Blik op toekomst bevolkingsonderzoeken en screenings

Het RIVM voerde de afgelopen periode een brede toekomstverkenning uit naar de bevolkingsonderzoeken en screenings. Daarin blikken we vooruit tot 2050 en prioriteren we zes relevante ontwikkelingen, waaronder de toenemende vergrijzing en nieuwe technologische mogelijkheden.

De toekomstverkenning is onderdeel van de Ontwikkelagenda waar het RIVM-Centrum voor Bevolkingsonderzoek samen met het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan werkt. Het doel van deze agenda is om adequaat, effectief en proactief in te spelen op toekomstige innovaties en ontwikkelingen, en op basis daarvan te prioriteren.

Bekijk de brede toekomstverkenning

 

Evaluatie van het Bevolkingsonderzoek Darmkanker door de Gezondheidsraad 

Op 14 december 2022 heeft de Gezondheidsraad de evaluatie van het bevolkingsonderzoek darmkanker gepubliceerd.

Uitnodigen Oekraïense vluchtelingen voor bevolkingsonderzoeken naar kanker 

Vanaf 1 december 2022 worden de uitnodigingen voor de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker automatisch verstuurd naar Oekraiense vluchtelingen die zich ingeschreven hebben in het BRP Basisregistratie personen (Basisregistratie personen).

Ook de Oekraïense vluchtelingen die zich tussen 1 juni en 1 december hebben ingeschreven krijgen dan een uitnodiging. 

De meest relevante voorlichtingsmaterialen (uitnodigingsbrief, uitnodigingsfolder, uitslagfolder) zijn vertaald in het Oekraïens en Russisch en zijn beschikbaar via www.bevolkingsonderzoekdarmkanker.nl/vertalingen. Via een link en QR code in de uitnodigingsbrief worden mensen geattendeerd op de beschikbare vertalingen.