Hier delen wij de laatste nieuwsberichten met u. Een aantal keren per jaar verstuurt PREZIES PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance (PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance) een nieuwsbrief om deelnemers en belangstellenden op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

 

PREZIES dag 7 november 2024

Op 7 november jl. werd de jaarlijkse PREZIES PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance (PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance) dag gehouden. In een plenair ochtendprogramma gaven de PREZIES-teamleden een update over de verschillende PREZIES modules en toekomstplannen. De presentatie van de PREZIES-teamleden kunt u hier downloaden.

Aansluitend waren er vier externe sprekers: Ariena Rasker (PhD Doctor of Philosophy (Doctor of Philosophy ) student orthopedie OLVG Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam)) vertelde over haar ervaringen met het automatiseren van de surveillance van postoperatieve wondinfecties na orthopedie (PAS-ORTHO) m.b.v. CTcue. Roy Pelzer (DSMH Deskundige steriele medische hulpmiddelen (Deskundige steriele medische hulpmiddelen) van het MUMC Maastricht Universitair medisch Centrum (Maastricht Universitair medisch Centrum )) gaf een onderhoudende lezing over het reinigen, desinfecteren, steriliseren en daarna controleren op microbiologische besmetting van herbruikbare robotchirurgische instrumenten. Sander Kuiper (internist-infectioloog Haaglanden MC medisch centrum (medisch centrum)) vertelde over de pathofysiologie van urineweginfecties, waarna Robbert Bentvelsen (Amphia/Zorgsaam, arts-microbioloog) dit mooi afsloot met de resultaten van een interventiestudie gericht op het terugbrengen van urineweginfecties bij kathetergebruik in het ziekenhuis.

In de middag kon men deelnemen aan twee workshops, waarbij men kon kiezen uit Implementatie, PREZIES in uitvoering en de workshop Federatieve geautomatiseerde surveillance van de toekomst? Wat is het en ‘what is in it for me’?”

De volgende PREZIES dag is gepland op 6 november 2025.

Verdere ontwikkelingen van praktisch uitvoerbare en toekomstbestendige methoden:

Federatieve geautomatiseerde surveillance

Federatieve geautomatiseerde surveillance is mogelijk een oplossing die implementatie van automatisering van surveillance vergemakkelijkt en de kwaliteit verbetert.  

 

  • Stephanie M. van Rooden, Suzanne D. van der Werff, Maaike S. M. van Mourik, Frederikke Lomholt, Karina Lauenborg Møller, Sarah Valk, Carolina dos Santos Ribeiro, Albert Wong, Saskia Haitjema, Michael Behnke & Eugenia Rinaldi 
    Federated systems for automated infection surveillance: a perspective. Artikel

Bijeenkomsten najaar 2024

PREZIES PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance (PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance) organiseert op 07 november 2024 weer een PREZIES-dag. Ook is op 17 september een workshop gepland en op 12 november 2024 een fysieke scholingsdag. De aanmelding voor deze bijeenkomsten is geopend. 

PREZIES-dag, 7 november 2024

Op 7 november 2024 organiseren we de PREZIES-dag op het RIVM in Bilthoven. Tijdens deze dag zal het ochtendprogramma bestaan uit diverse interessante presentaties. Naast een update van de ontwikkelingen binnen PREZIES zullen ook collega’s uit ziekenhuizen aan het woord komen. Het ochtend programma is zowel fysiek als digitaal te volgen. Tijdens het middagprogramma worden weer diverse workshops aangeboden. Het middagprogramma is alleen fysiek te volgen.
Voor de PREZIES dag evenals voor deelname aan de workshops zal accreditatie worden aangevraagd bij NVMM Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie) en VHIG Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg).
U kunt zich al aanmelden tot uiterlijk 25 oktober 2024.

Programma:

09:00 - 09:30 uur   Inloop 
09:30 - 09:40 uur   Opening
09:40 - 10:20 uur   Update PREZIES – modules, resultaten flebitismeting, plannen
10:20 - 10:45 uur   Ariena Rasker (OLVG Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam)): CTcue orthopedie
10:45 - 11:10 uur   Roy Pelzer (MUMC Maastricht Universitair medisch Centrum (Maastricht Universitair medisch Centrum )): Evaluation of microbial occurrence in reusable robotic instruments for minimally invasive surgery: a pilot study”
11:10 - 11:25 uur   Pauze
11:25 - 11:55 uur   Sander Kuiper (internist-infectioloog Haaglanden MC medisch centrum (medisch centrum)): Pathofysiologie van urineweginfecties
11:55 - 12:25 uur   Robbert Bentvelsen (Amphia/Zorgsaam, arts-microbioloog): Participatient studie: terugbrengen urineweginfecties
12:25 - 12:30 uur   Korte samenvatting en afsluiting voor mensen online
12:30 - 13:30 uur   Lunch
13:30 - 14:30 uur   Workshops ronde 1
14:30 - 14:45 uur   Wisselen
14:45 - 15:45 uur   Workshops ronde 2
15:45 - 16:00 uur   Plenaire  afsluiting

Workshops:

1. Implementatie – Mireille Dekker (Amsterdam UMC Universitair Medisch Centrum (Universitair Medisch Centrum))

In de implementatiewetenschap is het algemeen bekend dat geen twee contexten voor implementatie hetzelfde zijn. Iedere omgeving kent unieke determinanten, zoals bijvoorbeeld organisatiecultuur en beschikbare middelen, die het succes van implementatie-inspanningen kunnen beïnvloeden. Het is daarom cruciaal om implementatiestrategieën aan te passen aan deze specifieke determinanten. Op deze manier kunnen implementeerders de kans op een succesvolle implementatie vergroten en betere resultaten behalen.

In deze workshop richten we ons op:

  • Het identificeren van determinanten van een implementatieproces in een specifieke context;
  • Het ontwikkelen van implementatiestrategieën die deze geïdentificeerde determinanten aanpakken. 

We passen hierbij een veelgebruikt raamwerk vanuit de implementatiewetenschap toe.

2. PREZIES in uitvoering

In deze workshop wordt het opzetten, uitvoeren en onderhouden van de surveillance van zorggerelateerde infecties in het ziekenhuis besproken. Hierbij komen de verschillende modules aan bod, worden ‘valkuilen’ besproken en is er uiteraard gelegenheid tot het stellen van vragen.

3. Federatieve geautomatiseerde surveillance van de toekomst? Wat is het en ‘what is in it for me’?” – Stephanie van Rooden/ Sophie van Wingerden/ Akke van der Meer Centrum Infectieziektebestrijding (CIb Centrum Infectieziektebestrijding (onderdeel van het RIVM) (Centrum Infectieziektebestrijding (onderdeel van het RIVM))) RIVM

Om ziekenhuizen nog makkelijker deel te kunnen laten nemen aan geautomatiseerde surveillance en deze nog toekomstbestendiger te maken, onderzoeken we mogelijkheden voor federatieve geautomatiseerde surveillance. Hierbij worden algoritmes bij het RIVM ontwikkeld, maar toegepast in de ziekenhuizen. Maar wat houdt dit nu precies in? En wat moeten ziekenhuizen hiervoor doen? En hoe kunnen we dit ontwikkelen op een manier die zo goed mogelijk afgestemd is op de situatie in de ziekenhuizen?

Aanmelden PREZIES-dag

 

Lees hier verder over de bijeenkomsten

Bijeenkomst: Ziekenhuisinfecties in Beeld door PREZIES – voor deelnemende instellingen en andere belangstellenden.

Op 9 november 2023 organiseerde PREZIES PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance (PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance) op het RIVM in Bilthoven: Ziekenhuisinfecties in Beeld door PREZIES – voor deelnemende instellingen en andere belangstellenden. 

De presentaties van het ochtendprogramma die wij mochten delen kunt u opvragen door middel van het sturen van een e-mail aan prezies@rivm.nl

De studie van Mirthe van Veghel is inmiddels gepubliceerd en te vinden via: 

Validation of the Incidence of Reported Periprosthetic Joint Infections in Total Hip and Knee Arthroplasty in the Dutch Arthroplasty Register - ScienceDirect.

Workshops POWI en Lijnsepsis

Op 23 mei 2023 en op 22 juni 2023 hebben heeft PREZIES PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance (PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance) de workshops POWI Postoperatieve wondinfecties (Postoperatieve wondinfecties) en Lijnsepsis gegeven. Tijdens de workshop zijn naast casuïstiek ook o.a. het stappenplan voor de surveillance en de rapportagetool behandeld. 

De presentaties kunt u opvragen door een e-mail te sturen aan prezies@rivm.nl

Prezies Deelnemersdag 8 november 2022

15-11-2022

Op dinsdag  8-11-2022 heeft de Deelnemersdag van PREZIES PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance (PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance) plaatsgevonden, die na de COVID-19 pandemie gelukkig weer fysiek/hybride georganiseerd kon worden. De zaal in het NH Hotel te Amersfoort was goed gevuld. Ruim 60 deelnemers, met name deskundigen infectiepreventie, uit ongeveer 50 organisaties waren aanwezig. Het ochtendprogramma kon tevens online bijgewoond worden (waarvoor we 71 aanmeldingen ontvingen).

De dia's van het ochtendprogramma, de (samenvattende) dia's van het middagprogramma evenals de opname van de livestream zijn ook beschikbaar. Indien u deze wilt terugkijken, dan kunt u hiervoor een verzoek mailen aan PREZIES@rivm.nl.

Nieuwe protocollen PREZIES 2023 online

7-10-2022

Vanaf 1 oktober 2022 staan de protocollen van alle modules (POWI Postoperatieve wondinfecties (Postoperatieve wondinfecties), lijnsepsis, prevalentie en PAS-ORTHO) voor 2023 op de website. Voor POWI, lijnsepsis en prevalentie hebben er een aantal wijzigingen plaatsgevonden. Deze wijzigingen staan samengevat in het begin van elk protocol. Tevens is het vanaf 2023 mogelijk om de micro-organismen via het SNOMED Systematized Nomenclature of Medicine (Systematized Nomenclature of Medicine) codestelsel aan te leveren. Meer informatie hierover onder het kopje ‘protocol’ per module.

Archief nieuwsberichten

Gebruikersgroep van de POWI Postoperatieve wondinfecties (Postoperatieve wondinfecties) rapportagetool

11-08-2022

De rapportagetool van POWI(Postoperatieve wondinfecties) wordt volop gebruikt en we willen deze graag blijven met input van de gebruikers. Daarom is besloten een gebruikersgroep op te starten. Er heeft zich een grote groep deskundigen infectiepreventie aangemeld voor deze gebruikersgroep. Op dinsdag 4 oktober zal de eerste bijeenkomst van de gebruikersgroep plaatsvinden. Tijdens de bijeenkomst zullen we met de power BI specialist, epidemioloog en gebruikers in gesprek gaan om te kijken welke wensen er liggen en wat er allemaal mogelijk is t.b.v. de ontwikkeling en verbetering van de rapportagetool.

Open PREZIES PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance (PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance)-Deelnemersdag configuratie-instellingen

PREZIES-Deelnemersdag

10-6-2022

Op dinsdag 8 november 2022  zal de PREZIES(PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance)-Deelnemersdag plaatsvinden in NH Hotels te Amersfoort. Hierbij het globale programma. De verdere details rondom het programma volgen op een later moment.

  • 09:30-10:00       Inloop
  • 10:00-10:20       Opening & jaaroverzicht
  • 10:20-10:35       Update automatisering
  • 10:35-10:50       Update implementatie 1 koploper ziekenhuis
  • 10:50-11:00       Vragen
  • 11:00-12:00       Pitches & update wetenschap
  • 12:00-13:00       Lunch
  • 13:00-15:00       Workshops
  • 15:00-15:30       Afsluiting/napraten

Open PAS-ORTHO gestart! (PREZIES Automatisering Surveillance POWI ORTHOpedie) configuratie-instellingen

PAS-ORTHO gestart! (PREZIES Automatisering Surveillance POWI ORTHOpedie)

4-5-2022

Op 21 april 2022 vond de kick-off plaats van het project PAS ORTHO. Hierdoor wordt handmatige beoordeling van diepe PostOperatieve WondInfecties (POWI(Postoperatieve wondinfecties)) na heup en knieprothese operaties vervangen door semi-geautomatiseerde surveillance. Onder deze link(PDF) vindt u een beknopte weergave van de werking, implementatie en voordelen van deze nieuwe vorm van surveillance.

Open Referentiecijfers Lijnsepsis 2016-2020 configuratie-instellingen

Referentiecijfers Lijnsepsis 2016-2020

4-5-2022

De referentiecijfers van de module Lijnsepsis over 2016-2020 staan nu, met vertraging door de COVID-19 pandemie, op de website. Er is een aparte paragraaf aan de verhoogde incidentie bij patiënten met COVID-19 besteed.

Bijeenkomst 17 februari 2022

Op 17 februari 2022 heeft er een digitale Webinar over het prevalentieonderzoek plaatsgevonden, waar we vooral input wilde ophalen vanuit de ziekenhuizen. Dit werd bijgewoond door ongeveer 80 deelnemers. Hieronder kunt u de presentatie met resultaten (nogmaals) bekijken.

Webinar 17-2-2022