Een luchtweginfectie of respiratoire infectie is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen door een virus of bacterie. In de lucht die je inademt kunnen zich allerlei ziekteverwekkers bevinden, zoals virussen en bacteriën. Bijvoorbeeld de legionellabacterie en de pneumokokkenbacterie. Veel voorkomende virussen die luchtweginfecties veroorzaken zijn bijvoorbeeld het griepvirus, het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV coronavirus (coronavirus)-2 en het RS respiratoir syncytieel (respiratoir syncytieel)-virus.

This information in English

Klachten

De meest voorkomende klachten die passen bij een luchtweginfectie zijn hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus. Soms heb je ook koorts, spierpijn, hoofdpijn of last van moeheid. Als je een luchtweginfectie hebt, kun je mensen om je heen besmetten. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen ernstig ziek worden van een luchtweginfectie.

Adviezen bij klachten

Heb je klachten die passen bij een luchtweginfectie? Volg dan deze adviezen. Daarmee help je om de verspreiding van luchtwegvirussen te beperken èn bescherm je de mensen met een kwetsbare gezondheid.

  1. Ben je ziek, blijf dan thuis.
  2. Overleg bij lichtere klachten met je werkgever of je thuis kunt werken.
  3. Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een mondneusmasker.
  4. Hoest en nies in je elleboog. Was vaak en goed je handen met water en zeep.
  5. Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.

Ook als je geen klachten hebt, is het belangrijk om te hoesten en niezen in de elleboog en regelmatig je handen te wassen met water en zeep.

Vaccinatie

Tegen een aantal bacteriën en virussen die een luchtweginfectie kunnen veroorzaken is een vaccin ontwikkeld. Deze vaccins beschermen tegen (ernstige) ziekte. Denk bijvoorbeeld aan de jaarlijkse griepprik, de vaccinatieserie tegen COVID-19, de pneumokokkenprik en vaccinatie tegen kinkhoest.

Zicht op luchtweginfecties

Het RIVM onderzoekt en monitort onder andere de ontwikkeling en verspreiding van verschillende virussen en bacteriën die een luchtweginfectie kunnen veroorzaken. Dat noemen we surveillance en dit doen we in nauwe samenwerking met andere instituten. 

Zie ook