Het maken van de foto’s

Het bevolkingsonderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van uw borsten. Prothesen laten geen röntgenstralen door. Afhankelijk van de plaats en grootte van de prothese kan het zijn dat een deel van het borstweefsel niet te zien is op de foto. Wij maken standaard altijd twee foto's per borst.

Bekijk de korte film 'Meedoen met een prothese?' De tekst loopt door onder de video.

Meedoen met een prothese

Wanneer kunnen we foto’s van vrouwen met borstprothese(n) niet beoordelen?

Bij een kleine groep vrouwen met borstprothesen kunnen we de foto’s niet beoordelen. Dit is het geval als er onvoldoende borstweefsel te zien is en hangt af van de plaats en grootte van de borstprothese. Als u mee heeft gedaan met het bevolkingsonderzoek en uw röntgenfoto’s zijn niet goed genoeg te beoordelen, dan staat dit in uw uitslagbrief. Deze vrouwen wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts bij klachten aan hun borsten.
 

Risico’s bij prothesen

Uw borst wordt tijdens het maken van borstfoto’s tussen twee platen gedrukt. Er wordt dus druk uitgeoefend op de borst. Volgens plastisch chirurgen is de kans heel klein dat prothesen daardoor kapot gaan. Er is volgens hen daarom geen bezwaar om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. 

Vertel de laborant dat u een borstprothese heeft. U kunt tijdens het onderzoek ook zelf aangeven hoeveel druk u op uw borst aandurft. U kunt zelf beslissen of u wel of niet wilt meedoen aan het bevolkingsonderzoek.
 

PIP-implantaten

PIPPoly Implant Proth?se-implantaten hebben een grotere kans op scheuren, lekken en ‘zweten’ dan andere implantaten. Het is verstandig uw PIP-implantaten hierop te laten controleren voordat u deelneemt aan het bevolkingsonderzoek. Meer informatie over scheuring en verwijdering van PIP-implantaten vindt u op de website van het IGJInspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
 

Lekkend of gescheurd borstimplantaat

Voor borstimplantaten geldt dat zij geen leven lang mee gaan. Als u borstimplantaten heeft, is het daarom verstandig deze regelmatig te laten controleren. Dit is uw eigen verantwoordelijkheid en die van de plastisch chirurg. De radioloog van het bevolkingsonderzoek borstkanker kan alleen toevallig een lekkage of een scheur in een borstimplantaat zien, want daar zoekt hij niet gericht naar. Bovendien is de onderzoeksmethode van het bevolkingsonderzoek borstkanker niet de goede manier om problemen met een borstimplantaat op te sporen. Als u geen klachten heeft is een lekkend of gescheurd implantaat geen reden voor verder onderzoek. Alleen in uitzonderlijke gevallen meldt de radioloog dit bij de huisarts. Heeft u wel klachten door uw implantaat? Dan moet u deze klachten natuurlijk wel altijd melden bij uw huisarts of plastisch chirurg.