Voor het borstonderzoek maken we röntgenfoto’s van uw borsten. Hierbij wordt ioniserende straling gebruikt. De hoeveelheid straling wordt uitgedrukt in milliSievert.

Per borst nemen we twee röntgenfoto’s. Van de vier röntgenfoto’s bij elkaar krijgt u  ongeveer 0,6 mSv millisievert (millisievert) millisievert aan straling. Straling kan kanker veroorzaken, maar dat risico is bij deze hoeveelheid heel erg klein.
 

Straling in het dagelijks leven

In het dagelijks leven loopt u ook straling op. In Nederland is dat gemiddeld 2,6 mSv per jaar. Deze straling komt van natuurlijke gassen in huis, voedsel, de bodem en bouwmaterialen, het heelal. Ook de straling bij medische onderzoeken draagt hieraan bij. Bijvoorbeeld een röntgenfoto bij de tandarts of in het ziekenhuis.

 

Balans tussen benodigde straling en kracht

Om afwijkingen op de röntgenfoto’s te kunnen zien moeten de foto’s een goede beeldkwaliteit hebben. Daarvoor worden de borsten tussen twee platen samengedrukt. Het samendrukken kunnen vrouwen als gevoelig en ook pijnlijk ervaren. Maar als er minder kracht wordt gebruikt, moet voor een goede foto meer straling gebruikt worden. Wat is nu de beste balans tussen zo min mogelijk straling bij zo min mogelijk kracht? Daar wordt veel onderzoek naar gedaan. 
 

Risico van straling

Ieder jaar doen ongeveer 1 miljoen mensen mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. De straling van dit borstonderzoek veroorzaakt volgens berekeningen 3 sterfgevallen per jaar. Hier staat tegenover dat het bevolkingsonderzoek borstkanker per jaar 850-1100 sterfgevallen voorkomt.