In Nederland worden de meeste vaccinaties gratis aangeboden door de overheid. Zoals het Rijksvaccinatieprogramma en de Griepprik. Er zijn ook vaccinaties die niet gratis worden aangeboden, maar waar u wel voor kunt kiezen. Dit zijn extra vaccinaties die op maat kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld tegen gordelroos of waterpokken. Een overzicht hiervan vindt u op deze pagina.

Voor kinderen en tieners

Voor volwassenen

Deze vaccinaties worden onderzocht door de Gezondheidsraad en Zorginstituut Nederland. Zij beoordelen de vaccins en geven advies aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De minister of staatssecretaris neemt dan een besluit. Bijvoorbeeld dat een vaccin wordt opgenomen in een vaccinatieprogramma en gratis wordt aangeboden door de overheid. Of dat het wordt opgenomen in het basispakket zorgverzekeringen. Het kan ook zijn  dat het vaccin op eigen kosten beschikbaar blijft.

Nu gebruiken

U kunt nu al gebruikmaken van bovenstaande vaccinaties. Deze moet u dan zelf betalen. De vaccinaties zijn alleen op recept verkrijgbaar, via een huisarts of sommige (reizigers)vaccinatiecentra. Voor informatie over de prijs van de vaccinaties kunt u contact opnemen met uw apotheek of vaccinatiecentrum. Op deze website vindt uitgebreide informatie over de vaccinaties en de vaccins, met een link naar de bijsluiters. Overleg met uw huisarts of met een (reizigers)vaccinatiecentrum of het vaccin voor u geschikt is.

Houd er rekening mee dat wanneer een vaccin geregistreerd is, dit niet automatisch betekent dat het ook verkrijgbaar is in Nederland.

Reizigersvaccinaties

Daarnaast zijn er ook vaccinaties voor als u op reis gaat. Deze beschermen tegen tropische ziekten. Ze worden niet gratis door de overheid aangeboden. Voor informatie en advies over reizigersvaccinaties kunt u terecht bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) of bij uw lokale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst).

Hoe werkt een inenting?

(Beeldtitel: Hoe werkt een inenting? Een animatie.)

STILTE

RUSTIGE MUZIEK

VOICE-OVER: Bacteriën en virussen daar kun je ziek van worden.
Krijg je een ziekte, zoals bijvoorbeeld mazelen dan bouw je afweer op, zodat je die ziekte niet nog een keer krijgt.
Met een inenting bouw je afweer op zonder eerst ziek te worden.
Een vaccin bestaat uit verzwakte of kleine deeltjes van virussen of bacteriën.
Je lichaam maakt hiertegen antistoffen aan.
Als je in de toekomst in aanraking komt met de echte virussen of bacteriën dan herkent je lichaam die en worden snel extra antistoffen aangemaakt.
Je wordt dan niet of veel minder ziek.
Soms zijn daar meerdere inentingen voor nodig.
De virussen of bacteriën in een vaccin zijn dood of zo zwak dat je de ziekte niet echt krijgt.
Soms kun je bijwerkingen krijgen na een inenting bijvoorbeeld een pijnlijke arm of koorts.
Deze klachten verdwijnen meestal na een of twee dagen.
Daarna ben je beter beschermd tegen de ziekte.

(Beeldtekst: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. rijksvaccinatieprogramma.nl.)