Deze protocollen zijn bedoeld voor de surveillance van de modules postoperatieve wondinfecties (POWI (Postoperatieve wondinfecties)), Lijnsepsis en Prevalentieonderzoek ziekenhuizen van PREZIES (PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance)
Micro-organismen
Vanaf 2023 is het mogelijk om de gekweekte micro-organismen via zowel de PREZIES (PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance) stamlijst als de SNOMED (Systematized Nomenclature of Medicine) stamlijst aan te leveren. De PREZIES stamlijst geldig vanaf 2023 staat hier.
Voor de SNOMED stamlijst zie https://terminologie.nictiz.nl/art-decor/snomed-ct. Een aantal bijzondere coderingen staan hieronder vermeld.
Geen kweek gedaan (niet mogelijk bij de module POWI (Postoperatieve wondinfecties)) |
2667000 |
Kweek negatief (niet mogelijk bij de modules POWI en Lijnsepsis) |
264868006 |
Polymicrobieel |
140791000146108 |
Protocol en definities module POWI (Postoperatieve wondinfecties)
De POWI-module geeft op landelijk niveau inzicht in infectiepercentages. Op ziekenhuisniveau dient de module als hulpmiddel bij het beoordelen van het eigen infectiepercentage. De resultaten kunnen richtinggevend zijn bij het starten van interventies of aanvullend onderzoek.
Protocol POWI 2023
- Protocol, dataspecificaties en definities Postoperatieve wondinfecties - versie 2023
- Bijlage 3: Lijst Micro-organismen (2023)
Protocol POWI 2022
- Protocol, dataspecificaties en definities Postoperatieve wondinfecties - versie 2022
- Bijlage 2: Definities (geldig vanaf 2019)
- Bijlage 3: Lijst Micro-organismen (geldig vanaf 2021)
Geldig vanaf 2019
Digitaal stroomschemakaartje
Protocol en definities module Lijnsepsis
Dit protocol is bedoeld voor de surveillance van centraal veneuze kathetergerelateerde sepsis in het kader van het PREZIES (PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance)(PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance)-netwerk. De module is ontwikkeld als een incidentieonderzoek.De lijnsepsismodule ondersteunt op landelijk niveau de beoordeling van trends in het optreden van lijnsepsis. De resultaten kunnen richtinggevend zijn bij het starten van interventies.
Lijnsepsis protocol 2023
- Protocol en dataspecificaties lijnsepsis 2023
- Definities lijnsepsis (geldig vanaf 2023)
- Digitaal stroomschema lijnsepsis
- Case definition CRBSI 2023
- Bijlage 3: Codelijst micro-organismen (geldig vanaf 2023)
Lijnsepsis protocol 2022
- Protocol en dataspecificaties lijnsepsis 2022
- Definities lijnsepsis (geldig vanaf 2021)
- Bijlage 3: Codelijst micro-organismen (geldig vanaf 2021)
Digitaal stroomschema
Dit stroomschema is bedoeld als hulpmiddel bij het vaststellen van de juiste categorie lijnsepsis (BLS, ML2, ML3 of ML4) op basis van bloed en/of tipkweken.
Het is ook mogelijk om een microbiologisch bevestigde lijnsepsis (BLS) vast te stellen o.b.v. de ratio van kwantitatieve kweken door de CVK (centraal veneuze katheter)(centraal veneuze katheter) en een perifere bloedkweek, o.b.v. de duur tot positief worden of o.b.v. pus bij de insteekplaats. Zie hiervoor het document met de definities.
Geldig vanaf 2021
Protocol en definities Prevalentieonderzoek ziekenhuizen
Dit protocol is bedoeld voor het jaarlijkse prevalentieonderzoek naar ziekenhuisinfecties in het kader van het PREZIES (PREventie van ZIEkenhuisinfecties door Surveillance)-netwerk. Het onderzoek is ontwikkeld als een punt-prevalentieonderzoek. In een ideale situatie zou de gegevensverzameling in het ziekenhuis op één dag moeten plaatsvinden. In de praktijk is dat vrijwel altijd onmogelijk en wordt de gegevensverzameling uitgevoerd binnen een korte periode (1 maand). Er is gekozen om het prevalentieonderzoek in het kader van PREZIES jaarlijks in de maand maart te laten plaatsvinden.
Het prevalentieonderzoek ondersteunt op landelijk niveau de beoordeling van trends in het ontstaan van ziekenhuisinfecties. Op ziekenhuisniveau dient het onderzoek tevens als hulpmiddel bij het bepalen van de hoogrisico-populaties. De resultaten kunnen richtinggevend zijn bij het starten van interventies of aanvullend (incidentie)onderzoek.