Allergenen zijn stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Een allergische reactie ontstaat wanneer het afweersysteem van het lichaam overgevoelig reageert op bepaalde stoffen (allergenen).

Dit kan verschillende klachten met zich meebrengen, zoals neusverstopping, snotteren, en jeukende en tranende ogen. Er is voldoende bewijs uit onderzoek dat klachten van astmapatiënten kunnen verergeren door contact met mijt- en huisdierallergenen. Het is nog niet duidelijk of er een verband is tussen de blootstelling aan allergenen en de ontwikkeling van astma.

Bronnen van allergenen

Allergenen in het binnenmilieu kunnen afkomstig zijn van onder andere huisstofmijten, dieren, schimmels en pollen. Huisstofmijten bevinden zich vooral in (oudere) matrassen, gestoffeerd meubilair, vloerbedekking en op beschimmelde muren. De ontlasting van de huisstofmijt bevat allergenen. Huisdieren verspreiden haren en huidschilfers, die zo licht zijn dat ze dagenlang in de lucht kunnen blijven hangen. Pollen (stuifmeel) van grassen, bomen en planten kunnen van buiten naar binnen waaien en klachten veroorzaken.

Positieve effecten?

Allergenen kunnen waarschijnlijk ook positieve effecten hebben op de gezondheid. Blootstelling aan sommige allergenen in de eerste levensjaren lijkt het ontstaan van allergieën te voorkomen. Wanneer een allergie voor een bepaald allergeen zich echter eenmaal ontwikkeld heeft, is het belangrijk om blootstelling aan dat allergeen zoveel mogelijk te vermijden om de klachten te beperken.