Geven de borstfoto’s niet genoeg informatie om tot een goede beoordeling te komen of is er op uw borstfoto een afwijking gezien? Dan wordt u voor verder onderzoek naar een ziekenhuis verwezen.

Mogelijke onderzoeken

In het ziekenhuis kunnen verschillende onderzoeken nodig zijn om vast te stellen of u borstkanker heeft. Welk onderzoek nodig is, hangt af van uw situatie.  Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • lichamelijk onderzoek,
  • aanvullende röntgenfoto’s (‘mammografie’),
  • echografie,
  • punctie,
  • biopsie,
  • een MRImagnetic resonance imaging-scan.
     

Als de röntgenfoto's niet genoeg informatie geven

Deze uitslag betekent: er is niet goed te zien of er iets anders is dan normaal. De medische term voor deze uitslag is BI-RADSBreast Imaging Reporting and Data System 0.
Er is meer onderzoek op de afdeling Radiologie in een ziekenhuis nodig om een uitslag te geven. Het onderzoek kan bijvoorbeeld bestaan uit een extra röntgenfoto of een echografie.

Van elke 10 vrouwen met deze uitslag die zich aanvullend laten onderzoeken, hebben 9 vrouwen geen borstkanker.

 

 

Als een afwijking is gezien op de röntgenfoto's

Deze uitslag betekent: het is nodig om verder onderzoek te laten doen op de mammapoli in een ziekenhuis. De medische termen voor deze uitslag zijn BI-RADS 4 en BI-RADS 5.

Verder onderzoek kan een extra röntgenfoto of een echo zijn. In de meeste gevallen is het ook nodig om enkele cellen of een klein stukje weefsel uit de borst te halen. Dit heet een punctie of een biopt.

Deze uitslag hoeft niet te betekenen dat u borstkanker heeft.

Van elke 10 vrouwen met deze uitslag die zich laten onderzoeken in het ziekenhuis, hebben 5 vrouwen geen borstkanker.

 

 

Hulp bij de keuze voor een ziekenhuis

In welk ziekenhuis kunt u het best terecht? De Borstkankervereniging helpt u om samen met uw huisarts een keuze te maken voor een ziekenhuis. Bekijk wat er voor u belangrijk kan zijn bij het maken van een keuze.
 

Uw resultaten van het bevolkingsonderzoek

De specialist in het ziekenhuis ontvangt van de screeningsorganisatie uw resultaten en röntgenfoto’s van het bevolkingsonderzoek. Zo kan de specialist gerichter onderzoek doen. Als u het daar niet mee eens bent kunt u bezwaar maken. Kijk voor informatie over bezwaar maken op https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/bezwaar
 

Meer informatie

Kijk voor meer algemene informatie over borstkanker op www.kanker.nl/borstkanker of www.thuisarts.nl.

Doorverwezen maar niets gevonden: hoe kan dat? (lengte 2:10 min)

Een radioloog, wetenschappelijk onderzoeker en deelnemers praten over het vervolgonderzoek op borstkanker, waaruit duidelijk werd dat er geen afwijking was.

Over borstkanker (lengte 2:34 min)