Soms kan op de borstfoto’s iets te zien zijn waar niet speciaal naar werd gezocht. Dit noemen we nevenbevindingen. Het kan gaan om vergrote lymfeklieren, losse draden van een pacemaker of een lekkend of gescheurd borstimplantaat.

Wat gebeurt er bij een nevenbevinding? 

De screeningsradiologen beoordelen de borstfoto’s. Zij zoeken naar verdachte afwijkingen die borstkanker kunnen zijn. Hierbij kunnen zij toevallig iets anders vinden, een nevenbevinding.  Het hangt van de ernst van de nevenbevinding af wat met deze informatie wordt gedaan. 

Vergrote lymfeklieren

Op de borstfoto’s kunnen (een deel van) de okselklieren te zien  zijn. Soms zijn deze klieren vergroot. De oorzaak van vergrote lymfeklieren is meestal een ontsteking of beschadiging aan de hand of arm. Dit is geen reden voor verwijzing voor mogelijke borstkanker. Als de screeningsradiologen een lymfeklier zien die (op termijn) ernstige schade oplevert of levensbedreigend zou kunnen zijn, melden zij dit aan de huisarts. 

Losse draden van een pacemaker of ICD

Als een pacemaker wordt vervangen, kunnen oude draden niet altijd worden verwijderd en blijven deze achter. Hierdoor zien screeningsradiologen soms losse draden van een pacemaker op borstfoto’s. Er is geen reden om dit te melden aan de huisarts. 
Heeft u een pacemaker/ICD en klachten die hiermee te maken hebben, dan moet u dat natuurlijk melden bij uw huisarts of cardioloog. 

Kijk bij  'Veelgestelde vragen' vraag 5: meedoen met een implantaat voor meer informatie.

Lekkend of gescheurd borstimplantaat

Voor borstimplantaten geldt dat zij geen leven lang mee gaan. Als u borstimplantaten heeft, is het daarom verstandig deze regelmatig te laten controleren. Dit is uw eigen verantwoordelijkheid en die van de plastisch chirurg. Een mammografie, het toegepaste onderzoek bij het bevolkingsonderzoek, is niet de juiste onderzoeksmethode voor het opsporen van problemen met een borstimplantaat. Een eventuele scheur en/of lekkage die soms zichtbaar is op de borstfoto, wordt daarom niet gemeld aan de huisarts. In uitzonderlijke gevallen kunnen de screeningsradiologen beslissen om toch een melding te doen bij de huisarts. 

Nevenbevindingen worden bij toeval gevonden 

De screeningsradiologen zijn op zoek naar verdachte afwijkingen voor borstkanker in het borstweefsel. Zij zoeken niet bewust naar andere bijzonderheden. U kunt er dus niet vanuit gaan dat ‘toevals’bevindingen altijd gevonden worden.