Wel of niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker? Wat zijn de overwegingen die u kunt maken? Op deze pagina vindt u een video met mensen die vertellen over hun keuzes en ervaringen.

Waarom wel of niet meedoen?

Darmkanker is een ernstige ziekte die vaak voorkomt. Poliepen en darmkanker komen vaker voor bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar. Daarom krijgt iedereen van 55 tot en met 75 jaar elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Dit onderzoek is bedoeld om darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Nog voordat iemand klachten heeft. Meedoen is gratis en vrijwillig. U beslist zelf of u meedoet.

In deze video zien we drie mannen: Peter, Ashok en Cor. Zij kregen alledrie een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Peter en Ashok beslisten om mee te doen en zijn er zeer tevreden over. Cor twijfelt om deel te nemen. Hij legt uit waarom hij eerder weigerachtig tegenover het bevolkingsonderzoek staat. Peter, Ashok en Cor komen afwisselend in beeld.

Beeldtekst:
Peter
Ashok
Cor

Peter wordt geïnterviewd in een brandweerkazerne. Hij draagt kazernekledij.

PETER: "Door het bevolkingsonderzoek waren ze er bij mij in een vroeg stadium bij, waardoor erger is kunnen voorkomen. Het is snel gesignaleerd. Ik kon snel behandeld worden aan de darmkanker met uitzaaiingen. En ik ben er nog. Mijn naam is Peter Schuurmans, 55-plus. Ik werk bij de brandweer Rotterdam-Rijnmond."

Ashok is op weg met zijn hengel. Hij gaat vissen.

ASHOK: "Nou, ik ben Ashok. Ik doe postwerk. Mijn hobby's zijn muziek maken, vissen."

Cor zit op de bank in de woonkamer en streelt de hond.

COR: "Ik ben Cor, ik ben 66. Ik ben al gepensioneerd."

PETER: "Ik heb nooit getwijfeld om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Gewoon voor jezelf om zeker te weten dat het goed met je gaat. En ik voelde me altijd prima. Ik had nergens klachten."

In de woonkamer van Ashok.

ASHOK: "Toevallig kreeg ik de brieven binnen. Ja, waarom zou ik bang zijn? Het is gewoon iets dat je laat doen en het moet goed komen."

COR: "Ik twijfel om mee te doen aan het onderzoek omdat ik een beetje nare ervaringen heb in het ziekenhuis. En ik ben niet zo van het ziekenhuis."

ASHOK: "Ik heb nooit getwijfeld om mee te doen. Ik heb het gewoon gedaan."

PETER: "Toen was er uiteindelijk de uitslag in het ziekenhuis, dat het wel kanker was. Ja, dan is het schrikken. Toen hadden we wel zoiets van: ja, hoe nu verder? Maar gelukkig is het allemaal goed afgelopen."

(RUSTIGE MUZIEK)

Beelden van Peter in de brandweerkazerne, Ashok die aan het vissen is en Cor die aan de tafel in de woonkamer een gezelschapsspel speelt.

COR: "Ik heb hem zelf ook wel eens gehad in de bus. De paarse envelop. Of ik dat nou bespreek met mijn vrouw of met iemand anders, dat doe ik meestal niet."

PETER: "Bij heel veel collega's merk ik gewoon: Ja, ik ga gewoon meedoen. Want dat hoort erbij en dat is belangrijk. Kijk maar naar Peter, zeggen ze dan. Het heeft zijn leven gered. En dat is ook écht zo."

ASHOK: "Ik sprak ook een paar mensen en toen vroegen ze ook: Heb je ook zo'n zakje gehad? Jazeker, ik heb de mijne al gedaan, die zit al op de post. Toen zei die: Nou ja, dan ga ik het ook maar doen."

PETER: "Hoe het bevolkingsonderzoek momenteel in zijn werk gaat? Dat het gewoon via de post thuis ontvangen wordt."

COR: "Dan moet je met een stokje in je feces lopen steken en zo. Dat vind ik allemaal maar niks, dus die heb ik in de vuilnisbak gegooid."

ASHOK: "Alles is goed afgebeeld en uitgelegd. Gewoon de stappenplannen volgen en dan kom je er wel."

PETER: "Ik zeg altijd, om een beetje in vakjargon te blijven: Het is net zo makkelijk als het testen van je rookmelder. Het is zo gepiept."

(OPGEWEKTE MUZIEK)

Beelden van Peter die in een brandweerwagen stapt, Cor die aan tafel de krant leest en Ashok die nauwkeurig de kamerplanten verzorgt.

PETER: "In het verleden waren er best wel twijfelaars die zeiden van: Moet ik nou meedoen, ja of nee?"

COR: "Ik las ook dat het maar bij vier op de honderd gevallen een slechte, negatieve uitkomst is. Dan hoor ik liever, denk ik wel, bij die 96% waarbij niks gebeurt. Dus daar ga ik dan van uit."

ASHOK: "Je hebt niks te verliezen. Je bent niet verplicht. Maar ik zou het toch wel doen, want het is voor je eigen belang."

COR: "In Nederland heb je natuurlijk je eigen keuze kunnen maken en daar ben ik wel positief over. Want ja, voor mij: ik twijfel. Maar een ander mag het zelf weten."

PETER: "Het bevolkingsonderzoek heeft echt bij mij het verschil gemaakt. En ik heb het overleefd. En ik ben er nog. Dus doe ook echt mee!"

Beeldtekst:
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Kijk voor meer informatie op
www.bevolkingsonderzoekdarmkanker.nl
De zorg voor morgen begint vandaag.