Heeft u vragen over uw uitnodiging, de ontlastingstest, het onderzoek of andere praktische vragen? Neem dan contact op met de screeningsorganisatie in uw regio, via www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/contact.

Waar vind ik meer informatie over de tijdelijke stop van het bevolkingsonderzoek darmkanker?

U vindt in het nieuwsbericht, de algemene vragen en antwoorden en op de website van de screeningsorganisaties meer informatie.

Waarom is het belangrijk om je te laten onderzoeken op darmkanker?

Hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans dat iemand weer beter wordt. Als darmkanker al is uitgezaaid naar andere organen, overleeft maar 1 op de 10 patiënten de eerste vijf jaar. Bij een vroege opsporing van darmkanker overleven 9 op de 10 patiënten de eerste vijf jaar.

Ik heb geen klachten over mijn gezondheid en voel me goed. Waarom zou ik deelnemen aan het bevolkingsonderzoek?

Het onderzoek is bedoeld om darmkanker op te sporen voordat er klachten ontstaan. Hoe eerder de ziekte wordt gevonden, hoe sneller de behandeling kan starten. En hoe groter de kans op genezing.
 

Hoe komt het bevolkingsonderzoek aan mijn gegevens?

Uw gemeente geeft uw naam, adres en geboortedatum door aan de organisatie voor het bevolkingsonderzoek in uw regio. Deze persoonlijke gegevens mogen alleen gebruikt worden om u uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek.

 

Ik heb last van mijn darmen. Kom ik dan eerder in aanmerking voor het bevolkingsonderzoek?

Nee, als u last heeft van uw darmen kunt u juist beter niet het bevolkingsonderzoek afwachten. Heeft u darmklachten? Of maakt u zich zorgen over uw gezondheid? Wacht dan niet op het bevolkingsonderzoek, maar neem contact op met uw huisarts.

 

Waarom wordt er plastic gebruikt als verpakking van de ontlastingstest?

Voor het bevolkingsonderzoek darmkanker is duurzaamheid van groot belang. Daarom ontvangt iedereen die voor het eerst uitgenodigd gaat worden voor het bevolkingsonderzoek darmkanker 3 weken van tevoren een vooraankondiging. 
Als u de test niet wil ontvangen, dan kunt u dit aangeven. Op die manier kunnen we voorkomen dat er onnodig uitnodigingspakketten opgestuurd worden, en wordt verspilling tegengegaan. 
De verpakking moet aan diverse eisen voldoen. Zo moet de verpakking vocht- en luchtdicht zijn. Ook is een eis dat een minimale hoeveelheid materiaal gebruikt wordt. Een andere eis is dat personen die met het monster moeten werken, zoals de postbode, niet in aanraking kunnen komen met de inhoud van de test. Plastic bleek aan deze eisen te voldoen.