Het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt u aangeboden door de overheid. Uit onderzoek blijkt dat de voordelen van dit onderzoek bij de totale doelgroep groter zijn dan de nadelen. Voor u persoonlijk kan dit anders zijn. U beslist zelf of u wel of niet wilt meedoen. Twijfelt u of u aan het bevolkingsonderzoek kunt meedoen? Neem dan contact op met uw huisarts.

Bekijk de korte video's met mensen die vertellen over hun keuzes en ervaringen.

Heeft u ernstige gezondheidsproblemen? Of heeft u mogelijk een verhoogd risico op darmkanker? 

Bijvoorbeeld vanwege een erfelijke aanleg, darmkanker in de familie of een chronische darmontsteking? Bespreek dat dan met uw huisarts of medisch specialist. Het kan zijn dat deelname aan het bevolkingsonderzoek voor u dan niet zinvol is. Of dat andere vormen van darmcontrole voor u beter geschikt zijn.

Heeft u nu klachten die met uw darmen te maken kunnen hebben?

Heeft u nu klachten die mogelijk te maken hebben met darmkanker? Ga dan eerst naar uw huisarts. De huisarts kan bepalen welk onderzoek voor u het meest geschikt is.
De meest voorkomende klachten die kunnen wijzen op darmkanker zijn:

  • een onverklaarbare en aanhoudende verandering in het ontlastingspatroon
  • zoals verstopping of diarree;
  • bloed in de ontlasting.

Ga altijd naar uw huisarts als u deze klachten heeft. Wacht niet op een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.

Bent u al onder behandeling (geweest) vanwege darmkanker of darmklachten?

  • U hoeft niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker als u al onder behandeling bent vanwege darmkanker.
  • Als u in de afgelopen vijf jaar een coloscopie heeft ondergaan, is het goed om eerst met uw huisarts te overleggen of het zinvol is om mee te doen.
  • Bent u nu vanwege uw darmen onder behandeling van een MDL De Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (De Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen)-arts of internist, bespreek dan met hem of haar of deelname voor u zinvol is.

Komt darmkanker in uw familie voor?

Als darmkanker in uw familie voorkomt, overleg dan met uw huisarts over de mogelijkheden voor onderzoek. 

  • Medische redenen voor onderzoek kunnen zijn: als meer dan één naast familielid darmkanker heeft. Een naast familielid is uw vader, moeder, kind, broer of zus.
  • als darmkanker bij een naast familielid is gevonden voor het 50e levensjaar.

Hoe meer van de volgende kenmerken in uw familie voorkomen, hoe groter de kans is dat u en uw familie erfelijk belast zijn met een grotere kans op darmkanker.

  • Minimaal drie familieleden hebben darmkanker gehad, in twee generaties achter elkaar. Minstens één van hen is uw vader, moeder, kind, broer of zus.
  • Er komt darmkanker en baarmoederkanker in uw familie voor.
  • Bij minimaal één naast familielid is voor het 50e levensjaar darmkanker ontdekt.
  • Bij minimaal één naast familielid is voor het 50e levensjaar baarmoederkanker ontdekt.

Sommige mensen krijgen extra controles als darmkanker in de familie voorkomt. De controle bestaat meestal uit een inwendig kijkonderzoek (coloscopie). Als de arts vindt dat u om medische redenen  een coloscopie moet ondergaan,  hoeft u niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek.

Als de darmkanker in uw familie mogelijk erfelijk is, zal uw huisarts of de maag-darm-leverarts u verwijzen naar een erfelijkheidsarts (klinisch geneticus). Er zijn dan verschillende controles en ingrepen mogelijk om te voorkomen dat u kanker krijgt. Uw arts zal de mogelijkheden met u bespreken.

Voor- en nadelen van het bevolkingsonderzoek

Het bevolkingsonderzoek darmkanker heeft zowel voor- als nadelen. U kunt deze informatie gebruiken bij uw keuze om wel of niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.

Voordelen

  • Door het bevolkingsonderzoek kan darmkanker vroegtijdig worden ontdekt. Als darmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans groter dat de behandeling succes heeft. De behandeling is vaak ook minder zwaar.
  • Door het bevolkingsonderzoek kan een voorstadium van darmkanker worden gevonden. Door het behandelen van een voorstadium kan darmkanker worden voorkómen.
  • Door het bevolkingsonderzoek zullen minder mensen aan darmkanker overlijden. Het bevolkingsonderzoek kan op termijn jaarlijks 2.400 van de 7.000 sterfgevallen aan darmkanker helpen voorkomen.
  • Het is een zelfafnametest. U kunt de ontlastingstest thuis zelf doen. U hoeft geen afspraak te maken met een zorgverlener.

Nadelen

  • Het bevolkingsonderzoek biedt geen 100% zekerheid. Er is altijd een kans dat darmkanker niet wordt ontdekt. Ook is het mogelijk dat u tussen twee onderzoeken in darmklachten krijgt die te maken hebben met darmkanker. Ga bij klachten daarom altijd naar uw huisarts.
  • De uitslag van het bevolkingsonderzoek kan u ongerust maken. Is er een vervolgonderzoek nodig? Dat hoeft nog niet te betekenen dat u darmkanker heeft. Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor bloed in de ontlasting.
  • De coloscopie en de voorbereiding daarop kunnen vervelend worden gevonden.
  • Tijdens het vervolgonderzoek is er een kans op complicaties. Elk vervolgonderzoek (coloscopie) wordt heel zorgvuldig gedaan. Toch kunnen er complicaties ontstaan.  

De Twijfeltelefoon

 

Twijfeltelefoon_logo

 Als u na bovenstaande informatie nog twijfelt of deelname aan het bevolkingsonderzoek voor u de juiste keuze is of als u andere vragen heeft over (screenen op) darmkanker, kunt u contact opnemen met de Twijfeltelefoon.
Dit is een medische advieslijn van het Erasmus MC Erasmus University Medical Center (Erasmus University Medical Center), onafhankelijk van de organisatie van het bevolkingsonderzoek. Een team van medische studenten en artsen staat klaar om uw individuele vragen zo goed mogelijk te beantwoorden in diverse talen. De Twijfeltelefoon is bereikbaar via het nummer 088-7555777 op:

Dag                                                  Tijdstip                              Beschikbare talen
Maandag t/m vrijdag            08.30 - 13.00 uur          Nederlands en Engels
Woensdag                                 08.30 - 13.00 uur           Nederlands, Engels (English), Turks (Türkçe)
Vrijdag                                         08.30 - 13.00 uur          Nederlands, Engels (English), Arabisch (عربي)

Ik wil mij afmelden voor het bevolkingsonderzoek

Heeft u besloten niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker? Dan kunt u zich afmelden.