Darmkanker begint meestal als een poliep. Een poliep is een bultje in de wand van de dikke darm. Poliepen komen vrij veel voor bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar.

Darmkanker

Darmkanker wordt in de medische wereld ‘colorectale kanker’ genoemd. Dit is de verzamelnaam voor tumoren in de dikke darm (colon) en de endeldarm (rectum). Darmkanker begint meestal als een poliep, een bultje in de wand van de dikke darm. De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven. Sommige poliepen kunnen op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker. Na verloop van tijd kan een tumor zich uitzaaien via de lymfeklieren of bloedbaan. Lees meer over de verschillende stadia van darmkanker.

Hoe ontstaat darmkanker?

Darmkanker ontstaat niet van de ene op de andere dag, maar begint meestal als poliep. Dit is een bultje in de wand van de dikke darm. De meeste poliepen zijn goedaardig, er is dan geen sprake van kanker. Sommige poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker.

 

 

1. Zo ziet de wand van de dikke darm eruit.

 

 

2. Een poliep is een bultje in de wand van de dikke darm.

 

3. Een poliep kan klein blijven. Maar een poliep kan ook groter worden. Het is dan een gevorderde poliep.

 

4. Een gevorderde poliep kan doorgroeien en onrustige cellen in zich hebben.

 

5. Als de onrustige cellen van een poliep in de darmwand doorgroeien, noemen we het darmkanker. De kankercellen kunnen zich door het lichaam verspreiden.

 

Poliepen

Poliepen zijn goed te herkennen en relatief makkelijk te behandelen. Ze kunnen worden verwijderd tijdens een inwendig kijkonderzoek (coloscopie). Deze poliepen kunnen zich dan niet meer ontwikkelen tot darmkanker. Op deze manier kan in bepaalde gevallen darmkanker worden voorkomen. Lees meer over de mogelijke ontwikkeling van een poliep.

Darmkanker behandelen

Als er darmkanker is geconstateerd, hangt de behandeling af van het stadium waarin de darmkanker zich bevindt en de gezondheid van de patiënt. Meestal bestaat de eerste behandeling uit een operatie waarbij een stuk van de dikke darm wordt verwijderd. Meestal is aanvullende chemotherapie nodig.

Klachten die kunnen wijzen op darmkanker

Er zijn verschillende klachten die kunnen wijzen op darmkanker. De meest voorkomende klachten zijn:

  • een onverklaarbare en aanhoudende verandering in het ontlastingspatroon, zoals verstopping (constipatie) of diarree
  • bloed in de ontlasting.

Deze klachten kunnen wijzen op darmkanker, maar ze kunnen ook een andere oorzaak hebben. Heeft u deze klachten? Neem dan contact op met uw huisarts.

De kans op darmkanker

Darmkanker is een ernstige ziekte die vaak voorkomt. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 13.700 mensen darmkanker (bron: IKNLintegraal Kankercentrum Nederland). In 2017 spoorde het bevolkingsonderzoek 4203 mensen op met darmkanker.

Wat zijn risicofactoren?

Leeftijd is een belangrijke risicofactor. Zo zijn 90 van de 100 mensen met darmkanker 55 jaar of ouder. Daarnaast zijn er andere factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van darmkanker.

Voorbeelden daarvan zijn:

  • de aanwezigheid van poliepen
  • als er meer dan één naast familielid darmkanker heeft
  • als darmkanker bij een naast familielid is gevonden voor het 50e levensjaar.

Sommige mensen krijgen extra controles als darmkanker in de familie voorkomt. De controle bestaat meestal uit een inwendig kijkonderzoek (coloscopie). U kunt dit overleggen met uw huisarts.
Als u na een medische indicatie een coloscopie ondergaat, hoeft u niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek.

Darmkanker bij familie

Darmkanker is meestal niet erfelijk. Bij ongeveer 5-10 % van de patiënten is er een erfelijke oorzaak. Wanneer één familielid darmkanker heeft (gehad), is de kans heel klein dat erfelijkheid een rol speelt.
Deze kans neemt overigens wel toe als een naast familielid al op jonge leeftijd darmkanker, voor het 50e levensjaar, heeft gekregen. Een naast familielid is uw vader, moeder, kind, broer of zus.

Wanneer meerdere mensen in uw familie darmkanker hebben (gehad), kan erfelijkheid een rol spelen. Als u ongerust bent over darmkanker kunt u dit natuurlijk met uw huisarts bespreken.

Hoe meer van de volgende kenmerken in uw familie voorkomen, hoe groter de kans is dat u en uw familie erfelijk belast zijn met een grotere kans op darmkanker.

  • Ten minste drie familieleden hebben darmkanker gehad, in twee generaties achter elkaar. Minstens één van hen is uw vader, moeder, kind, broer of zus.
  • Er komt darmkanker en baarmoederkanker in uw familie voor.
  • Bij minimaal een naast familielid is voor het 50e levensjaar darmkanker ontdekt.
  • Bij minimaal een naast familielid is voor het 50e levensjaar baarmoederkanker ontdekt.

Als de darmkanker in uw familie mogelijk erfelijk is, zal uw huisarts of de maag-darm-leverarts u verwijzen naar een erfelijkheidsarts (klinisch geneticus).Er zijn dan verschillende controles en ingrepen mogelijk om te voorkomen dat u kanker krijgt. Uw arts zal de mogelijkheden met u bespreken.