Vaccinaties op maat

In Nederland worden de meeste vaccinaties gratis aangeboden door de overheid. Zo is er het Rijksvaccinatieprogramma, voor baby's en kinderen, en de Griepprik. Deze vaccinaties geven bescherming, maar zijn ook bedoeld om epidemieën te voorkomen. Er zijn ook vaccinaties die niet gratis worden aangeboden, maar waar u wel voor kunt kiezen. Dit zijn extra vaccinaties die op maat kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld tegen rotavirus of gordelroos. Een overzicht hiervan vindt u op deze pagina.

Beoordeling gezondheidswinst

Deze vaccinaties kunnen wel gezondheidswinst opleveren. Daarom zijn de Gezondheidsraad en Zorginstituut Nederland in 2015 gestart met het beoordelen van al deze vaccins. Zij geven hierover advies aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De minister of staatssecretaris kan dan besluiten of een vaccin wordt opgenomen in een publiek vaccinatieprogramma, in het basispakket zorgverzekeringen of dat deze op eigen kosten beschikbaar blijft.

Nu al gebruiken

U kunt er nu al voor kiezen om gebruik te maken van bovenstaande vaccinaties. Deze moet u dan zelf betalen. De vaccinaties zijn alleen op recept verkrijgbaar, via een huisarts of (reizigers)vaccinatiecentrum. Voor informatie over de prijs van de vaccinaties kunt u contact opnemen met uw apotheek of vaccinatiecentrum. Op deze website vindt uitgebreide informatie over de vaccinaties en de vaccins, met een link naar de bijsluiters. Overleg met uw huisarts of met een (reizigers)vaccinatiecentrum of het vaccin voor u geschikt is.

Houd er rekening mee dat wanneer een vaccin geregistreerd is, dit niet automatisch betekent dat het ook verkrijgbaar is in Nederland.

Reizigersvaccinaties

Daarnaast zijn er ook reizigersrsvaccinaties beschikbaar. Deze beschermen reizigers tegen tropische ziekten. Ze worden niet gratis door de overheid aangeboden. Voor informatie en advies over reizigersvaccinaties kunt u terecht bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) of bij uw lokale GGD.

Home / Onderwerpen / V / Vaccinaties op maat

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu