Het is belangrijk kaders te stellen en duidelijk de rollen, taken en verantwoordelijkheden te omschrijven van de partijen die betrokken zijn bij het bevolkingsonderzoek.
Deze rollen, taken en verantwoordelijkheden van partijen zijn vastgelegd in:
- Het Beleidskader Bevolkingsonderzoek naar kanker
- Het Uitvoeringskader Bevolkingsonderzoek Borstkanker
Het Beleidskader Bevolkingsonderzoek naar kanker
Het Beleidskader Bevolkingsonderzoeken naar kanker (BBK (Beleidskader Bevolkingsonderzoeken naar kanker)) geeft een overzicht van de door het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vastgestelde wettelijke en beleidsmatige kaders voor de bevolkingsonderzoeken naar kanker. Het BBK beschrijft de samenwerking van de partijen die betrokken zijn bij de voorbereiding van, besluitvorming over en uitvoering van de bevolkingsonderzoeken naar kanker.
Op basis van het beleidskader worden de betreffende bevolkingsonderzoeken nader uitgewerkt in de uitvoeringskaders.
Uitvoeringskader
Voor een optimale kwaliteit van het bevolkingsonderzoek is het essentieel dat alle partners goed samenwerken in een sluitende keten. Ook hierbij dienen de rollen, taken en verantwoordelijkheden van de betrokken partijen duidelijk omschreven te zijn. Deze omschrijving is te vinden in het ‘Uitvoeringskader Bevolkingsonderzoek Borstkanker’. Daarin komen ook thema’s aan de orde die van belang zijn om het bevolkingsonderzoek naar borstkanker doelmatig, efficiënt en met een hoogwaardige kwaliteit uit te voeren. Het gaat hierbij om thema’s als kwaliteitsborging (inclusief de kwaliteitseisen), monitoring en evaluatie, en communicatie. Het uitvoeringskader heeft een bindend karakter voor de partijen die betrokken zijn bij de uitvoering van de screening op borstkanker.
Voorlichtingskader
Het RIVM-CvB (Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu - Centrum voor Bevolkingsonderzoek) heeft een voorlichtingskader opgesteld. Dit kader beschrijft de informatie die aan burgers gegeven moet worden zodat ze een geïnformeerde beslissing kunnen nemen over deelname aan het bevolkingsonderzoek. Uniformiteit, kwaliteit en betrouwbaarheid van de voorlichting zijn daarbij belangrijke basisprincipes. Het kader is van toepassing op de schriftelijke en mondelinge voorlichting en communicatie van alle partijen die bij de screening betrokken zijn.
Kwaliteitseisen
De rijksoverheid financiert de bevolkingsonderzoeken, die worden aangeboden aan mensen zonder klachten. Om die reden worden hoge kwaliteitseisen gesteld aan elk bevolkingsonderzoek en de organisaties die het uitvoeren. Daarnaast wordt bij het bevolkingsonderzoek borstkanker röntgenapparatuur gebruikt. Het gebruik van die apparatuur is vergunningsplichtig volgens de Kernenergiewet. Deze wet stelt bijzondere regels voor medische toepassing van en bescherming tegen straling, waarbij expliciet bevolkingsonderzoek benoemd is.
- De kwaliteitseisen die aan de uitvoering van het bevolkingsonderzoek borstkanker worden gesteld staan vermeld in het Uitvoeringskader bevolkingsonderzoek borstkanker.
- Om de kwaliteit van de uitvoering te kunnen meten is een indicatoren-set ontwikkeld voor de kwaliteitsbewaking, de monitoring en de evaluatie. Deze set is ook te vinden in het Uitvoeringskader bevolkingsonderzoek borstkanker.
- Het Landelijk Referentiecentrum voor Bevolkingsonderzoek voert op landelijk niveau de medisch-inhoudelijke en fysisch-technische kwaliteitsbewaking uit.
- Bij de medisch-inhoudelijke kwaliteitsbewaking spelen de visitaties een belangrijke rol. Hierbij wordt een visitatieprotocol gehanteerd.
- Het LRCB (National Expert and Training Centre For Breast Cancer Screening) test en certificeert de apparatuur die gebruikt wordt bij de screening. Bij de fysisch-technische kwaliteitsbewaking die voortdurend plaats vindt worden bepaalde procedures gevolgd en testen uitgevoerd. Meer informatie hierover is te vinden op: https://www.lrcb.nl/download/fysische-procedures-en-testen/.