In het VGO Livestock farming and the health of local residents (Livestock farming and the health of local residents)-I en II programma van 2009-2013 is in huisartsgegevens een verband gezien tussen wonen dichtbij geitenhouderijen en een hogere kans op longontsteking. Dit verband is in VGO-III bevestigd voor latere jaren en gebieden buiten het oorspronkelijke onderzoeksgebied. In de meest recente rapportage is daarnaast onderzocht of het verband sterker is tijdens het griep- of lammerseizoen, maar daarvoor worden geen aanwijzingen gevonden.  Waardoor het komt dat longontsteking vaker voorkomt in de buurt van geitenhouderijen wordt onderzocht. Bekijk de video hoe we dat onderzoeken.

video

Video Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO-III)

Sprekers: Joke van der Giessen (programmacoƶrdinator VGO-III RIVM), Inge Roof (onderzoeker RIVM), Warner van Kersen (onderzoeker Universiteit Utrecht), Aniek Lotterman (onderzoeker Universiteit Utrecht), Wouter Lokhorst (onderzoeker Wageningen University & Research), Myrna de Rooij (onderzoeker Universiteit Utrecht),

Mensen die in de buurt van geitenbedrijven wonen hebben vaker longontsteking. Waardoor komt dat? Daar doet Veehouderij en Gezondheid Omwonenden onderzoek naar. Uit alle eerdere Veehouderij en Gezondheid Omwonenden-onderzoeken van de afgelopen 10 jaar blijkt dat mensen die op minder dan 2 kilometer van een geitenhouderij wonen een hoger risico hebben op longontsteking. Samen met de Universiteit Utrecht, het Nivel en Wageningen Universiteit onderzoekt het RIVM wat de oorzaak is van die longontsteking.

De volgende vragen worden beantwoord:

Welke ziekteverwekkers veroorzaken longonsteking bij patiƫnten?
Welke mogelijke ziekteverwekkers komen voor bij omwonenden zonder longonsteking?
Welke mogelijke ziekteverwekkers komen voor bij geitenhouders?
Welke mogelijke ziekteverwekkers vinden we waar en wanneer op bedrijven?
Zijn er bedrijfskenmerken die een risicofactor vormen?
Metingen in de buitenlucht op leefniveau. Welke ziekteverwekkers die longonsteking kunnen veroorzaken meten we in de omgeving van geitenhouderijen?

Voor meer informatie kijk op: rivm.nl/veehouderij-en-gezondheid/vervolgonderzoeken-vgo

Door COVID-19 is het VGO Livestock farming and the health of local residents (Livestock farming and the health of local residents)-programma ernstig vertraagd. De eerste gezamenlijke onderzoeksresultaten worden eind 2024 verwacht.