Alleen iemand met open tuberculose kan iemand anders besmetten. De bacterie zit in de longen van de zieke met open tuberculose. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Mensen raken niet besmet door iemand met tuberculose aan te raken.

Vaccinatie

Vaccinatie tegen tuberculose verkleint de kans om ernstig ziek te worden door tuberculose. Deze zogenoemde BCG Bacille Calmette Guérin (Bacille Calmette Guérin)-vaccinatie wordt in Nederland alleen gegeven aan jonge kinderen van wie een ouder geboren is in een land waar veel tuberculose voorkomt. Of bepaalde groepen reizigers.
Meer informatie over de BCG-vaccinatie lees je in de folder vaccinatie tegen tuberculose.

Testen

Als iemand een grote kans heeft gehad om tuberculose op te lopen, dan kan dat worden onderzocht. Meestal gebeurt dit met een huidtest (Mantoux) en/of bloedtest (IGRA interferon-gamma release assay (interferon-gamma release assay)). Soms wordt er een röntgenfoto van de longen gemaakt om te kijken of iemand tuberculose heeft. En in het laboratorium kan opgehoest slijm onderzocht worden.

Meer informatie over deze onderzoeken lees je in de folder Huid- en bloedtest en de folder TBC-onderzoek met een longfoto.

Behandeling van tuberculose

Ben je besmet geraakt met de tuberculosebacterie? Dan kun je medicijnen slikken om de kans om ziek te worden kleiner te maken. 

Mensen met de ziekte tuberculose moeten snel behandeld worden. Denk je dat jij of iemand in het gezin tuberculose heeft? Bel dan met de afdeling tuberculose van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) of ga naar de huisarts.

Isolatie en hoesthygiene

Iemand met besmettelijke tuberculose gaat 2-3 weken in isolatie. Dit is de periode dat je besmettelijk bent en zo voorkom je dat je anderen besmet. Ook is het belangrijk om goed te leren hoesten en niezen. Dit helpt om verspreiding te voorkomen. Doe het volgende bij hoesten en niezen:

  • gebruik een papieren zakdoek. Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest of nies dan in de plooi van de elleboog of wend je gezicht af;
  • gooi de zakdoek na gebruik weg.

Wie kan tuberculose krijgen?

Sommige mensen hebben meer kans op besmet te raken door tuberculose (tuberculose-infectie):

  • mensen die met iemand die besmettelijke tuberculose heeft in dezelfde ruimte zijn geweest;
  • mensen die reizen naar gebieden waar tuberculose veel voorkomt, bijvoorbeeld Afrika, Azië en Oost-Europa. Ga je op reis naar dit soort landen, vraag dan bij de afdeling Tuberculose van de GGD wat je moet doen om jezelf te beschermen.

Sommige mensen hebben een grotere kans om ziek te worden door tuberculose:

  • kleine kinderen (jonger dan 5 jaar);
  • mensen die geen goede afweer hebben door ziekte, mensen die medicijnen gebruiken waardoor de afweer minder wordt.

Lees meer over de behandeling van tuberculose