Bent u tussen de 55 en 75 jaar? Dan krijgt u eens in de 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Van wie krijgt u de uitnodiging? 

U krijgt een uitnodiging van de screeningsorganisatie in uw regio. De screeningsorganisatie krijgt uw naam, adres en geboortedatum van uw gemeente. Er zijn in Nederland vijf regionale screeningsorganisaties, die samen het bevolkingsonderzoek uitvoeren. Zij voeren ook de bevolkingsonderzoeken baarmoederhalskanker en borstkanker uit.

Vooraankondiging

Wanneer u voor het eerst in aanmerking komt voor het bevolkingsonderzoek darmkanker ontvangt u een brief (vooraankondiging) waarin we u informatie geven over het bevolkingsonderzoek. Wanneer u dan besluit niet mee te doen aan het bevolkingsonderzoek, kunt u zich afmelden en ontvangt u geen uitnodiging. Hoe u dit kunt doen, leest u in de brief.

Ook kunt u hiervoor terecht op 'Mijn bevolkingsonderzoek', waar u met uw DigiDDigitale Identiteit kunt inloggen.

Indien u niets doet, ontvangt u drie weken later de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Deze uitnodiging zit in een paarse envelop.

Waaruit bestaat de uitnodiging?

U krijgt thuis een paarse envelop thuisgestuurd. Hierin zit:

Brief en folder

In de brief en de folder geven we u informatie over het bevolkingsonderzoek. Bekijk de brief en de folder.

Gebruiksaanwijzing

Bij het buisje zit een gebruiksaanwijzing. Controleer voor gebruik altijd de houdbaarheidsdatum van de ontlastingstest. In de gebruiksaanwijzing leest u stap voor stap hoe u de ontlastingstest uitvoert. U prikt op vier verschillende plaatsen in uw ontlasting. Bekijk ook de animatie.

Het buisje

In het buisje zit een staafje. Met het staafje prikt u op vier verschillende plaatsen in uw ontlasting. Er mag maar een klein beetje poep aan het geribbelde gedeelte van het staafje blijven zitten. Het staafje doet u terug in het buisje.

Zakje voor buisje (wit met blauwe rand)

Als u de test heeft uitgevoerd, doet u het buisje meteen in het witte zakje met de blauwe rand. Doe het witte zakje met de blauwe rand en het ingevulde antwoordformulier in de retourenvelop. Dit is de  zilvergrijze envelop met gele rand).
Kunt u de retourenvelop niet meteen in de brievenbus doen? Bewaar de retourenvelop dan in de koelkast.

Retourenvelop (zilvergrijs met gele rand)

Verstuur de retourenvelop binnen 24 uur naar het laboratorium. Het is belangrijk dat het buisje zo kort mogelijk onderweg is met de post. Verstuur de envelop daarom op een dag dat de brievenbus in uw buurt geleegd wordt. Verstuur de envelop niet in het weekend en ook niet vlak voor een feestdag. Totdat u de retourenvelop in de brievenbus doet, bewaart u deze in de koelkast.

Wanneer u een uitnodiging krijgt, hangt af van uw geboortejaar. Lees meer over de uitnodiging bij 'Veelgestelde vragen'.

Screeningsorganisatie in uw regio

Wilt u meer weten over de uitvoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker? Neem contact op met de screeningsorganisatie in uw regio