Het bevolkingsonderzoek darmkanker bestaat uit een ontlastingstest die u zelf kunt doen. U ontvangt hiervoor een buisje, de zelfafnametest. Na het uitvoeren van de test stuurt u het buisje in een antwoordenvelop naar het laboratorium. In het laboratorium wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in de ontlasting is niet altijd met het blote oog zichtbaar.

U ontvangt een uitnodiging

Wanneer u voor het eerst in aanmerking komt voor het bevolkingsonderzoek darmkanker ontvangt u een brief (vooraankondiging) waarin we u informatie geven over het bevolkingsonderzoek.

Wanneer u dan besluit niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek, kunt u zich afmelden en ontvangt u geen uitnodiging. Hoe u dit kunt doen, leest u in de brief.

Ook kunt u hiervoor terecht op 'Mijn bevolkingsonderzoek', waar u met uw DigiDDigitale Identiteit kunt inloggen.

Indien u niets doet, ontvangt u drie weken later de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Deze uitnodiging zit in een paarse envelop. U beslist zelf of u wel of niet meedoet.

Wanneer u een uitnodiging krijgt, hangt af van uw geboortejaar. Lees meer over de uitnodiging bij 'Veelgestelde vragen'.

De zelfafnametest

Het bevolkingsonderzoek bestaat uit een ontlastingstest. U ontvangt een buisje met daarin een staafje. Met het staafje prikt u op vier verschillende plaatsen in uw ontlasting. Het staafje doet u terug in het buisje.

Dit buisje stuurt u tijdig terug in de retourenvelop. Lees meer over de ontlastingstest.

De uitslag

BinnenĀ 1 totĀ 2 weken krijgt u een brief thuisgestuurd met de uitslag. Welke uitslagen zijn er mogelijk? Lees meer over de test en de uitslag bij veelgestelde vragen.

Soms is een vervolgonderzoek nodig

Als er bloed in uw ontlasting zit, kan dat te maken hebben met darmkanker. Er kunnen ook andere oorzaken zijn. Er is vervolgonderzoek nodig om dit vast te stellen. Wat houdt het vervolgonderzoek in? Lees ook meer over het vervolgonderzoek bij veelgestelde vragen.

Uw gegevens

Om u te kunnen uitnodigen voor het bevolkingsonderzoek, hebben we uw gegevens nodig. Wat gebeurt er met uw gegevens?

Bekijk ook de folder met informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker.