Hieronder geven we antwoord op enkele veelgestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met uw huisarts. 

U vindt in het nieuwsbericht, de algemene vragen en antwoorden en op de website van de screeningsorganisaties meer informatie.

Heeft u klachten? Of ziet of voelt u een van de volgende veranderingen? 

 • U voelt een knobbeltje, zwelling of verharding in uw borst 
 • U ziet of voelt een bult op uw borst 
 • U heeft deukjes of kuiltjes in uw borst 
 • De huid van uw borst heeft putjes en ziet eruit als een sinaasappelschil
 • Een wondje aan uw borst dat slecht geneest
 • Roodheid, schilfering of intrekking van een tepel
 • Er komt bloed of groen, bruin, melkachtig of waterig vocht uit een tepel
 • U voelt een zwelling in uw oksel 
 • Uw borst is rood en voelt warm aan
 • Uw borst voelt anders aan dan normaal 
 • De vorm of grootte van uw borst verandert 

Neem dan contact op met uw huisarts en vraag om advies.

De krapte op de arbeidsmarkt in de gezondheidszorg raakt ook het bevolkingsonderzoek borstkanker. Er is een tekort aan screeningslaboranten die de borstfoto’s maken. Daardoor ontvangen vrouwen in bepaalde regio's hun uitnodiging later. Kijk op deze pagina voor meer informatie: https://www.rivm.nl/bevolkingsonderzoek-borstkanker/mammografie/actueel-vertraging-door-personeelstekort.

Ja. Het onderzoek is bedoeld om borstkanker in een vroeg stadium te ontdekken, als u nog geen klachten heeft en de kanker nog niet te zien of te voelen is. Er is dan een grotere kans dat de behandeling succes heeft. Het kan dus voor iedereen belangrijk zijn om mee te doen. U beslist zelf of u meedoet met het bevolkingsonderzoek

Wacht niet op een uitnodiging van het bevolkingsonderzoek. Het is belangrijk dat u direct contact opneemt met uw huisarts om uw borsten te laten onderzoeken.

Uit onderzoek blijkt dat borstzelfonderzoek niet leidt tot minder sterfte aan borstkanker. Ook wordt borstkanker bij vrouwen die regelmatig hun borsten onderzoeken niet vroeger ontdekt. Door het bevolkingsonderzoek kan borstkanker wel vroeger worden ontdekt. De kans dat de behandeling succes heeft, is dan groter.

Door zelfonderzoek raakt u wel vertrouwd met uw eigen lichaam: bijvoorbeeld hoe uw borsten aanvoelen en hoe uw huid eruit ziet. U weet dan wat bij u normaal is en u kunt een verandering sneller voelen of zien.
Iedere vrouw moet dan ook zelf de keuze maken of ze borstzelfonderzoek wil doen.
Meer informatie over hoe u zelfonderzoek uitvoert vindt u op de website https://www.thuisarts.nl/borstkanker/ik-wil-zelf-mijn-borsten-onderzoeken. 
 

Controleert een specialist u nog regelmatig? En worden er minimaal 1 keer per jaar röntgenfoto’s van uw borsten gemaakt? Dan hoeft u niet mee te doen met het onderzoek. Geef dat door aan de screeningsorganisatie via het afmeldformulier achterop uw uitnodigingsbrief. Wordt u niet regelmatig gecontroleerd door een specialist? Dan kunt u waarschijnlijk gewoon meedoen. Als u hierover twijfelt, neem dan contact op met uw specialist.

Controleert een specialist u nog regelmatig? En worden er minimaal 1 keer per jaar röntgenfoto’s van uw borsten gemaakt? Dan hoeft u niet mee te doen met het onderzoek. Geef dat door aan de screeningsorganisatie via het afmeldformulier achterop uw uitnodigingsbrief. Als u twijfelt of u mee kunt doen, neem dan contact op met uw specialist.

Bij vrouwen met heel dicht borstweefsel is veel klier- en bindweefsel in de borst te zien. Het ontdekken van kanker op een borstfoto is dan moeilijker. Een tumor is minder goed te zien.
Binnen het bevolkingsonderzoek wordt daarom onderzocht of het zin heeft om bij vrouwen die dicht borstweefsel hebben naast de borstfoto nog een MRImagnetic resonance imaging-onderzoek te doen. Dit heet het DENSE-onderzoek. De eerste ronde van het DENSEaanvullende MRI screening bij vrouwen met hoge borstdensiteit-onderzoek is bijna klaar. De wetenschappelijke publicatie wordt in de loop van 2019 verwacht.
 

U ontvangt elke 2 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Een 2-jaars-ronde werkt het beste voor de ontdekking van borstkanker.  We adviseren  daarom om dit uitnodigingsschema te volgen.
Het is wel mogelijk om een afspraak te verzetten. Het kan zijn dat u dan naar een andere gemeente of een ander gebouw moet reizen, omdat een mobiel onderzoekscentrum na een tijdje weer weg is.
 

Transmannen en transvrouwen die op basis van lichamelijke kenmerken en leeftijd in aanmerking komen voor de bevolkingsonderzoeken borstkanker en/of baarmoederhalskanker, kunnen hieraan (blijven) deelnemen.

Lees meer over Deelname transgenders aan bevolkingsonderzoeken

De screeningsorganisaties plannen in overleg met gemeenten de plekken voor de mobiele onderzoekscentra. Het onderzoekscentrum is voor alle vrouwen die er onderzocht worden zo goed mogelijk bereikbaar.

U kunt aan uw screeningsorganisatie laten weten dat u in een rolstoel zit. U neemt daarvoor contact op zodra u de uitnodiging ontvangen heeft. De screeningsorganisatie kijkt dan of de plek waar de foto’s worden gemaakt in uw buurt, geschikt is voor u. 

Vrouwen onder de 50 jaar hebben vaak veel klier- en bindweefsel in de borsten. Dit weefsel is gevoeliger voor straling. Ook zijn door dit weefsel röntgenfoto’s van de borsten vaak minder goed te beoordelen. 
Bij vrouwen boven de 75 is de kans groter dat borstkanker wordt ontdekt waar een vrouw tijdens haar leven geen last van zou hebben gekregen. Daarnaast is de kans op andere ziektes bij vrouwen boven de 75 jaar groter.