Joint Action MENTOR

Ook in de Europese Unie is er aandacht voor mentale gezondheid als belangrijk volksgezondheidsprobleem dat invloed heeft op zowel het economisch als het sociaal welzijn. Daarvoor is de EU Europese Unie (Europese Unie) Joint Action MENTOR (Mental Health Together) gestart. Deze heeft als doel om gezamenlijk met andere Europese lidstaten de mentale gezondheid van het individu en de algemene populatie te bevorderen. Dit wordt gedaan door ervaringen te delen, gebruik te maken van empirisch onderbouwde informatie en tools uit de praktijk, en bestaande initiatieven ter bevordering van de mentale gezondheid te verbeteren.

Specifieke doelen EU Europese Unie (Europese Unie) Joint Action MENTOR

  1. Beleidsmakers op nationaal en regionaal niveau ondersteunen bij het ontwikkelen, implementeren en optimaliseren van integraal beleid over verschillende sectoren en beleidsdomeinen, dat de mentale gezondheid van de bevolking bevordert (Mental Health in All Policies – MHiAP*);
  2. Mentale gezondheid in subgroepen bevorderen voor met name de kwetsbare groepen en het bestrijden van stigma en discriminatie die gepaard gaan met mentale gezondheidsproblemen en verslaving. Dit wordt gedaan door het delen van effectief gebleken interventies, methoden en online hulpmiddelen;
  3. Het versterken van de positie van ervaringsdeskundigen op het gebied van mentale gezondheid  (People with Lived Experience - PLE) en het bevorderen van hun betrokkenheid in beleid en zorgverlening;
  4. Het bieden van zorgtrajecten om proactieve en persoonsgerichte zorg voor mensen met psychische aandoeningen te bevorderen via een persoonsgebonden budget;
  5. Het opzetten van systemen  (georganiseerde structuren, processen en hulpmiddelen/tools) om de mentale gezondheid van de bevolking te monitoren, evaluaties te vergemakkelijken en effectieve acties en hulp aan kwetsbare groepen te richten.

Consortium EU Joint Action MENTOR

Aan de EU Joint Action MENTOR nemen 43 partners uit 20 landen deel. Vanuit Nederland zijn het RIVM en het Trimbos-instituut samenwerkende partners in dit project.  Het project wordt gefinancierd uit het EU4Health Werkprogramma 2023 van de Europese Unie. Aanvullende financiering voor Nederland is verstrekt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Werkpakketten

Het RIVM werkt samen met de Zweedse Volksgezondheidsdienst (Public Health Agency of Sweden) als taakleider binnen het werkpakket ‘Bouwstenen voor geïntegreerde en uitgebreide acties op het gebied van mentale gezondheid en welzijn’ aan een handleiding ter ondersteuning van beleidsmakers voor het uitvoeren van ‘Mental Health in All Policies’  (MHiAP; zie ook * bij Doelen hierboven).

Deze handleiding wordt ontwikkeld om beleidsmakers (op nationaal en regionaal/lokaal niveau) te helpen zich bewust te worden van de waarde van een MHiAP-aanpak en hen te voorzien van de best beschikbare informatie en hulpmiddelen om een MHiAP-aanpak te ontwikkelen, implementeren en evalueren. MHiAP betekent een brede aanpak van mentale gezondheid en de determinanten ervan, zowel binnen als buiten de zorgsector.

Het RIVM voert ook werkzaamheden uit als onderdeel van het werkpakket ‘Innovatieve digitale oplossingen ter verbetering van de mentale gezondheid in Europa’.  Hierbij wordt gewerkt aan digitale gezondheidsbevordering en richtlijnen voor de bevordering van mentale gezondheid voor gemeenten, scholen en werkomgevingen.

Meer informatie

Zie JA MENTOR voor de website van de EU Joint Action MENTOR.

De Engelstalige beschrijving van dit project staat op https://www.rivm.nl/en/international-projects/mentor.