Bloed in de ontlasting kan te maken hebben met darmkanker of poliepen. Er zijn ook andere oorzaken. Er is vervolgonderzoek in het ziekenhuis nodig om te kijken waardoor er bloed in uw ontlasting zit. Als vervolgonderzoek nodig is, staat dit in de brief met de uitslag. U beslist zelf of u wel of niet meedoet aan dit onderzoek.

Bloed in uw ontlasting? Bij het overgrote deel van de mensen heeft dit niet te maken met darmkanker. Er is vervolgonderzoek nodig naar de oorzaak.

Het vervolgonderzoek bestaat uit twee delen: een intakegesprek en een inwendig kijkonderzoek van de dikke darm. Dit betekent dat u twee keer naar het ziekenhuis gaat. De eerste keer voor het intakegesprek, de tweede keer voor het inwendig kijkonderzoek.

Kosten

Het vervolgonderzoek (intakegesprek en coloscopie) maakt geen deel uit van het bevolkingsonderzoek. De kosten van het vervolgonderzoek vallen onder uw zorgverzekering. Het kan zijn dat u de kosten of een deel ervan zelf moet betalen. Dit hangt ervan af hoe hoog uw eigen risico is en hoeveel u hiervan heeft gebruikt. Neem voor vragen contact op met uw zorgverzekeraar.

Het kan zijn dat de afspraak voor het vervolgonderzoek in een ziekenhuis is gemaakt waarmee uw zorgverzekeraar geen contract heeft. In dat geval vergoedt uw zorgverzekeraar niet alle kosten. Vraag dit na bij uw zorgverzekeraar, voordat u naar de afspraak gaat.

Waarom vervolgonderzoek?

Alleen met een vervolgonderzoek in het ziekenhuis kan duidelijk worden wat het bloed in de ontlasting veroorzaakt. Bloed in de ontlasting kan te maken hebben met darmkanker of poliepen. Een groot voordeel van een inwendig kijkonderzoek is dat de arts direct ook kleine ingrepen kan uitvoeren. Bekijk ook de folder 'Vervolgonderzoek'.

Wat is een inwendig kijkonderzoek (coloscopie)?

Een coloscopie is een onderzoek waarbij de arts de binnenkant van uw darm goed onderzoekt. De arts gebruikt hiervoor een kijkinstrument: de endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang die ongeveer zo dik is als een vinger. De arts schuift de endoscoop via de anus in uw darm. Zo kan de arts in uw darm kijken. Aan het uiteinde van de slang zitten een lampje en een camera. Het lampje zorgt ervoor dat de arts de binnenkant van uw darm goed kan bekijken. De beelden die de camera maakt, zijn te zien op een monitor.

Waarom een coloscopie?

Met een coloscopie kan een arts vrijwel alle darmafwijkingen opsporen. Voorbeelden van afwijkingen zijn poliepen, tumoren, ontstekingen en zweertjes. De coloscopie geeft mogelijk informatie over de oorzaak van het bloed dat met het bevolkingsonderzoek in uw ontlasting is gevonden.

Intakegesprek

U heeft eerst een intakegesprek met een arts of verpleegkundige in het ziekenhuis of coloscopiecentrum. Tijdens dit gesprek neemt een arts of verpleegkundige uw medische gegevens met u door. U bespreekt of een coloscopie zinvol en mogelijk is. Als dit zo is, krijgt u daar meer informatie over. Lees meer over het intakegesprek.

Meenemen naar het coloscopiecentrum

Gaat u naar het ziekenhuis voor een intakegesprek of coloscopie? Neem het volgende mee:

  • de uitnodigingsbrief
  • een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart)
  • uw verzekeringsgegevens
  • als u al eerder in dit ziekenhuis bent geweest: patiëntenpas
  • voor de intake: gegevens uit uw medische dossier (u kunt hiervoor contact opnemen met uw huisarts)
  • uw medicijnen of lijst met uw medicijnen (denk ook aan medicijnen die u zonder recept gebruikt).