Heeft u een uitnodiging gekregen voor het bevolkingsonderzoek? Dan staat in de brief dat u naar een onderzoekscentrum mag komen. Daar maken ze röntgenfoto’s van uw borsten. We noemen dit mammogrammen of borstfoto’s. Radiologen zoeken op de foto’s naar afwijkingen die kunnen wijzen op borstkanker. Een bezoek aan het onderzoekscentrum duurt ongeveer 20 minuten. Het maken van de röntgenfoto's van de borsten duurt ongeveer 5 minuten. Wat kunt u precies verwachten?

Het maken van de mammografie stap voor stap

 1. Het bevolkingsonderzoek vindt plaats in een onderzoekscentrum bij u in de buurt. Dat is meestal een bus.
 2. Als u in het onderzoekscentrum binnenkomt, meldt u zich eerst bij de balie. De baliemedewerker vraagt om uw legitimatie en schrijft u in. Dan gaat u naar de wachtruimte.
 3. Als u aan de beurt bent, gaat u eerst naar een kleedkamer. U doet uw bovenkleding uit. Daarna gaat u door een andere deur de kleedkamer uit.
 4. U bent nu in de onderzoeksruimte. De borstfoto’s worden gemaakt door een laborant. Hij of zij legt uw borst op een plaat en drukt de borst samen met een andere plaat. Dit is nodig om een goede röntgenfoto te maken, met zo min mogelijk straling. Het samendrukken kan pijnlijk zijn.  Als u bang bent dat het veel pijn doet, kunt u dat tegen de laborant zeggen. Die probeert er dan rekening mee te houden. Soms kunnen uw borsten in de dagen na het onderzoek nog gevoelig zijn. De laborant maakt van elke borst twee foto's. Aan het einde maakt de laborant de platen schoon.
 5. Na het onderzoek kleedt u zich aan en gaat u weer in de wachtkamer zitten. De laborant komt vertellen of de röntgenfoto’s gelukt zijn. Als de foto's niet gelukt zijn, worden meteen extra röntgenfoto’s gemaakt. 

Tips voor het onderzoek

 • Stop drie weken van tevoren met het gebruik van zinkzalf op uw borsten.
 • Smeer voor het onderzoek geen zalf, poeder of bodylotion op uw borsten. U mag wel deodorant gebruiken.
 • Trek makkelijke bovenkleding aan. Dan kunt u zich snel uitkleden en aankleden.
 • Neem als u wilt een omslagdoek mee voor tijdens het wachten.
 • Ga thuis naar de wc. In de bus is geen wc aanwezig.
 • Neem uw geldige identiteitsbewijs mee (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
 • Neem de uitnodigingsbrief mee. Vul thuis alvast de vragen op de achterkant in. 

Goed om te weten: De medewerkers in het onderzoekscentrum zijn bijna allemaal vrouw. Werkt er een man en wilt u liever onderzocht worden door een vrouw? Dan kunt u dat zeggen. Er is altijd een vrouwelijke medewerker.

Veelgestelde vragen over de mammografie

Het maakt niet uit hoe groot uw borsten zijn. Bij het maken van de borstfoto, wordt de borst samengedrukt tussen 2 platen. Het is vrijwel altijd mogelijk om goede foto's te maken.

Omdat het apparaat geen rekening houdt met de grootte van de borsten, kan het wat onaangenamer zijn voor vrouwen met kleine borsten. De resultaten uit onderzoeken verschillen hier wel over. Zo liet een Noorse studie juist zien dat vrouwen met kleinere borsten minder ongemak hadden dan vrouwen met gemiddelde borsten.

Ja. Ook als u nekklachten of bijvoorbeeld klachten aan uw schouders of rug heeft, kunt u borstfoto’s laten maken. Bij het maken van de röntgenfoto’s moet u uw arm omhoog doen en uw hoofd opzij draaien. Vertel de laborant vooraf welke klachten u heeft. Dan kan die daar rekening mee houden.

Ja. Met een tepelpiercing kunt u gewoon meedoen aan het bevolkingsonderzoek. 

Mammografie is de beste manier om bij een grote groep onderzoek te doen naar afwijkingen in de borsten. 

Er worden veel onderzoeken gedaan naar alternatieve methoden om het borstonderzoek beter en toegankelijker te maken. Denk aan het gebruik van een mamma-CT-scan of een bloedtest naar eiwitten die het ontstaan van borstkanker kan voorspellen. Hoewel veel van deze onderzoeken en nieuwe methoden veelbelovend lijken, zijn ze nog niet betrouwbaar of geschikt om de mammografie te vervangen. 

De druk die gebruikt wordt voor het maken van de foto’s is niet schadelijk. Mammografie wordt al ruim 50 jaar toegepast. 

Dit is om zeker te weten dat het resultaat van uw onderzoek bij de juiste persoon terecht komt.

Meer informatie: legitimatieplicht in de zorg.