U beslist zelf of u wel of niet wilt meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Op deze pagina leest u wanneer u wel of beter niet kunt meedoen. Ook geven we uitleg over de voordelen en nadelen van het onderzoek en zijn er korte video’s met ervaringsverhalen om u te helpen bij uw keuze.
Ervaringsverhalen
-
Bekijk de korte video’s met ervaringsverhalen
Wanneer is het verstandig om mee te doen?
- Als u een uitnodiging heeft gekregen en u wilt weten of u (een voorstadium van) darmkanker heeft. Juist als u geen klachten aan uw darmen heeft, is het verstandig om uw ontlasting te laten onderzoeken.
Wanneer kunt u beter niet meedoen?
- Als u ernstige gezondheidsproblemen heeft. U bent bijvoorbeeld heel erg ziek en u kunt niet meer beter worden.
- Als u mogelijk een hoger risico op darmkanker heeft. Bijvoorbeeld door een erfelijke aanleg, darmkanker in de familie of een chronische darmontsteking. Misschien is een andere controle beter voor u.
- Als u klachten heeft aan uw darmen. Zoals een onverklaarbare en blijvende verandering in uw ontlastingspatroon, verstopping, diarree, bloed in de ontlasting.
- Als u al onder behandeling bent voor darmkanker.
- Als u voor uw darmen al onder behandeling bent bij een MDL (De Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen)-arts of internist.
- Als u in de afgelopen 5 jaar al een kijkonderzoek van de darm heeft gehad.
Voor al deze situaties geldt: bespreek met uw huisarts of specialist wat u het beste kunt doen.
Voordelen van het onderzoek
- Darmkanker kan vroeg worden ontdekt. Bij vroeg ontdekken is de kans groter dat de behandeling succes heeft. De behandeling is vaak ook minder zwaar.
- Voorlopers van darmkanker kunnen worden gevonden. Door het behandelen van een voorstadium kan darmkanker worden voorkómen.
- Minder mensen overlijden aan darmkanker. Het bevolkingsonderzoek kan op termijn jaarlijks 2.400 van de 7.000 sterfgevallen aan darmkanker helpen voorkomen.
- Het onderzoek werkt met een zelfafnametest. U kunt de ontlastingstest thuis zelf doen. U hoeft geen afspraak te maken met een zorgverlener.
Nadelen
- Het onderzoek biedt geen 100% zekerheid. Er is altijd een kans dat darmkanker niet wordt ontdekt.
- Het onderzoek is een momentopname. Het is mogelijk dat u tussen twee onderzoeken in darmklachten krijgt die te maken hebben met darmkanker. Ga bij klachten daarom altijd naar uw huisarts.
- Het wachten op de uitslag en de uitslag zelf kunnen spannend zijn.
- De coloscopie en de voorbereiding daarop kunnen vervelend worden gevonden.
- Tijdens het vervolgonderzoek is er een kans op complicaties.
De Twijfeltelefoon
Als u twijfelt over meedoen of als u andere vragen heeft over (screenen op) darmkanker, kunt u contact opnemen met de Twijfeltelefoon.
Dit is een medische advieslijn van het Erasmus MC (Erasmus University Medical Center), onafhankelijk van de organisatie van het bevolkingsonderzoek. Een team van medische studenten en artsen staat klaar om uw individuele vragen zo goed mogelijk te beantwoorden in diverse talen. De Twijfeltelefoon is bereikbaar via het nummer 088-7555777 op:
Dag | Tijdstip | Beschikbare talen |
---|---|---|
Maandag t/m vrijdag | 08.30 - 13.00 uur | Nederlands en Engels |
Woensdag | 08.30 - 13.00 uur | Nederlands, Engels (English), Turks (Türkçe) |
Vrijdag | 08.30 - 13.00 uur | Nederlands, Engels (English), Arabisch (عربي) |
Afmelden voor het bevolkingsonderzoek
- U kunt zich afmelden via de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Nederland of via 'Mijn bevolkingsonderzoek'. U heeft hiervoor uw DigiD (Digitale Identiteit) nodig. U kunt kiezen of u eenmalig óf nooit meer wilt meedoen met het bevolkingsonderzoek.
- Heeft u zich afgemeld en wilt u op een later moment toch wel deelnemen? Dat kan. Neem contact op met Bevolkingsonderzoek Nederland.