmiddelendatabank) en berekeningen en recepten.

Nee. Helaas is het niet mogelijk om voor iedere nieuwe uitgave van NEVO-online alle gegevens te controleren en eventueel aan te passen.

Ja, via nevo@rivm.nl kunt u oude NEVO-online datasets aanvragen, maar niet alle versies zijn nog beschikbaar en het format kan anders zijn dan de huidige dataset.  Bij het gebruik van oude tabellen moet u rekening houden met een aantal aspecten. De voedingswaarde van producten kan veranderd kan zijn vanwege wijzigingen in samenstelling. Oudere gegevens kunnen vervangen zijn door recentere analysecijfers; een iets andere voedingswaarde betekent daarom niet altijd dat het product veranderd is.

De meest recente versie van NEVO-online is gepubliceerd in november 2019. Dit betreft NEVO-online 2019/6.0. Het is nog niet bekend wanneer de volgende versie wordt uitgebracht.

In NEVO is het totale koolhydraatgehalte zonder voedingsvezel gegeven en wordt voedingsvezel apart vermeld.

Nee, er zijn geen recente gegevens over de gehaltes van de afzonderlijke mono- en disachariden beschikbaar. Het totaal aan mono- en disachariden wordt in NEVO-online vermeld. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt of de suikers toegevoegd zijn en/of van nature voorkomen in een product.

Vet in levensmiddelen bevat naast vetzuren ook glycerol (waaraan drie vetzuren zijn gekoppeld) en andere vetbegeleidende bestanddelen zoals sterolen en fosfolipiden. Producten met een hoog gehalte aan vetbegeleidende stoffen (bijvoorbeeld ei en orgaanvlees) bevatten relatief minder vetzuren. De optelling van de vetzuurgroepen (verzadigde, enkelvoudig en meervoudig onverzadigde en transvetzuren) is door de aanwezigheid van de vetbegeleidende stoffen zo’n 80-96% van het totale vetgehalte

Omdat onvoldoende actuele informatie beschikbaar is over de gebruikte vetsoorten en -hoeveelheden in margarine, halvarine, bak- en braadvetten en frituurvetten, is het niet mogelijk om voor deze voedingsmiddelen de hoeveelheid afzonderlijke vetzuren te berekenen. Ook zijn er geen recente vetzuuranalysegegevens beschikbaar voor deze voedingsmiddelen. De afzonderlijke vetzuren kunnen dus niet worden gepubliceerd. Bij recepturen met deze ingrediënten wordt om dezelfde reden de uitgebreide vetzuursamenstelling ook niet getoond. Dit is bijvoorbeeld het geval bij veel koek- en gebaksoorten.

De wijze waarop afzonderlijke vetzuren worden gepubliceerd is gewijzigd. In de vorige versies van NEVO-online  werden de afzonderlijke vetzuren in procenten van de totale hoeveelheid vetzuren weergegeven. In NEVO-online 2019 staan deze gehaltes als absolute hoeveelheden (g/100 g voedingsmiddel). Hiermee kunt u eenvoudiger het totale gehalte van de afzonderlijke vetzuren in een voeding of recept berekenen. Het is nu duidelijk te zien dat voedingsmiddelen met een laag vetgehalte ook weinig van de afzonderlijke vetzuren bevatten.

In NEVO-online wordt zout niet vermeld, maar natrium wel. 1 gram keukenzout (NaClchloride) bevat 400 mg natrium. Het natriumgehalte in NEVO kan dus worden omgerekend naar het zoutgehalte. Natrium in NEVO is zowel het van nature aanwezige natrium als het deel wat afkomstig is uit toegevoegd zout.

Foliumzuur in NEVO is het synthetisch foliumzuur dat aan voedingsmiddelen is toegevoegd. Natuurlijk foliumzuur in voedingsmiddelen valt onder de voedingsstof folaat.

Nee. Voor informatie over portiegroottes van voedingsmiddelen kunt u kijken op portie-online.

Nee. Er bestaan wel bedrijven die dit soort voedingsberekeningsprogrammatuur verkopen. Indien u interesse hebt in dergelijke programmatuur is het van belang erop te letten dat een recente versie van de NEVO-gegevens gebruikt is. Bij voorkeur zijn dit de gegevens van NEVO-online 2019.

Input en feedback zijn zeer welkom, dus schroom niet om vragen, opmerkingen of fouten aan ons door te geven op: nevo@rivm.nl.

Ja, dat kan. Houdt u er rekening mee dat de NEVO-tabel vooral generieke gegevens bevat. Voor berekening van recepten kunt u gebruik maken van de richtlijnen van EuroFIR European Food Information Resource , die zijn geschreven voor de voedingsmiddelenindustrie op basis van de EUEuropean Union 1169/2011 regeling.

Er worden geen gegevens van voedingen voor medisch gebruik, zoals sondevoeding, gepubliceerd. Dergelijke nauw luisterende gegevens zijn moeilijk up-to-date te houden, vanwege de frequente wijzigingen in aanbod en samenstelling.

Ja. Sinds 2017wordt het Nederlands Voedingsstoffenbestand beheerd in een ander softwaresysteem. Hierdoor is de codering gewijzigd. Van elk gehalte in NEVO is bekend wat de herkomst is. De bronvermelding is beschikbaar op NEVO-online bij het onderdeel “productdetails”. Een overzicht van de broncodes en een vertaaltabel van referenties van NEVO 2019 naar 2016  staan op de website.

De macrovoedingstoffen eiwit, koolhydraten, vet en water zijn in NEVO-online vrijwel voor elk voedingsmiddel ingevuld. Voor afzonderlijke vetzuren, voedingsvezel, mineralen en vitamines is niet altijd een gehalte beschikbaar. Zie hiervoor het overzicht met de vullingsgraad.

Nee, vanwege een sterkte terugloop in verkoop van de gedrukte NEVO-tabel 2011 is besloten geen nieuwe gedrukte tabel meer uit te brengen. De informatie is digitaal beschikbaar.

De referentie om te verwijzen naar NEVO-online is: NEVO-online versie 2019/6.0, RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven, Nederland