Een bezoek aan het onderzoekscentrum duurt ongeveer 20 minuten. Het maken van de röntgenfoto's van de borsten, de mammografie, duurt ongeveer 5 minuten. Wat kunt u precies verwachten?

Het maken van de mammografie stap voor stap

 1. Het bevolkingsonderzoek vindt plaats in een onderzoekscentrum bij u in de buurt. Dat is meestal een mobiele unit (bus).
 2. Als u in het onderzoekscentrum binnenkomt, meldt u zich eerst bij de balie. De baliemedewerker vraagt om uw legitimatie en schrijft u in. Dan gaat u naar de wachtruimte.
 3. Als u aan de beurt bent, gaat u eerst naar een kleedkamer. U kleedt zich van boven uit. Daarna gaat u door een andere deur de kleedkamer uit.
 4. U bent nu in de onderzoeksruimte. De borstfoto’s worden gemaakt door een laborant. Hij of zij legt uw borst op een plaat en drukt de borst samen met een andere plaat. Dit is nodig om een goede röntgenfoto te maken, met zo min mogelijk straling.  Het samendrukken kan pijnlijk zijn. Als het te veel pijn doet, kunt u dat tegen de laborant zeggen. Die probeert er dan rekening mee te houden. Soms kunnen uw borsten in de dagen na het onderzoek nog gevoelig zijn. De laborant maakt van elke borst twee foto's. Na afloop worden de platen schoongemaakt.
 5. Na het onderzoek kleedt u zich aan en gaat u weer in de wachtkamer zitten. De laborant komt vertellen of de röntgenfoto’s gelukt zijn. Als de foto's niet gelukt zijn, worden meteen extra röntgenfoto’s gemaakt. 

Tips voor het onderzoek

 • Stop twee à drie weken van tevoren met het gebruik van zinkzalf op uw borsten.
 • Smeer voor het onderzoek geen zalf, poeder of bodylotion op uw borsten. U mag wel deodorant gebruiken.
 • Trek makkelijke bovenkleding aan. Dan kunt u zich snel uitkleden en aankleden.;
 • Neem als u wilt een omslagdoek mee.
 • Ga thuis naar de wc, in de meeste onderzoekscentra is geen wc aanwezig.
 • Neem uw identiteitsbewijs mee (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
 • Neem de uitnodigingsbrief mee. Schrijf hierop alvast de naam en contactgegevens van uw huisarts. 

Goed om te weten: De medewerkers in het onderzoekscentrum zijn bijna allemaal vrouw. Werkt er een man en wilt u liever onderzocht worden door een vrouw? Dan kunt u daarom vragen. Er is altijd een vrouwelijke medewerker aanwezig.

Veelgestelde vragen over de mammografie

Het maakt niet uit hoe groot uw borsten zijn. Het is altijd mogelijk om goede röntgenfoto's te maken. Als het nodig is, worden er van grote borsten meerdere röntgenfoto's gemaakt.

Ja. Ook als u nekklachten of bijvoorbeeld klachten aan uw schouders of rug heeft, kunt u borstfoto’s laten maken. Bij het maken van de röntgenfoto’s moet u uw arm omhoog doen en uw hoofd opzij draaien. Vertel de laborant vooraf welke klachten u heeft, dan kan die daar rekening mee houden.

Ja. Met een tepelpiercing kunt u gewoon meedoen aan het bevolkingsonderzoek. 

Mammografie is de beste manier om bij een grote groep mensen onderzoek te doen naar afwijkingen in de borsten. 

Welke onderzoeksmethode gebruikt wordt in het bevolkingsonderzoek, wordt besloten door het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ), na adviezen die de Gezondheidsraad geeft op basis van wetenschappelijk onderzoek. Er is en wordt onderzoek gedaan naar andere (en ook minder pijnlijke) methoden van borstonderzoek.

Zo is er door het LRCB National Expert and Training Centre For Breast Cancer Screening (National Expert and Training Centre For Breast Cancer Screening) samen met Bevolkingsonderzoek Nederland onderzoek gedaan naar het gebruik van platen met een andere vorm. Dit waren gebogen platen, die mogelijk zouden zorgen voor minder pijn. Het verschil in de pijn die de deelnemers ervoeren was heel erg klein, en ook bleek dat de borstfoto’s minder goed te beoordelen waren. Daarom adviseerden de onderzoekers deze gebogen platen niet te gebruiken in het bevolkingsonderzoek borstkanker. Ook wordt er onderzoek gedaan naar andere vormen van borstonderzoek. Maar er is op dit moment nog geen betrouwbaar alternatief voor de mammografie. 

Op dit moment kunt u alleen meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker met een mammografie. 

De druk die gebruikt wordt voor het maken van de foto’s is niet schadelijk. Mammografie wordt al ruim 50 jaar toegepast. 

Dit is om zeker te weten dat het resultaat van uw onderzoek in het goede dossier terechtkomt.

Meer informatie: legitimatieplicht in de zorg.

Video: Is het bevolkingsonderzoek borstkanker iets om tegenop te zien?

Deelnemers en een laborante vertellen over hun ervaring met het bevolkingsonderzoek borstkanker.