In onze leefomgeving komen wij met verschillende vormen van energierijke (ioniserende) straling in aanraking. In gebouwen en bij medisch onderzoek vindt doorgaans de meeste blootstelling plaats. Kernongevallen of incidenten met radioactieve stoffen kunnen leiden tot extra blootstelling. Blootstelling aan straling kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het RIVM helpt de overheid bij het beschermen van burgers, patiënten en werknemers tegen de schadelijke effecten van straling.
Op de website van Rijksoverheid vindt u actuele informatie over de Russische inval in Oekraïne
Actueel
Straling rond terrein van kerncentrale Borssele voldoet aan de norm
Het stralingsniveau aan de terreingrens van de kerncentrale Borssele lag in 2021 onder het toegestane maximum van 0,01 millisievert per jaar. Dit blijkt uit controlemetingen van het RIVM. Over de periode 2021 is de hoogst berekende jaarwaarde 0,0008 millisievert. Hierbij is er rekening mee gehouden dat het gebied alleen maar voor industriële doeleinden wordt gebruikt.
Ongevalsorganisatie Straling RIVM bevestigt: geen radioactieve stoffen bij autobrand Venlo vrijgekomen
De Ongevalsorganisatie Straling (OOS) van het RIVM heeft metingen uitgevoerd bij een brand met een busje met gevaarlijke stoffen in Venlo. De hulpdiensten hadden het vermoeden dat er radioactieve stoffen waren vrijgekomen. Uit metingen en analyses van het RIVM blijkt dat dit gelukkig niet het geval is.

Circulaire economie: meer mogelijkheden voor hergebruik licht radioactieve stoffen
Bij het maken van staal en pigment blijven miljoenen kilo’s licht radioactieve stoffen over. Ook in de snel groeiende sector van de geothermie zullen steeds meer van deze stoffen ontstaan. Deze stoffen worden nu als afval gestort.
