In opdracht van het Ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) coördineert het RIVM een Nederlands onderzoeksprogramma naar gezondheidsklachten bij vrouwen met een siliconen borstimplantaat. Aanleiding hiervoor zijn de resultaten uit eerder onderzoek van het RIVM.

Het doel van dit onderzoeksprogramma is om meer te weten te komen over hoe vaak de klachten voorkomen. Daarnaast kijken onderzoekers of de gezondheidsklachten te maken kunnen hebben met het siliconen borstimplantaat. Ook onderzoeken ze of er groepen vrouwen zijn, en zo ja welke, die na het plaatsen van een siliconen borstimplantaat gevoeliger zijn voor het krijgen van gezondheidsklachten dan andere groepen. 

Het Nivel (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg), de Universiteit Maastricht, Dutch Breast Implant Registry (DBIR, het Nederlandse borstimplantatenregister), het Amsterdam UMC Universitair Medisch Centrum (Universitair Medisch Centrum) en het Antoni van Leeuwenhoek, voeren dit onderzoek uit.

Bij de voorbereiding, waarin de onderzoeksthema’s zijn geselecteerd, waren experts uit verschillende klinische en wetenschappelijke disciplines, en patiëntenverenigingen betrokken. Dit blijft zo gedurende de uitvoering van het onderzoeksprogramma.

Het programma bestaat uit drie onderzoeken en duurt vier jaar. 

In onderstaande video wordt een toelichting gegeven op het programma en de drie onderzoeken. 

Video

Amsterdam UMC Universitair Medisch Centrum (Universitair Medisch Centrum)

Het onderzoek uitgevoerd door het Amsterdam UMC startte in 2020, via de al sinds 2012 bestaande siliconenpoli. Daar komen patiënten langs die klachten ervaren van hun siliconen borstimplantaat. Het Amsterdam UMC onderzoekt gegevens zoals ziektegeschiedenis en klachten van patiënten die in het verleden de polikliniek bezochten. Daarnaast worden nieuwe gegevens verzameld van patiënten met borstimplantaten die gezondheidsklachten hebben.

Nivel, DBIR en Universiteit Maastricht

In 2021 startte het Nivel samen met DBIR en de Universiteit Maastricht een onderzoek. Zij maken een koppeling van anonieme gegevens van zorgregistraties van zowel huisartsen als van specialisten in ziekenhuizen en klinieken, en het Nederlandse borstimplantatenregister. Daarmee worden klachten van voor en na het plaatsen of verwijderen van een siliconen borstimplantaat vergeleken. Daarnaast kijken de onderzoekers naar risicofactoren voor het krijgen van gezondheidsklachten.

Antoni van Leeuwenhoek

Ook startte in 2021 een onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek samen met 5 andere ziekenhuizen. Zij onderzoeken gezondheidsklachten bij vrouwen die borstkanker hebben gehad. Een deel van deze vrouwen kreeg een siliconen borstimplantaat, de rest onderging een andere operatie. Met behulp van een vragenlijst worden gezondheidsklachten bij verschillende groepen vrouwen met elkaar vergeleken.