Wat houdt de test in?

U krijgt een uitnodiging thuisgestuurd. Daar hoeft u niets voor te doen. Samen met de uitnodiging ontvangt u een test met instructie. Met deze test verzamelt u eenvoudig en hygiënisch een klein beetje ontlasting. Daarna stuurt u de test in een speciale envelop op naar een laboratorium. Daar wordt uw ontlasting onderzocht. Na enkele weken ontvangt u een brief met de uitslag van het onderzoek.

Naar boven

Tot wanneer kan ik de ontlastingstest gebruiken?

De uiterste houdbaarheidsdatum staat op het buisje aangegeven (jaar, maand).

Naar boven

Hoe vang ik mijn ontlasting op?

Leg wat velletjes toiletpapier in uw toilet of gebruik een po. Tips voor het opvangen van uw ontlasting:

 • Leg een aantal lagen wc-papier in uw wc (pas op dat uw wc niet verstopt raakt).
 • Span een vuilniszak om uw toiletpot: de zak vangt uw ontlasting op.
 • Doe een plastic zakje om uw hand en vang uw ontlasting op.
 • Gebruik een krant of emmer om uw ontlasting op te vangen.
 • Plak een stuk vershoudfolie aan weerszijden tegen de toiletpot en laat dit in het midden in een grote plooi naar beneden in de pot hangen. De folie vangt uw ontlasting op. Na afloop is dit gemakkelijk te verwijderen.
 • Gebruik een speciaal hulpmiddel voor het opvangen van ontlasting. U kunt hiernaar informeren bij apotheken en drogisterijen.

Een andere tip

 • Neem een stuk karton op A5 formaat (half A4)
 • Leg dat dwars in de wc boven het water.
 • Leg daar veel wc papier op
 • Na het nemen van het monster van de ontlasting:
 • Trek voorzichtig het kartonnetje onder het wc-papier en de ontlasting uit, wc papier en ontlasting valt in het water
 • Gooi het kartonnetje in de papier afvalbak

Gooi de gebruikte hulpmiddelen in de prullenbak en spoel dit niet door het toilet. Kijk hier voor meer informatie en de gebruiksaanwijzing.

Naar boven

Er zit ook urine bij de ontlasting, is dat erg?

Uw ontlasting mag niet in aanraking komen met urine of met het water in het toilet. De kans bestaat dat de uitslag hierdoor minder betrouwbaar is. Leg daarom voldoende velletjes toiletpapier in het toilet.

Naar boven

Ik heb diarree, kan ik dan de test wel doen?

U kunt het beste even wachten tot de klachten over zijn en uw ontlasting weer normaal is. U kunt dan alsnog de test doen. Het is wel goed om te kijken of de test dan nog bruikbaar is. Op het buisje staat de uiterste houdbaarheidsdatum van de test. Is de houdbaarheidsdatum verstreken? Dan kunt u bij uw regionale screeningsorganisatie een nieuw buisje opvragen.

Naar boven

Ik ben ongesteld, kan ik dan de test wel doen?

U kunt het beste even wachten tot uw ongesteldheid over is. U kunt dan alsnog de test doen.

Naar boven

Ik moet het buisje versturen op een dag dat de betreffende brievenbus wordt geleegd. Waarom is dit?

Het is belangrijk dat het buisje zo kort mogelijk onderweg is met de post. Verstuur de envelop niet in het weekend en vlak voor een feestdag. Hoe sneller het onderzoek in het laboratorium uitgevoerd kan worden, hoe beter. Als u op vrijdagavond, zaterdag of zondag het buisje opstuurt, komt dit pas op dinsdag aan in het laboratorium.

Naar boven

Ik ben het buisje kwijt/ het buisje is beschadigd. Wat moet ik nu doen?

Als u het buisje kwijtraakt of als er bijvoorbeeld per ongeluk vloeistof uit het buisje is gelopen, dan kunt u een nieuw buisje aanvragen. U kunt hiervoor contact opnemen met uw regionale screeningsorganisatie.

Naar boven

Er is iets fout gegaan. Wat kan ik nu doen?

Is er iets niet goed gegaan met het buisje of het verzamelen van ontlasting? Bel dan de informatielijn van de screeningsorganisatie. U kunt hiervoor contact opnemen met uw regionale screeningsorganisatie.

Naar boven

Het buisje is in het toilet gevallen, kan ik het nog gebruiken?

Als het buisje met vastgedraaide dop in het toilet is gevallen en de barcode op het buisje nog goed leesbaar is, dan kunt u het buisje in principe nog gebruiken. Bij uw regionale screeningsorganisatie kunt u een nieuwe uitnodiging aanvragen.

Naar boven

Waarom moet ik het buisje met ontlasting in de koelkast bewaren totdat ik het op de post doe?

Als er bloed in uw ontlasting zit, blijft dat beter aantoonbaar met het onderzoek in het laboratorium als het gekoeld wordt bewaard. De test is hygiënisch verpakt en kan daarom veilig in de koelkast worden bewaard. Totdat u het buisje gebruikt, mag het buisje niet kouder dan 2 graden worden en niet warmer dan 30 graden. Bij heel warm weer kunt u de test daarom ook voor gebruik in de koelkast bewaren, mits deze niet kouder is dan 2 graden.

Naar boven

Als ik het buisje in de retourenvelop stop en verstuur hoe weten ze in het laboratorium dan dat dit van mij komt? Mijn naam en adres staan er immers niet op.

Op het buisje van de ontlastingstest staat een barcode. Deze barcode bevat uw persoonlijke gegevens, zodat de test en de uitslag aan u kunnen worden gekoppeld en de uitslag aan u wordt verstuurd. Het is daarom niet nodig uw naam, adres of andere persoonlijke gegevens te noteren op het buisje.

Naar boven

Ik heb vorige week de test gedaan, maar ben vergeten het op de post te doen, kan dat nu nog?

Nee, de test mag maximaal 24 uur voor verzending worden bewaard. Dit heeft te maken met de betrouwbaarheid, naar mate het langer duurt voordat de ontlasting wordt onderzocht, wordt de uitslag onbetrouwbaarder. U kunt de test nogmaals doen, bij uw regionale screeningsorganisatie kunt u een nieuwe uitnodiging aanvragen.

Naar boven

Wat betekent 'FIT'?

De afkorting FIT staat voor faeces immunochemische test. De FIT is een test waarmee onzichtbare bloedsporen in de ontlasting kunnen worden opgespoord.

Naar boven

Is het eten van rood vlees van invloed op de uitslag van de test?

De ontlastingstest die in het bevolkingsonderzoek darmkanker gebruikt wordt, reageert alleen op menselijk bloed en niet op dierlijk bloed. Dit betekent dat het eten van rood vlees niet van invloed is op de uitslag van de test.

Naar boven

Welke uitslag kan de test hebben?

Er zijn drie uitslagen mogelijk:

 • Het laboratorium heeft geen bloed in de ontlasting gevonden. U krijgt een brief over de uitslag. U hoeft verder niets te doen. Over twee jaar ontvangt u opnieuw een test.
 • Het laboratorium heeft bloed in uw ontlasting gevonden. U krijgt een brief over de uitslag. Dat er bloed in de ontlasting is gevonden, wil niet direct zeggen dat u darmkanker heeft. Daarvoor is extra onderzoek nodig. Dit vervolgonderzoek bestaat uit een inwendig kijkonderzoek, ook wel coloscopie of colonoscopie genoemd.
 • Het laboratorium kan de test niet uitvoeren en komt tot de uitslag ‘onbeoordeelbaar’. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals te veel ontlasting in het buisje of er heeft teveel tijd gezeten tussen afname en analyse. U ontvangt van uw regionale screeningsorganisatie een nieuwe uitnodigingsset.

Naar boven

Wat is de kans op bloed in de ontlasting?

Bij 5 van de 100 mensen die meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker, wordt bloed in de ontlasting gevonden. Als er bloed in de ontlasting wordt gevonden, is er aanleiding voor een vervolgonderzoek, de coloscopie.

Naar boven

Wat is de kans op darmkanker?

Als er bloed in de ontlasting wordt gevonden is er aanleiding voor een vervolgonderzoek, de coloscopie. Als 2.000 mensen meedoen aan het bevolkingsonderzoek, ondergaan 100 mensen een coloscopie. Bij 26 van hen worden geen poliepen gevonden. 24 van de 100 mensen hebben één kleine poliep, 42 van de 100 mensen hebben één of meer grote poliepen. Bij 8 mensen wordt darmkanker gevonden.

Naar boven

Er zijn geen afwijkingen gevonden. Kan ik ervan uitgaan dat ik geen darmkanker heb of nooit darmkanker krijg?

De test is een momentopname. De uitslag is dus geen garantie dat u nooit darmkanker krijgt. De ziekte kan op elk moment ontstaan. Om die reden wordt het bevolkingsonderzoek eens in de twee jaar herhaald en is het belangrijk dat u elke keer meedoet. Daarnaast is er een kleine kans dat u wel darmkanker heeft terwijl dat niet uit de test blijkt. Daarom is het erg belangrijk dat u naar uw huisarts gaat als u klachten heeft, ook als u net heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek.

Naar boven

Wat is de mogelijke ontwikkeling van een poliep?

 

 

1. Zo ziet de wand van de dikke darm eruit.

 

2. Een poliep is een bultje in de wand van de dikke darm.

 


3. Een poliep kan klein blijven. Maar een poliep kan ook groter worden. Het is dan een gevorderde poliep.

 

4. Een gevorderde poliep kan doorgroeien en onrustige cellen in zich hebben.

 

5. Als de onrustige cellen van een poliep  in de darmwand doorgroeien, noemen we het darmkanker. De kankercellen kunnen zich door het lichaam verspreiden.

Naar boven

Wat zijn de verschillende stadia van darmkanker?

Er zijn verschillende manieren om het stadium van darmkanker aan te duiden. Meestal wordt gesproken over stadium van 0 tot en met IV. Stadium 0 is het vroegste stadium en stadium IV is het meest gevorderd en dus het meest ernstig.

 

Stadium

Betekenis

Stadium 0

Verdenking op kanker in wording, bijvoorbeeld een poliep

Stadium I

Tumor zit in de darm

Stadium II

Tumor is door de darmwand heen gegroeid, maar zit niet in de lymfeklieren

Stadium III

Tumor is tot in de regionale lymfeklieren gegroeid

Stadium IV

Tumor is uitgezaaid naar andere plekken in het lichaam

Hoe ontstaat een uitzaaiing?

Een uitzaaiing ontstaat doordat kankercellen losraken van de oorspronkelijke tumor. Deze losse klompjes kankercellen kunnen in een bloedvat of in de lymfevaten terecht komen. Via de bloedbaan of het lymfestelsel verspreiden deze cellen zich door het lichaam. Zo’n losgeraakt klompje kankercellen kan zich op een andere plek in het lichaam ‘nestelen’, dan is het een uitzaaiing. Losgeraakte cellen van een darmtumor komen vaak in de lever of in de longen terecht. De tumor die daar ontstaat wordt een uitzaaiing ofwel metastase genoemd.

Als de tumor door de darmwand is gegroeid, kunnen er kankercellen in de lymfeklieren zitten. Tijdens een operatie worden dan altijd de omliggende lymfeklieren verwijderd. Deze worden vervolgens onderzocht. Afhankelijk van deze uitslag wordt de verdere behandeling bepaald.

Naar boven