Het maken van de foto’s

Het bevolkingsonderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van uw borsten. Prothesen laten geen röntgenstralen door. Afhankelijk van de plaats en grootte van de prothese kan het zijn dat een deel van het borstweefsel niet te zien is op de foto. Wij maken standaard altijd twee foto's per borst.

Bekijk de korte film 'Meedoen met een prothese?'

Meedoen met een prothese

Een laborante, bestuurder screeningsorganisatie en een radioloog praten over deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker met een borstprothese.

Wanneer kunnen we foto’s van vrouwen met borstprothese(n) niet beoordelen?

Bij een kleine groep vrouwen met borstprothesen kunnen we de foto’s niet beoordelen. Dit is het geval als er onvoldoende borstweefsel te zien is en hangt af van de plaats en grootte van de borstprothese. Als u mee heeft gedaan met het bevolkingsonderzoek en uw röntgenfoto’s zijn niet goed genoeg te beoordelen, dan staat dit in uw uitslagbrief. Deze vrouwen wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts bij klachten aan hun borsten.

Risico’s bij prothesen

Uw borst wordt tijdens het maken van borstfoto’s tussen twee platen gedrukt. Er wordt dus druk uitgeoefend op de borst. Volgens plastisch chirurgen is de kans heel klein dat prothesen daardoor kapot gaan. Er is volgens hen daarom geen bezwaar om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. 

Vertel de laborant dat u een borstprothese heeft. U kunt tijdens het onderzoek ook zelf aangeven hoeveel druk u op uw borst aandurft. U kunt zelf beslissen of u wel of niet wilt meedoen aan het bevolkingsonderzoek.

PIP-implantaten

PIPPoly Implant Proth?se-implantaten hebben een grotere kans op scheuren, lekken en ‘zweten’ dan andere implantaten. Het is verstandig uw PIP-implantaten hierop te laten controleren voordat u deelneemt aan het bevolkingsonderzoek. Meer informatie over scheuring en verwijdering van PIP-implantaten vindt u op de website van het IGJInspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Lekkend of gescheurd borstimplantaat

Voor borstimplantaten geldt dat zij geen leven lang mee gaan. Als u borstimplantaten heeft, is het daarom verstandig deze regelmatig te laten controleren. Dit is uw eigen verantwoordelijkheid en die van de plastisch chirurg. Een mammografie, het toegepaste onderzoek bij het bevolkingsonderzoek, is niet de juiste onderzoeksmethode voor het opsporen van problemen met een borstimplantaat. Een eventuele scheur en/of lekkage die soms zichtbaar is op de borstfoto, wordt daarom niet gemeld aan de huisarts. In uitzonderlijke gevallen kunnen de screeningsradiologen beslissen om toch een melding te doen bij de huisarts.