Het is mogelijk om de data die u in OSIRIS information system (information system) hebt ingevoerd te exporteren in bijvoorbeeld een tekst- of Excelbestand. Vervolgens kunt u hier bijvoorbeeld een incidentiegrafiek mee maken. Hieronder wordt in een aantal stappen beschreven hoe dat werkt.

 • Ga naar OSIRIS en log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Bovenaan ziet u onder andere de tabbladen Actuele meldingen, Nieuwe Melding en Rapporten.
 • Klik op Rapporten om een rapport met de data van uw verpleeghuis te maken.
 • Voer in de verschillende velden de criteria in waaraan de selectie of zoekopdracht moet voldoen.
  - Voor status: kies voor Ontvangen door RIVM
  - Voor vragenlijst: kies voor Basissurveillance
  - Voor organisatie: kies voor uw verpleeghuis
 • Selecteer achter "Toon gevonden meldingen als" hoe u het resultaat wilt downloaden:
  - Klikbare lijst: U krijgt een overzicht van uw selectie op uw beeldscherm die u vervolgens direct kunt aanklikken om te bewerken.
  - Printbare lijst: Er wordt een bestand aangemaakt in rtf-formaat dat u in een tekstverwerkingsprogramma (bv. MS Word Microsoft Word (Microsoft Word)) kunt openen, bewerken en printen.
  - Databestand csv comma separated values (comma separated values): Er wordt een bestand aangemaakt in csv-formaat dat u in een spreadsheet (bv. MS Multiple Sclerose (Multiple Sclerose) Excel), database (MS Access) of statistisch programma (SPSS Statisch computerprogramma (Statisch computerprogramma)) kunt importeren en bewerken.
  - Databestand Excel: Er wordt een bestand aangemaakt in Excel-formaat.
  - HTML Hypertext Markup Language (Hypertext Markup Language) lijst: De geselecteerde registratieformulieren worden in uw browser getoond.
 • Kies voor een Excel bestand en sla het bestand op. Open vervolgens het Excel bestand. Om een grafiek te krijgen die de incidentie laat zien, moet deze eerst berekend worden m.b.v. de geregistreerde data. Zet de gegevens in een aparte kolom in de bestaande dataset.
  U berekent de incidentie op de volgende manier:
  - Aantal nieuwe infecties/ aantal cliënten at risk gedurende een bepaalde periode. Vaak wordt een incidentie per 1000 bewoners weergegeven. U wilt bijvoorbeeld een grafiek maken die de incidentie per week laat zien. Stel dat er in deze week 4 nieuwe infecties zijn bijgekomen en in het verpleeghuis verblijven 100 ouderen. De incidentie is dan (4/100)*1000 = 40 per 1000 bewoners/week.
  - Als u de extra kolom heeft aangemaakt, kunt een grafiek maken van deze data.

Uitleg over het maken van grafieken in Excel vindt u bijvoorbeeld op deze site van Microsoft.