De afgelopen jaren heeft het RIVM drie grote nationale meetcampagnes uitgevoerd. Eén radonmeetcampagne in woningen, op werkplekken en in openbare gebouwen (2022-2023), één radon- en thoronmeetcampagne op werkplekken en in openbare gebouwen (2016-2017) en één radon- en thoronmeetcampagne in woningen (2013-2014).

Heeft u meegedaan aan één van onze metingen en heeft u vragen? Neem dan contact op via radon@rivm.nl.

Zowel in woningen als in openbare gebouwen en op werkplekken is een gemiddelde radonconcentratie gemeten van ongeveer 20 becquerel per kubieke meter (Bq/m3 becquerel per kubieke meter (becquerel per kubieke meter)(becquerel per kubieke meter)). Vergeleken met veel andere landen zijn de radonconcentraties in Nederland laag. Wel zien we regionale verschillen. Zo is de gemiddelde radonconcentratie in woningen in Zuid-Limburg ongeveer tweeënhalf keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Ook in het rivierengebied is de radonconcentratie binnenshuis hoger dan gemiddeld in Nederland. Iets vergelijkbaars zien we ook op werkplekken en in openbare gebouwen. Deze regionale verschillen worden veroorzaakt door verschillen in bodemtype.

Concentratie hoger in eengezinswoning

In eengezinswoningen is de radonconcentratie gemiddeld hoger dan in meergezinswoningen (flats, appartementen en dergelijke). Ook is in woningen die gebouwd zijn vanaf 2000 de gemiddelde radonconcentratie lager dan de gemiddelde waarde over alle woningen. 

Sinds februari 2018 hanteert Nederland een referentiewaarde voor de radonconcentratie in woningen, op werkplekken en in publiek toegankelijke gebouwen van 100 becquerel per kubieke meter. Dit is vastgelegd in het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming (Bbs Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming (Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming)). Van de bijna zes miljoen woningen in Nederland hebben naar schatting 24.000 woningen een radonconcentratie boven dit referentieniveau. De meeste daarvan zijn te vinden in Zuid-Limburg en in het rivierengebied. 

Kaart radon in woningen 

Locatieafhankelijkheid van de radonconcentratie in woningen.  De gekleurde stippen tonen de gemiddelde radonconcentraties van woningen per 3-cijferige postcode gebied in vijf verschillende klassen. De achtergrond geeft de verschillende grondsoorten in Nederland weer. 

Locatieafhankelijkheid van de radonconcentratie in woningen.  De gekleurde stippen tonen de gemiddelde radonconcentraties van woningen per 3-cijferige postcode gebied in vijf verschillende klassen. De achtergrond geeft de verschillende grondsoorten in Nederland weer.

Lees ook onze rapporten voor meer informatie over de radonmeetcampagnes in Nederland.

Video: Natuurlijke straling op werkplekken en toegankelijke gebouwen

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar natuurlijke straling op werkplekken en in openbare gebouwen in Nederland. In deze video worden kort de resultaten van het onderzoek besproken
Sprekers: Pauline Goemans,onderzoeker stralingsbescherming. Ronald Smetsers, topexpert straling.