Hieronder vindt u de antwoorden op de vragen die op dit moment het meest over COVID-19 en de griep(prik) gesteld worden.

Komt u ook in aanmerking voor de pneumokokkenprik? Op deze pagina leest u informatie over die vaccinatie en COVID-19.

Het zijn vaccinaties tegen twee verschillende virussen. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) zet de coronavaccinatie en de huisarts de griepprik.

De griepprik wordt al jaren gegeven door de huisarts. De huisarts treft hiervoor in het voorjaar al de voorbereidingen. Hij bepaalt bijvoorbeeld dan de datum en de locatie van de griepprik. Ook selecteert de huisarts welke personen er vanwege hun leeftijd en/of medische aandoening in aanmerking komen en in het najaar een uitnodiging moeten krijgen. Het advies welke groepen er tegen corona gevaccineerd moeten worden komt pas later. Bovendien hebben huisartsen minder goed de mogelijkheid dan de GGD om coronavaccinaties toe te dienen. Zo moeten mensen na de coronavaccinatie 15 minuten worden geobserveerd. Dit is gezien de grote aantallen niet haalbaar bij de meeste huisartsen. Mede daarom worden de griepprik en de coronavaccinatie niet gecombineerd en op verschillende locaties gegeven. Meer informatie daarover leest u hier.

Nee, dat is niet nodig. U mag beide vaccinaties bijvoorbeeld tegelijkertijd of kort na elkaar krijgen.

Nee. Dit is veilig. Het kan geen kwaad om deze vaccinaties in korte tijd of gelijktijdig te krijgen. Ons afweersysteem kan door meerdere vaccins tegelijk afweer opbouwen.

Nee, de griepprik is alleen voor patiënten die opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis vanwege COVID-19 en blijvende longschade hebben opgelopen met een verminderde longfunctie. Dit betreft een heel kleine groep mensen.

Als u ziek bent en koorts hebt is het niet verstandig om de griepprik te halen. Bent u alleen verkouden? Dan kunt u de griepprik gewoon halen. Hou dan rekening met anderen, zie: adviezen bij klachten. U kunt hierover overleggen met uw huisarts.