Overige publicaties die te maken hebben met voedselconsumptiepeilingen staan hieronder weergegeven.

Methodiek VCPVoedselconsumptiepeiling 

GloboDiet (voorheen EPIC-Soft ©IARCInternational Agency for Research on Cancer

Voedingsmiddelentabel 

  • NEVO-online versie 2013/4.0. Bilthoven: RIVM, 2013.
  • NEVO-online versie 2011/3.0. Bilthoven: RIVM, 2011.
  • NEVO-tabel. Nederlands Voedingsstoffenbestand 2011. Den Haag: RIVM/Voedingscentrum, 2011.
  • Stichting NEVO. NEVO-tabel. Nederlands Voedingsstoffenbestand 2006. Den Haag: Voedingscentrum, 2006.
  • Stichting NEVO. NEVO-tabel. Nederlands Voedingsstoffenbestand 2001. Den Haag: Voedingscentrum, 2001. 

Voedingssupplementen 

  • Vitamine D uit voedingssupplementen : inname, persoons- en gebruikskenmerken. Geurts M, Verkaik-Kloosterman J, Buurma-Rethans E, Brants H, van Rossum C, van Kranen H, Hoekstra J. RIVM rapport 2015-0029.
  • Veilige maximale dagdosering vitamine D in voedingssupplementen : aanvullende berekening bij een hogere vitaminering van smeerbare vetten. Verkaik-Kloosterman J, Dekkers ALM, Ocke MC. RIVM Rapport 050421003/ 2014.
  • Een databestand voor supplementen; behoeftes en acties. Buurma-Rethans E, Fransen H, Ghameshlou Z, de Jong N. Voeding Nu 2008;10(1):21-24.
  • Dietary supplement use in the Netherlands; current data and recommendations for future assessment. RIVM-Rapport 350100001. Ocké MC, Buurma-Rethans EJM, Fransen HP. Bilthoven: RIVM, 2005. 

Gebruikelijke inname 

Voedingsnormen 

  • Richtlijnen Goede Voeding 2015. Gezondheidsraad. Den Haag, 2015.
  • Richtlijnen Voedselkeuze. Voedingscentrum. Den Haag: Voedingscentrum, 2011.
  • Richtlijn voor de vezelconsumptie. Publicatie nr 2006/03. Gezondheidsraad Den Haag: Gezondheidsraad, 2006.
  • Voedingsnormen. Vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12. Publicatie nr 2003/04. Gezondheidsraad Den Haag: Gezondheidsraad, 2003.
  • Voedingsnormen. Energie, eiwitten, vetten en verteerbare koolhydraten. Publicatie nr 2001/19. Gezondheidsraad Den Haag: Gezondheidsraad, 2001.
  • Voedingsnormen. Calcium, vitamine D, thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur en biotine. Publicatie nr 2000/12. Gezondheidsraad Den Haag: Gezondheidsraad, 2000.
  • Nederlandse Voedingsnormen 1989/Commissie Voedingsnormen Voedingsraad, 2e druk. Den Haag: Voorlichtingsbureau voor de Voeding, 1992.

Niet-westerse bevolking

  • Voeding van Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en autochtone Nederlanders in Amsterdam. De Boer EJ, Brants HAM, Beukers M, Ocké M, Dekker L, Nicolaou M, Snijder M. RIVM Rapport 2015-0099
  • Development of the HELIUSa prospective cohort study on the causes of (chronic) diseases among the multi-ethnic population of Amsterdam food frequency questionnaires: ethnic-specific questionnaires to assess the diet of a multiethnic population  in The Netherlands. Eur J Clin Nutr. 2014 Sep 17. Beukers MH, Dekker LH, de Boer EJ, Perenboom CW, Meijboom S, Nicolaou M, de Vries JH. Brants, HA.

Eerste 1000 dagen

Voedingsindex 

 Duplicaatvoedingsonderzoek

  • Duplicaatvoedingsonderzoek bij kinderen 2014: eerste resultaten. Wilson-van den Hooven EC, Alewijn M, van den Top HJ, van der A DL, Roos AM, Drijvers JJMM, Etemad Z, Ocke MC. RIVM Rapport 2015-0170.
  • Duplicaatvoedingsonderzoek bij kinderen 2014: opzet en uitvoering.Wilson-van den Hooven EC, Alewijn M, van den Top HJ, van der A DL, Roos AM, Drijvers J, Ocke MC. RIVM Rapport 2015-0053.
  • Duplicaatvoedingsonderzoek 2011 bij volwassenen : opzet en uitvoering. RIVM Rapport 350410001. Wilson-van den Hooven C, Ocke M, Alewijn M, van den Top HJ, van der A DL, Boer JMA. Bilthoven: RIVM 2013.
  • Büchner, F.L., H.P. Van Egmond, and M.C. Ocké, Trend in natriuminname. Resultaten van duplicaatvoedingen onderzoek 1976-2004. RIVM Rapport 310304001/2009.
  • Vergelijking inname van nutrienten en contaminanten uit voedselconsumptiepeilingen en duplicaatvoedingen. Buchner F, van Egmond H, Ocke . RIVM Rapport 350910001/2011.

Postlaunch Monitoring 

  • Post-launch monitoring of foods and supplements with Krill oil and oil from microalgae Schizochytrium spSustainable Procurement. Voedingsmiddelen en -supplementen met krillolie en olie uit een microalg : Monitoring na de productlancering. Brosens M, Niekerk M, Temme L, van Raaij J. RIVM Rapport 2014-0114.
  • Post-launch monitoring of novel foods/ingredients (revised version) : Methodology applied to additive stevia. Methode voor post-launch monitoring van nieuwe voedingsmiddelen toegepast op additief Stevia. Brosens M, Hendriksen M, Niekerk EM, Temme EHM, van Raaij JMA. RIVM Rapport 090432001.
  • Functional foods: the case for closer evaluation. De Jong N, Klungel OH, Verhagen H, Wolfs MC, Ocké MC, Leufkens HG. BMJ. 2007 May 19;334(7602):1037-9.
  • Postlaunch Monitoring of Functional Foods - Methodology development (III). RIVM-rapport 350030006. Jong N de, Fransen HP, Berg SW van den, Ocké MC. Bilthoven: RIVM, 2005.
  • Postlaunch Monitoring of Functional Foods - Methodology development (II). RIVM-rapport 350030005. Jong N de, Buurma-Rethans EJM, Fransen HP, Ocké MC. Bilthoven: RIVM, 2005.
  • Postlaunch Monitoring of Functional Foods - Methodology development (I). RIVM-rapport 350030001. Jong N de, Ocké MC. Bilthoven: RIVM, 2004.
  • Workshop Postlaunch Monitoring 'Functional Foods', waar ligt de rol van sector VCV? RIVM-rapport 261753002. Jong N de, Ocké MC. Bilthoven, RIVM, 2003. 

Europese Voedselconsumptiemeting 

Europese voedingsmiddelentabel 

Beleidsdocumenten 

Duurzaamheid

Herformulering

Voedselfrequentie vragenlijsten (FFQfood frequency questionnaire)