Het RIVM en Trimbos-instituut maken in opdracht van het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) de Monitor mentale gezondheid. Aanleiding voor deze Monitor is de landelijke Aanpak Mentale gezondheid: van ons allemaal. Deze aanpak richt zich op het verbeteren van de mentale gezondheid. Het ministerie van VWS wil de informatie uit de Monitor gebruiken om te zien hoe de mentale gezondheid van de Nederlandse bevolking zich ontwikkelt. De Monitor mentale gezondheid loopt vooralsnog van 2023 tot en met 2025.
Overzicht actuele cijfers
Op deze webpagina’s geven we een overzicht van de actuele beschikbare cijfers over mentale gezondheid. Zodra er nieuwe cijfers zijn, voegen we deze toe. De cijfers over mentale gezondheid zijn onderverdeeld in 3 thema’s: het mentale welbevinden, mentale problemen en psychische aandoeningen. Naast de algemene bevolking zijn er pagina’s met cijfers voor specifieke deelpopulaties: kinderen, adolescenten, jongvolwassenen, volwassenen, ouderen, studenten, en werkenden. De cijfers worden uitgesplitst naar leeftijd, geslacht, en opleidingsniveau. Als dat kan, worden de cijfers per regio of gemeente gegeven. Naast de cijfers over mentale gezondheid, gaat deze website ook cijfers bieden over determinanten van mentale gezondheid (zowel risico- als beschermende factoren) en de gevolgen van mentale ongezondheid (zoals ziektelast en zorggebruik).
Landelijk rapport Monitor mentale gezondheid
Naast de actuele cijfers bestaat de Monitor uit een rapport met een complete landelijke analyse en duiding van de informatie over mentale gezondheid voor beleid. We verwachten dat we dit rapport eind 2025 publiceren. Hierin worden alle beschikbare landelijke cijfers van de monitor in samenhang geanalyseerd en samengevat. Ook worden voor deze landelijke rapportage de verbanden geanalyseerd tussen determinanten en mentale gezondheid. De resultaten worden met belanghebbenden besproken.
Naast de Monitor mentale gezondheid zijn er andere monitors en websites waarin (deels dezelfde) cijfers over aspecten van mentale gezondheid worden gebruikt. Hieronder staan verwijzingen naar een aantal van deze monitors die verdieping kunnen bieden op bepaalde onderdelen of juist kunnen helpen bij het plaatsen van de cijfers in een breder of juist specifiek perspectief:
Monitor Meerjarenprogramma Depressiepreventie
Het onderdeel Landelijke monitor depressiepreventie van de Monitor Meerjarenprogramma Depressiepreventie van het Trimbos-instituut richt zich op het volgen van de ontwikkelingen in de populatie- en zorgprevalentie van depressieproblematiek en de intensiteit van zorggebruik op landelijk niveau. Dit wordt gedaan voor de algemene bevolking en de 6 risicogroepen waar het Meerjarenprogramma zich op richt. De landelijke monitor wordt jaarlijks geactualiseerd.
De Staat van Volksgezondheid en Zorg
De Staat van Volksgezondheid en Zorg van het RIVM presenteert ruim 200 actuele kerncijfers over gezondheid en zorg. Plus trends in de tijd en uitsplitsingen naar achtergrondkenmerken en regio.
VZinfo.nl
De website VZinfo.nl van het RIVM geeft cijfers en duiding voor professionals, door experts van binnen en buiten het RIVM. VZinfo geeft betrouwbare informatie over ziekten, volksgezondheid, zorg en kosten.
Monitor Psychische Problematiek
De Monitor Psychische Problematiek geeft een samenhangend beeld van de zorg en ondersteuning van mensen met psychische problematiek. De monitor toont regionale en landelijke indicatoren van sociale context, ondersteuning, zorggebruik en zorgaanbod als basis voor het gesprek in de regio en is sinds voorjaar 2024 gepubliceerd als onderdeel van Regiobeeld.nl.
Voorstudies Monitor mentale gezondheid
- Bon-Martens, M. van, Verweij, A., Monshouwer, K., Luijten, C., Tak, N., Brink, C. van den, Shields-Zeeman, L., Storm, I. (2022). Monitoren mentale gezondheid. Een overzicht van databronnen en indicatoren als input voor een landelijke aanpak mentale gezondheid [Factsheet]. Bilthoven: RIVM.
- Bon-Martens, M. van, Verweij, A., Luijten, C., Hartstra, E., Tak, N., & Brink, C. van den. (2023). Monitor mentale gezondheid. Advies voor het monitoren als ondersteuning van landelijk en lokaal gezondheidsbeleid. RIVM-briefrapport 2023-0109. Bilthoven: RIVM.
Publicaties Monitor mentale gezondheid
- Hiemstra, M., Bon-Martens, M. van, Savelkoul, M., & Snijders, B. (2023). Cijferrapportage Monitor mentale gezondheid 2023. Eerste landelijke overzicht. RIVM-Briefrapport 2023-0451. Bilthoven: RIVM.
Contact
Heeft u vragen of opmerkingen over de Monitor Mentale Gezondheid? Neem dan contact met ons op via monitormentalegezondheid@rivm.nl of monitormentalegezondheid@trimbos.nl