In het bevolkingsonderzoek darmkanker gebruikt u een ontlastingstest. In de paarse envelop met uw uitnodiging ontvangt u een buisje met daarin een staafje. Met het staafje prikt u in uw ontlasting (poep). Het staafje doet u daarna terug in het buisje. Dit buisje stuurt u terug in de retourenvelop. Uw ontlasting wordt daarna in een laboratorium onderzocht. 

Belangrijk voordat u begint

 • Bekijk de video over de gebruiksaanwijzing van de ontlastingstest.
 • Lees de gebruiksaanwijzing door voordat u het buisje gebruikt.
 • De ontlastingstest kan alleen gebruikt worden door de persoon die de uitnodiging van het onderzoek heeft ontvangen.
 • Bewaar de ontlastingstest voordat u deze gebruikt tussen 2 en 30 graden, bijvoorbeeld in de koelkast. 
 • U kunt de ontlastingstest het beste op een maandag, dinsdag, woensdag of donderdag doen. Verstuur de envelop binnen 24 uur met de post. Gebruikt u de test op vrijdag? Zorg dan dat u de ontlastingstest voor 17.00 uur verstuurt. Verstuur de envelop niet in het weekend of vlak voor een feestdag. 
 • Er is maar een heel klein beetje ontlasting nodig.
 • Zorg ervoor dat er géén water of urine bij uw ontlasting komt. 
 • Totdat u de retourenvelop in de brievenbus doet, bewaart u deze in de koelkast.
 • U kunt het buisje slechts één keer gebruiken.
 • Stuur het buisje niet terug als u niet wilt deelnemen, maar gooi deze weg.

Gebruiksaanwijzing

Bij het buisje zit de gebruiksaanwijzing die u hieronder ziet. U prikt op vier verschillende plaatsen in uw ontlasting.

 

Tips voor het opvangen van uw ontlasting:

 • U kunt een po gebruiken als u dat gemakkelijker vindt.
 • Leg een aantal lagen wc-papier in uw wc (pas op dat uw wc niet verstopt raakt).
 • Span een vuilniszak om uw toiletpot: de zak vangt uw ontlasting op.
 • Doe een plastic zakje om uw hand en vang uw ontlasting op.
 • Gebruik een krant of emmer om uw ontlasting op te vangen.
 • Gebruik een speciaal hulpmiddel voor het opvangen van ontlasting. U kunt hiernaar informeren bij apotheken en drogisterijen.

Het spreekt voor zich dat u de gebruikte hulpmiddelen niet door het toilet spoelt, maar weggooit in de prullenbak.

Veelgestelde vragen over de ontlastingstest

De uiterste houdbaarheidsdatum staat op het buisje aangegeven (jaar en maand). Is de houdbaarheidsdatum verstreken? Vraag dan een nieuwe ontlastingstest aan bij Bevolkingsonderzoek Nederland.

Uw ontlasting mag niet in aanraking komen met urine of met het water in het toilet. De kans bestaat dat de uitslag hierdoor minder betrouwbaar is.

U kunt het beste even wachten tot de klachten over zijn en uw ontlasting weer normaal is. U kunt dan alsnog de test doen. Het is wel goed om te kijken of de test dan nog te gebruiken is. Op het buisje staat de uiterste houdbaarheidsdatum van de test. Is de houdbaarheidsdatum voorbij? Dan kunt u bij Bevolkingsonderzoek Nederland een nieuw buisje aanvragen.

Heeft u langdurige diarree? Vraag dan uw huisarts om advies.

Wij adviseren u te wachten tot uw ongesteldheid over is.

Het is belangrijk dat het buisje zo kort mogelijk onderweg is met de post. Verstuur de envelop niet in het weekend en vlak voor een feestdag. Hoe sneller het onderzoek in het laboratorium uitgevoerd kan worden, hoe beter. Als u op vrijdagavond, zaterdag of zondag het buisje opstuurt, komt dit pas op dinsdag aan in het laboratorium.

Als u het buisje kwijtraakt of als er bijvoorbeeld per ongeluk vloeistof uit het buisje is gelopen, dan kunt u een nieuw buisje aanvragen. U kunt hiervoor contact opnemen met Bevolkingsonderzoek Nederland.

Begrijpt u niet wat u moet doen? Of is er iets niet goed gegaan met het buisje of het verzamelen van ontlasting? Bel dan de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Nederland. Zij helpen u graag. 

Bloed in de ontlasting blijft beter aantoonbaar als de ontlastingstest gekoeld wordt bewaard. De test is hygiënisch verpakt en kan daarom veilig in de koelkast worden bewaard. Totdat u het buisje gebruikt, mag het buisje niet kouder dan 2 graden worden en niet warmer dan 30 graden. Bij heel warm weer kunt u de test daarom het beste in de koelkast bewaren, totdat u de test gebruikt. De koelkast mag niet kouder zijn dan  2 graden.

Op het buisje van de ontlastingstest staat een streepjescode. Deze streepjescode bevat uw persoonlijke gegevens. Hiermee koppelt het laboratorium de test en de uitslag aan u. De uitslag wordt dan aan u verstuurd.  Het is daarom niet nodig uw naam, adres of andere persoonlijke gegevens op het buisje te schrijven.

Nee, de test mag maximaal 24 uur voor verzending worden bewaard. Dit heeft te maken met de betrouwbaarheid. Als het langer duurt voordat de ontlasting wordt onderzocht, is de uitslag niet betrouwbaar.  

U kunt dan een nieuwe ontlastingstest aanvragen bij Bevolkingsonderzoek Nederland.