Voor het borstonderzoek maken we röntgenfoto’s van uw borsten. Hierbij wordt ioniserende straling gebruikt. De hoeveelheid straling wordt uitgedrukt in milliSievert.

Per borst nemen we twee röntgenfoto’s. Van de vier röntgenfoto’s bij elkaar krijgt u ongeveer 0,5 millisievert (mSv millisievert (millisievert))  aan straling. Straling kan kanker veroorzaken, maar dat risico is bij deze hoeveelheid heel erg klein.

Straling in het dagelijks leven

In het dagelijks leven loopt u ook straling op. In Nederland is dat gemiddeld 2,8 mSv per jaar. Deze straling komt van natuurlijke gassen in huis, voedsel, de bodem en bouwmaterialen, het heelal. Ook de straling bij medische onderzoeken draagt hieraan een klein beetje bij. Bijvoorbeeld een röntgenfoto bij de tandarts of in het ziekenhuis.

Lees meer over straling op de pagina 'Straling uitgelegd'.  U kunt daar ook meer lezen over straling van natuurlijke bronnen en straling in de gezondheidszorg.

 

Balans tussen benodigde straling en kracht

Om afwijkingen op de röntgenfoto’s te kunnen zien moeten de foto’s een goede beeldkwaliteit hebben. Daarvoor worden de borsten tussen twee platen gedrukt. Het samendrukken kunnen vrouwen als gevoelig en ook pijnlijk ervaren. Maar als er minder kracht wordt gebruikt, moet voor een goede foto meer straling gebruikt worden.

Wat is nu de beste balans tussen zo min mogelijk straling bij zo min mogelijk kracht? Daar wordt veel onderzoek naar gedaan. 
 

Risico van straling

De gemiddelde kans voor een vrouw in Nederland om aan kanker te overlijden is ongeveer 23%. De totale extra kans om te overlijden aan kanker ten gevolge van de stralingsbelasting is voor een deelnemer die gedurende haar leven, in Nederland, vanaf haar 50ste tot en met haar 75ste jaar meedoet met het bevolkingsonderzoek naar borstkanker, 0,035%.

 

Bron: Kans op kanker toegenomen naar 1 op de 2 Nederlanders  en Richtlijn stralingsrisico's bij medische beeldvorming