Een bezoek aan het onderzoekscentrum duurt ongeveer 20 minuten. Het maken van de röntgenfoto's van de borsten, de mammografie, duurt ongeveer 5 minuten. Wat kunt u precies verwachten?

Het maken van de mammografie stap voor stap

 1. Het bevolkingsonderzoek vindt plaats in een onderzoekscentrum bij u in de buurt. Dat is in de meeste gevallen een onderzoeksbus.
 2. Als u in het onderzoekscentrum binnenkomt, meldt u zich eerst bij de balie. De baliemedewerker vraagt om uw legitimatie en schrijft u in. Dan gaat u naar de wachtruimte.
 3. Als u aan de beurt bent, gaat u eerst naar een kleedkamer. U kleedt zich van boven uit. Daarna gaat u door een andere deur de kleedkamer uit. U bent nu in de onderzoeksruimte. De borstfoto’s worden gemaakt door een laborant. Hij of zij legt uw borst op een plaat en drukt de borst samen met een andere plaat. Dit is nodig om een goede röntgenfoto te maken, met zo min mogelijk straling. De laborant maakt van elke borst twee foto's. Na afloop worden de platen schoongemaakt.
 4. Na het onderzoek kleedt u zich aan en gaat u weer in de wachtkamer zitten. De laborant komt vertellen of de röntgenfoto’s gelukt zijn. Als de foto's niet gelukt zijn, worden extra röntgenfoto’s gemaakt in het onderzoekscentrum. 

Tips voor het onderzoek

 • Stop tijdig, 2 à 3 weken van tevoren, met het gebruik van zinkzalf op uw borsten
 • Trek makkelijke bovenkleding aan. Dan kunt u zich snel uitkleden en aankleden.
 • Smeer voor het onderzoek geen zalf, poeder of bodylotion op uw borsten. U mag wel deodorant gebruiken.
 • Ga thuis naar de wc, in de meeste onderzoekscentra is geen wc aanwezig.

Veelgestelde vragen over de mammografie

 1. Doet het maken van borstfoto’s pijn?
 2. Waarom worden er röntgenfoto's gemaakt?
 3. Is er een minder pijnlijke manier voor het maken van borstfoto’s en kan deze worden gebruikt in het bevolkingsonderzoek?
 4. Ik heb last van pijnlijke borsten. Kan ik wel aan het onderzoek meedoen?
 5. Richt de druk op de borst voor het maken van de borstfoto’s schade aan?
 6. Ik heb gehoord dat ook door thermografie borstkanker opgespoord kan worden. Kan dit onderzoek niet worden gebruikt in het bevolkingsonderzoek borstkanker?
 7. Kan thermografie een mammografie vervangen?
 8. Ik heb gelezen over een alternatief voor de mammografie, namelijk Pammografie. Waarom wordt deze methode niet gebruikt in het bevolkingsonderzoek borstkanker?
 9. Ik heb gelezen dat borstkanker ook met een ademtest kan worden opgespoord. Waarom wordt dit niet gebruikt in het bevolkingsonderzoek borstkanker?
 10. Is het maken van borstfoto’s een probleem als je kleine of juist grote borsten hebt?
 11. Ik heb borstprothese(n). Kan ik meedoen aan het bevolkingsonderzoek?
 12. Ik heb een borstprothese en ik ben bang dat deze scheurt bij het bevolkingsonderzoek. Kan ik wel meedoen?
 13. Ik heb een tepelpiercing. Kan ik meedoen aan het bevolkingsonderzoek?
 14. Ik heb gehoord dat borstfoto’s van vrouwen met dicht borstweefsel moeilijk te beoordelen zijn. Hoe zit dit?
 15. Kan de druk van de mammograaf een knobbeltje in de borst kapot maken, en daardoor borstkanker veroorzaken?
 16. Ik heb nekklachten. Kan ik gewoon borstfoto’s laten maken?
 17. Hoeveel borstfoto's worden er gemaakt?
 18. Worden de borstfoto’s gemaakt door een vrouw?
 19. Is het onderzoek risicovol omdat er röntgenstraling gebruikt wordt?
 20. Wordt het röntgenapparaat regelmatig schoongemaakt?
 21. Kan ik met het openbaar vervoer bij het onderzoekscentrum komen?
 22. Kan ik met mijn rolstoel makkelijk in het onderzoekscentrum komen?
 23. Waarom moet ik mij legitimeren?
 24. Wat kost het maken van borstfoto's?

1. Doet het maken van borstfoto’s pijn?

De laborant in het onderzoekscentrum legt uw borst op een plaat en drukt daar een andere plaat bovenop. Het samen drukken kan pijnlijk zijn. Als het te veel pijn doet, kunt u dat tegen de laborant zeggen. Soms kunnen uw borsten in de dagen na het onderzoek nog gevoelig zijn.

Bekijk de korte film 'Is het onderzoek pijnlijk?

Is het bevolkingsonderzoek borstkanker pijnlijk?

2. Waarom worden er röntgenfoto's gemaakt?

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat röntgenfoto's de beste manier zijn om bij een grote groep vrouwen borstkanker te ontdekken. Op een röntgenfoto zijn afwijkingen te zien die bijvoorbeeld nog niet te voelen zijn. Met andere manieren van onderzoek kan borstkanker minder goed ontdekt worden. Of deze methoden zijn minder geschikt om grote groepen vrouwen te onderzoeken. Het wetenschappelijk onderzoek naar deze nieuwe methoden wordt gevolgd om te kijken of deze geschikt zijn voor het bevolkingsonderzoek.

3. Is er een minder pijnlijke manier voor het maken van borstfoto’s en kan deze worden gebruikt in het bevolkingsonderzoek?

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat röntgenfoto's de beste manier zijn om bij het screenen van een grote groep vrouwen borstkanker te ontdekken. Dat kan nu nog niet anders.

Een manier waarbij borsten niet meer dan nodig worden samengedrukt wordt momenteel onderzocht. Deze drukgestuurde methode is nog niet klaar. Het kan voor minder pijn zorgen, maar dit geldt niet voor elke vrouw. Mogelijk hebben vooral vrouwen met kleine en stevige borsten en vrouwen die een borstsparende operatie hebben ondergaan, minder pijn. 

Een eventuele nieuwe methode moet naast het doorstaan van de vereiste keuringen ook passen op de mammografen die we gebruiken in het bevolkingsonderzoek. De komende tijd worden alle mammografen voor het bevolkingsonderzoek vervangen door nieuwe. We zijn aan het kijken welke pijnverminderende oplossingen er zijn voor deze nieuwe mammografen. Dit proces moet zorgvuldig gebeuren, kost tijd en geld en zal in elk geval een paar jaar duren.

Bekijk de korte film 'Is een minder pijnlijke screening mogelijk?'

Is een minder pijnlijke screening mogelijk?

Deelnemers, laborante, huisarts, bestuurder en een wetenschappelijk onderzoeker over het onderzoek borstkanker, over de pijn en of er andere onderzoeksmogelijkheden zijn.

4. Ik heb last van pijnlijke borsten. Kan ik wel aan het onderzoek meedoen?

Ja, u kunt meedoen aan het onderzoek. Zeg het wel tegen de laborant die de borstfoto’s maakt. Sommige vrouwen hebben zeer gevoelige borsten vlak voor of tijdens de menstruatie. Dan kan het soms beter zijn om de afspraak te verzetten. 

5. Richt de druk op de borst voor het maken van de borstfoto’s schade aan?

Bij het maken van de borstfoto’s wordt er druk uitgeoefend op het borstweefsel. Bij sommige vrouwen kan deze druk leiden tot blauwe plekken. Dit kan gevoelig zijn, maar is niet schadelijk. Door plaatselijke druk worden er geen cellen verplaatst naar elders in het lichaam. Mochten er ten slotte in een zeldzaam geval door de druk cellen kapot gaan, dan zijn deze cellen daarna afgestorven en zullen opgeruimd worden. Deze cellen kunnen dan geen effect meer hebben.

6. Ik heb gehoord dat ook door thermografie borstkanker opgespoord kan worden. Kan dit onderzoek niet worden gebruikt in het bevolkingsonderzoek borstkanker?

Nee. Thermografie kan niet worden gebruikt als screeningsmethode in het bevolkingsonderzoek borstkanker. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze methode daarvoor geschikt is. Bij thermografie worden temperatuurverschillen in het huidoppervlak gemeten met een infrarood camera. Door de oppervlakkige werking van thermografie is deze methode weinig gevoelig om (voorstadia van) de tumoren op te sporen en zeker niet in staat om (voorstadia van) borstkanker op te sporen in de diepere lagen van het borstweefsel.

Op het moment dat er een afwijking wordt gevonden kan dit bijvoorbeeld ook een ontsteking zijn en geen (beginstadium van) kanker. Dit kan onnodig ongerustheid veroorzaken. Thermografie wordt niet vergoed door de verzekeringsmaatschappijen. Ook niet in het kader van het bevolkingsonderzoek. De kosten van het onderzoek komen voor eigen rekening. In het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt alleen gebruik gemaakt van de beste methode om te screenen op borstkanker. Dit is erg belangrijk omdat het bevolkingsonderzoek wordt aangeboden aan een doelgroep 'gezonde' vrouwen. We willen zoveel mogelijk onnodige ongerustheid voorkomen. Tot op dit moment is mammografie de beste manier om een grote groep vrouwen te onderzoeken op borstkanker (Gezondheidsraad, 2014). Er wordt wel veel onderzoek gedaan naar andere methoden. Bijvoorbeeld naar mogelijk minder pijnlijke manieren om borstkanker te ontdekken. Als de resultaten van deze onderzoeken bekend zijn, zullen we dit via de website laten weten.

Naar boven

7. Kan thermografie een mammografie vervangen?

Een thermografie is geen vervanging voor een mammografie. Mammografie en thermografie zijn twee verschillende methoden die ook verschillende informatie geven. Zo meet thermografie de huidtemperatuur en is deze methode weinig gevoelig om (voorstadia van) tumoren op te sporen, zeker niet in de diepere lagen van het borstweefsel. Ook andere verdachte afwijkingen, zoals verkalkingen, worden niet direct weergegeven bij thermografie. De Gezondheidsraad heeft voor Nederland aangegeven dat thermografie geen goed alternatief is voor mammografie als screeningsmethode voor vroege opsporing van borstkanker.Informatie hierover staat ook op de website van KWF en Borstkanker Vereniging Nederland.

Voor meer informatie over thermografie zie vraag 6.

8. Ik heb gelezen over een alternatief voor de mammografie, namelijk Pammografie. Waarom wordt deze methode niet gebruikt in het bevolkingsonderzoek borstkanker?

Aan de Universiteit van Twente wordt onderzoek gedaan naar Pammografie. Bij Pammografie wordt gebruikt gemaakt van lichtpulsen om tumoren op te sporen. Daarbij ligt de vrouw op haar buik op een bed waarbij de borst door een opening naar beneden hangt. Pammografie is pijnloos. Het is tot nu toe alleen getest bij een kleine groep (60) borstkankerpatiënten. Over de gevoeligheid van de test in een screeningssetting, dus het resultaat van deze test bij alle vrouwen in de doelgroep, kan nog geen uitspraak worden gedaan. Deze techniek kan daarom nog niet in het bevolkingsonderzoek worden geïntroduceerd. Ook de Gezondheidsraad heeft aangegeven dat de bruikbaarheid van deze techniek voor het bevolkingsonderzoek nog onvoldoende onderzocht is. Samen met het LRCB volgen we nauwgezet de ontwikkelingen.

9. Ik heb gelezen dat borstkanker ook met een ademtest kan worden opgespoord. Waarom wordt dit niet gebruikt in het bevolkingsonderzoek borstkanker?

Begin 2014 is veel aandacht geweest voor een nieuwe test om borstkanker op te sporen, de ademtest. De onderzoekers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum en Maastro Clinic zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van de ademtest. De ademtest is tot nu toe getest bij een kleine groep (244) vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker. Om te bepalen of deze test ook kan worden ingezet bij het bevolkingsonderzoek moet de ademtest worden getest bij een veel grotere groep gezonde vrouwen. Dan kan pas worden bepaald of de ademtest betrouwbaar en gevoelig genoeg is. We verwachten daarom dat het nog wel even duurt voordat dit in het bevolkingsonderzoek  gebruikt kan worden. Samen met het LRCB volgen we nauwgezet de ontwikkelingen.

10. Is het maken van borstfoto’s een probleem als je kleine of juist grote borsten hebt?

Het maakt niet uit hoe groot uw borsten zijn. Het is altijd mogelijk om goede röntgenfoto's te maken. Als het nodig is, worden er van grote borsten meerdere röntgenfoto's gemaakt.

11. Ik heb borstprothese(n). Kan ik meedoen aan het bevolkingsonderzoek?

Als u een prothese in uw borst of borsten heeft, is er soms minder borstweefsel te zien op een röntgenfoto. Daarom is de foto soms minder goed te beoordelen. Dit is afhankelijk van de plaats en grootte van de prothese(n) Meer informatie over bevolkingsonderzoek en borstprothesen vindt u hier.

Bekijk de korte film 'Meedoen met een borstprothese?'

Meedoen met een borstprothese? (kort)

Een laborante, bestuurder screeningsorganisatie en een radioloog praten over deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker met een borstprothese.

12. Ik heb een borstprothese en ik ben bang dat deze scheurt bij het bevolkingsonderzoek. Kan ik wel meedoen?

U kunt gewoon meedoen met het bevolkingsonderzoek. Als u een prothese in uw borst of borsten heeft, kunt u dit melden bij de laborant. De laborant houdt daar dan rekening mee tijdens het borstonderzoek. Ook kunt u zelf tijdens het onderzoek aangeven hoeveel druk u kunt verdragen en aandurft.

PIPPoly Implant Proth?se-implantaten hebben een grotere kans op scheuren, lekken en ‘zweten’ dan andere implantaten. Het is verstandig uw PIP-implantaten hierop te laten controleren voordat u deelneemt aan het bevolkingsonderzoek. Meer informatie over scheuring en verwijdering van PIP-implantaten vindt u op de website van het IGJ.

13. Ik heb een tepelpiercing. Kan ik meedoen aan het bevolkingsonderzoek?

Ja. Met een tepelpiercing kunt u gewoon meedoen aan het bevolkingsonderzoek. De laborant kan u vragen de piercing uit te doen voor het onderzoek. Dit is niet per se nodig voor het maken van de röntgenfoto’s.

14. Ik heb gehoord dat borstfoto’s van vrouwen met dicht borstweefsel moeilijk te beoordelen zijn. Hoe zit dit?

Bij vrouwen met heel dicht borstweefsel is veel klier- en bindweefsel in de borst aanwezig. Dit dichte borstweefsel kan borstkanker verbergen op een röntgenfoto. Hierdoor kan eventuele borstkanker worden gemist.

Er wordt onderzocht of het zin heeft om bij vrouwen die dicht borstweefsel hebben naast de borstfoto nog een MRImagnetic resonance imaging-onderzoek te doen. Meer informatie over dit onderzoek, DENSEaanvullende MRI screening bij vrouwen met hoge borstdensiteit, vindt u op de website van het UMC Utrecht Julius Centrum.

15. Kan de druk van de mammograaf een knobbeltje in de borst kapot maken, en daardoor borstkanker veroorzaken?

De praktijk heeft laten zien dat de druk die uitgeoefend wordt voor het maken van de foto's niet schadelijk is. Mammografie wordt al ruim 50 jaar toegepast. De lange geschiedenis van mammografie laat zien dat mammografie een positieve uitkomst heeft: de sterfte door borstkanker is gedaald.

Het eventueel loslaten van een tumorcel, door wat voor onbekende oorzaak ook, zegt medisch gezien niets. Het lichaam is in staat om deze afzonderlijke cellen op te ruimen en ook zijn afzonderlijke cellen niet in staat om zich elders in het lichaam met succes te vermenigvuldigen.

16. Ik heb nekklachten. Kan ik gewoon borstfoto’s laten maken?

Ja. Ook als u nekklachten of bijvoorbeeld klachten aan uw schouders of rug heeft, kunt borstfoto’s laten maken. Bij het maken van de röntgenfoto’s moet u uw arm omhoog doen en uw hoofd opzij draaien. Vertel de laborant vooraf welke klachten u heeft, dan kan zij daar rekening mee houden.

17. Hoeveel borstfoto's worden er gemaakt?

Er worden van elke borst standaard 2 foto's gemaakt. Als het nodig is, wordt er bij grote borsten nog een extra röntgenfoto gemaakt. Dit is echter een uitzondering.

18. Worden de borstfoto’s gemaakt door een vrouw?

De medewerkers in het onderzoekscentrum zijn bijna allemaal vrouw. Als toch een mannelijke medewerker aan het werk is, kunt u vragen of een vrouwelijke collega het onderzoek kan doen. Die is altijd aanwezig.

19. Is het onderzoek risicovol omdat er röntgenstraling gebruikt wordt?

Nee, bij het bevolkingsonderzoek wordt maar weinig straling gebruikt. Het risico van deze straling is heel klein. Straling is overal in onze omgeving. Ook natuurlijke gassen in huis (radon/thoron), bouwmaterialen, de kosmos en voedsel leveren straling op. In Nederland krijgen mensen jaarlijks gemiddeld met ruim 2,6 mSvmillisievert (milliSievert) aan straling te maken. Millisievert (mSv) geeft de hoeveelheid straling aan waarmee het lichaam gemiddeld belast wordt. Bij het bevolkingsonderzoek borstkanker krijgen vrouwen gemiddeld te maken met 0,6 mSv.

20. Wordt het röntgenapparaat regelmatig schoongemaakt?

Ja, het apparaat wordt na ieder onderzoek schoongemaakt met een ontsmettingsmiddel.

21. Kan ik met het openbaar vervoer bij het onderzoekscentrum komen?

Ja, het onderzoekscentrum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Alle andere vrouwen van 50 tot en met 75 jaar in uw wijk zijn ook uitgenodigd. Dus misschien kunt u meerijden met één van uw buurvrouwen.

Waarom is het mobiele onderzoekscentrum niet dichterbij?

De screeningsorganisaties plannen in overleg met gemeenten de locaties voor de mobiele onderzoekscentra. Hierbij wordt er rekening mee gehouden dat het onderzoekscentrum voor alle vrouwen die er onderzocht worden zo goed mogelijk bereikbaar is.

22. Kan ik met mijn rolstoel makkelijk in het onderzoekscentrum komen?

U kunt het beste aan uw screeningsorganisatie laten weten dat u in een rolstoel zit. De screeningsorganisatie kijkt dan of de plek waar de foto’s worden gemaakt in uw buurt, geschikt is voor u. Ook neemt de screeningsorganisatie meer tijd om de foto’s te maken. Is de locatie in uw buurt (nog) niet rolstoelvriendelijk, dan kijkt de screeningsorganisatie samen met u naar een andere locatie in uw buurt die goed en voldoende snel te bereiken is.

Heel soms kan de screeningsorganisatie geen geschikte plek in uw buurt aanbieden waar u met uw rolstoel naartoe kunt. Dan kunt u de borstfoto's laten maken in het ziekenhuis. De screeningsorganisatie vergoedt de kosten van de röntgenfoto's in het ziekenhuis.

In de uitnodigingsbrief vindt u het telefoonnummer van de screeningsorganisatie in uw regio.

Waarom is het mobiele onderzoekscentrum niet dichterbij?

De screeningsorganisaties plannen in overleg met gemeenten de locaties voor de mobiele onderzoekscentra. Hierbij wordt er rekening mee gehouden dat het onderzoekscentrum voor alle vrouwen die er onderzocht worden zo goed mogelijk bereikbaar is.

23. Waarom moet ik mij legitimeren?

Dit is om te voorkomen dat het resultaat van uw onderzoek in een verkeerd dossier terecht komt.

Meer informatie: legitimatieplicht in de zorg.

24. Wat kost het maken van borstfoto’s?

De borstfoto’s die u elke 2 jaar via het bevolkingsonderzoek kunt laten maken, zijn gratis. Alleen als u op eigen initiatief ergens anders borstfoto's laat maken, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, kan het zijn dat u zelf de kosten geheel of gedeeltelijk moet betalen. Dit is afhankelijk van de hoogte van het eigen risico van uw zorgverzekering en hoeveel u hiervan heeft gebruikt. Bespreek dit met uw zorgverzekeraar als u hierover vragen heeft.

Is het iets om tegenop te zien? (lengte 1:08 min)

Deelnemers en een laborante vertellen over hun ervaring met het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Is het iets om tegenop te zien? (lengte: 1:08 min)