Bevolkingsonderzoek Nederland stuurt u binnen tien werkdagen een brief met de uitslag. 
U kunt één van de volgende drie uitslagen krijgen.

1. Er is geen afwijking gevonden

Illustratie

Er zijn op de röntgenfoto’s geen aanwijzingen gevonden voor borstkanker. 98 op de 100 deelnemers krijgen deze uitslag. U ontvangt een brief over deze uitslag. In 2-3 jaar krijgt u weer een uitnodiging.

De medische termen voor deze uitslag zijn BI-RADS Breast Imaging Reporting and Data System (Breast Imaging Reporting and Data System) 1 en BI-RADS 2 (Breast Imaging Reporting and Data System).

Er is een kans dat borstkanker niet ontdekt wordt. Ook kan borstkanker ontstaan tussen twee onderzoeken in. Krijgt u klachten aan uw borsten? Neem dan contact op met uw huisarts.

2. Niet genoeg informatie

Illustratie

De medische term voor deze uitslag is BI-RADS 0. Deze uitslag betekent: er is niet goed te zien of er iets anders is dan normaal. Het betekent niet dat de foto's mislukt zijn. Wel is er meer onderzoek nodig op de radiologie afdeling in een ziekenhuis. Het onderzoek kan bijvoorbeeld bestaan uit een extra röntgenfoto of een echografie. Met dit onderzoek kunnen we meer duidelijkheid krijgen en een uitslag geven of er wel of geen verdenking van borstkanker is. 

Van elke 10 deelnemers met deze uitslag die zich aanvullend laten onderzoeken, hebben 9 mensen geen borstkanker. In de meeste gevallen is er dus niks aan de hand. 

3. Er is een afwijking gezien

Illustratie

Op de röntgenfoto’s is er een afwijking gezien die borstkanker kan zijn. Er is verder onderzoek nodig in het ziekenhuis. Dat kan een nieuwe röntgenfoto of een echografie zijn. Meestal halen ze in het ziekenhuis ook een stukje weefsel uit de borst. Dit heet een biopt. Dit verdere onderzoek hoeft niet te betekenen dat u borstkanker heeft. U kunt met uw huisarts bespreken naar welk ziekenhuis u gaat voor vervolgonderzoek. 

De medische termen voor deze uitslag zijn BI-RADS 4 en BI-RADS 5.


Meer informatie over BI-RADS

Radiologen delen uitslagen in volgens het zogenaamde BI-RADS-systeem. BI-RADS staat voor ‘Breast Imaging Reporting and Data System’. Meer informatie hierover vindt u op de site www.kanker.nl.
 

Geen volledige zekerheid

De uitslag geeft geen volledige zekerheid. Op de röntgenfoto’s worden niet alle afwijkingen gevonden. 7 van de 10 gevallen van borstkanker worden bij het bevolkingsonderzoek wel ontdekt.
 

Wie krijgen mijn uitslag?

Als u de uitslag krijgt ‘niet genoeg informatie’ of ‘er is een afwijking gevonden’ dan ontvangt uw huisarts de uitslag van uw onderzoek. 

Is verder onderzoek in het ziekenhuis nodig? Dan krijgen ook uw specialist in het ziekenhuis en bijvoorbeeld de Nederlandse Kankerregistratie (NKR Nederlandse Kanker Registratie (Nederlandse Kanker Registratie)) uw gegevens.

Lees hier meer over bij 'privacy'. Hier leest u ook hoe u bezwaar kunt maken, als u niet wilt dat anderen uw uitslag ontvangen.
 

Wilt u informatie in een andere taal?

Op www.mammarosa.nl vindt u informatie over de uitslag van het bevolkingsonderzoek in verschillende talen. U vindt deze informatie onder  ‘bevolkingsonderzoek’. Klik eerst op de gewenste taal op de homepage, aan de linkerkant van de pagina.

Video: waarom geeft de uitslag geen zekerheid?

Een wetenschappelijk onderzoeker, huisarts, radioloog en deelnemers praten over hoe zeker de uitslag van het bevolkingsonderzoek borstkanker is.