Het vervolgonderzoek bestaat uit twee delen: een intakegesprek en een inwendig kijkonderzoek van de dikke darm. Dit betekent dat u twee keer naar het ziekenhuis gaat. De eerste keer voor het intakegesprek, de tweede keer voor het inwendig kijkonderzoek.

Het intakegesprek

U heeft eerst een intakegesprek met een arts of verpleegkundige in het ziekenhuis of coloscopiecentrum. Tijdens het gesprek neemt een arts of verpleegkundige uw medische gegevens met u door. U bespreekt of een coloscopie zinvol en mogelijk is.

Medische gegevens

Tijdens het intakegesprek vraagt de arts of verpleegkundige naar uw medische gegevens. Uw medische gegevens die belangrijk zijn voor dit onderzoek, moeten dan in het ziekenhuis zijn. Het gaat om informatie over uw medicatie en medische voorgeschiedenis. Bespreek dit met uw huisarts voordat u naar het intakegesprek gaat.
Het is handig een lijst met uw medicijnen op te vragen bij uw apotheek of huisarts. Noteert u ook de zelfzorggeneesmiddelen die u gebruikt? Dit zijn geneesmiddelen als paracetamol, diarreeremmers en laxeermiddelen, die u zonder doktersrecept kunt kopen bij een drogist.

Komt darmkanker voor bij naaste familie?

Darmkanker is meestal niet erfelijk. Bij ongeveer 5-10% van de patiënten is er een erfelijke oorzaak. Deze kans op erfelijke darmkanker neemt toe als een naast familielid al op jonge leeftijd, voor het 50e jaar, darmkanker heeft gekregen. Ook wanneer meerdere mensen in uw familie darmkanker hebben (gehad), kan erfelijkheid een rol spelen. De arts of verpleegkundige vraagt tijdens het intakegesprek naar uw situatie. Lees meer over erfelijkheid en darmkanker bij 'Wat is darmkanker'.

Coloscopie zinvol?

De arts of verpleegkundige bespreekt met u of een coloscopie zinvol en mogelijk is. Dit is afhankelijk van uw gezondheid en medicijngebruik. Als u een coloscopie kunt ondergaan krijgt u uitleg over het darmonderzoek, de risico’s en de voorbereidingen die nodig zijn voor het onderzoek. U kunt dan ook aangeven of u wel of geen roesje wilt. Met een roesje maakt u het onderzoek minder bewust mee.

Recept laxeermiddel

Voordat u een coloscopie kunt ondergaan, is het noodzakelijk dat uw darm helemaal schoon en leeg is. De arts kan het onderzoek dan meestal zonder problemen uitvoeren en de binnenkant van uw darm goed onderzoeken. Tijdens het intakegesprek wordt besproken hoe u met een laxerende vloeistof thuis uw darm schoon en leeg kunt maken. U krijgt een recept waarmee u het laxeermiddel bij de apotheek kunt afhalen. Daarna maakt u een afspraak voor de coloscopie.

Meenemen naar het coloscopiecentrum

Gaat u naar het ziekenhuis voor een intakegesprek of coloscopie? Neem het volgende mee:

  • de uitnodigingsbrief
  • een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart)
  • uw verzekeringsgegevens
  • als u al eerder in dit ziekenhuis bent geweest: patiëntenpas
  • voor de intake: gegevens uit uw medische dossier (u kunt hiervoor contact opnemen met uw huisarts)
  • uw medicijnen of lijst met uw medicijnen (denk ook aan medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn)

Kosten

Meedoen aan het bevolkingsonderzoek is gratis. Het intakegesprek en de coloscopie maken geen deel uit van het bevolkingsonderzoek. De kosten van deze onderzoeken vallen onder uw zorgverzekering. Het kan zijn dat u zelf de kosten geheel of gedeeltelijk moet betalen. Dit is afhankelijk van de hoogte van het eigen risico van uw zorgverzekering en hoeveel u hiervan heeft gebruikt. Bespreek dit met uw zorgverzekeraar als u hierover vragen heeft.