In de HALT-4 -studie wordt  de prevalentie van zorggerelateerde infecties en het gebruik van antimicrobiële middelen in de Europese verpleeghuizen gemeten. HALT staat voor Healthcare Associated infections in Long-Term care facilities. In 2023 start deze  Europese prevalentiestudie naar infectieziekten en antimicrobiële middelen gebruik in verpleeghuizen voor de vierde keer.

 

HALT-4

Wat houdt deelname in?

In het kort betekent deelname dat (per afdeling) op 1 dag in de periode van april-juni en/of september-november gekeken wordt hoeveel bewoners in uw instelling een infectie hebben en hoeveel bewoners antimicrobiële middelen gebruiken. Een uitgebreide studiebeschrijving is te vinden in het protcol

Wat levert deelname op?

Deelname levert uw instelling inzicht in het vóórkomen van infecties en de mate van het gebruik van antimicrobiële middelen in vergelijking met andere huizen in Nederland én in Europa.

U ontvangt als instelling een terugrapportage met de gegevens van uw eigen instelling en eventueel andere huizen van uw zorgorganisatie in vergelijking met de landelijke gegevens. Met deze resultaten kunt u het infectiepreventiebeleid vorm geven. Naast inzicht in uw eigen resultaten worden met behulp van deze studiegegevens de trends in de Nederlandse - en Europese – zorginstellingen gevolgd. 

Graag willen we de Nederlandse verpleeghuiszorg op de kaart zetten in Europa, en wij hopen daarbij op uw medewerking. Bent u geïnteresseerd om deel te nemen of ontvangt u graag meer informatie over dit onderzoek? Neem dan contact op via sniv@rivm.nl.

Rapporten ECDC European Centre for Disease Prevention and Control (European Centre for Disease Prevention and Control)

De ECDC heeft de resultaten gepubliceerd in rapporten:

  • ECDC SURVEILLANCE REPORT - Point prevalence survey of health-care associated infections and antimicrobial use in European long-term care facilities, 2016-2017 (europa.eu)
  • ECDC SURVEILLANCE REPORT - Point prevalence survey of healthcare-associated infections and antimicrobial use in European long-term care facilities - April–May 2013
  • ECDC SURVEILLANCE REPORT  - Point prevalence survey of healthcare-associated infections and antimicrobial use in European long-term care facilities - May–September 2010