Bloed in de ontlasting kan te maken hebben met darmkanker of poliepen. Er zijn ook andere oorzaken. Er is vervolgonderzoek in het ziekenhuis nodig om te kijken waardoor er bloed in uw ontlasting zit. Als vervolgonderzoek nodig is, staat dit in de brief met de uitslag. U krijgt ook een folder met informatie. U beslist zelf of u wel of niet meedoet aan dit onderzoek.

Het vervolgonderzoek bestaat uit twee delen: een gesprek (intake) en een inwendig kijkonderzoek van de dikke darm (een coloscopie). Dit betekent dat u twee keer naar het ziekenhuis gaat. De eerste keer voor het gesprek, de tweede keer voor het inwendig kijkonderzoek.
 

Wat is een inwendig kijkonderzoek (coloscopie)?

Een coloscopie is een onderzoek waarbij de arts de binnenkant van uw darm goed onderzoekt. De arts gebruikt hiervoor een kijkinstrument: de endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang die ongeveer zo dik is als een vinger. De arts schuift de endoscoop via de anus in uw darm. Zo kan de arts in uw darm kijken. Aan het uiteinde van de slang zitten een lampje en een camera. Het lampje zorgt ervoor dat de arts de binnenkant van uw darm goed kan bekijken. De beelden die de camera maakt, zijn te zien op een monitor.