Vooral mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde medische aandoeningen kunnen ernstig ziek worden van griep (influenza). Soms zelfs met overlijden tot gevolg. De griepprik is de beste bescherming tegen griep en de ernstige gevolgen daarvan. De griepprik heeft verder de volgende voordelen:

  • De griepprik maakt de kans kleiner dat u griep krijgt.
  • Als u na de griepprik toch griep krijgt, bent u er meestal minder ziek van.
  • De kans dat u door griep een bijkomende ziekte krijgt zoals een longontsteking of hartklachten, is kleiner.
  • Heeft u een aandoening? Bijvoorbeeld suikerziekte of een hartziekte? Dan kan deze aandoening erger worden door griep. De griepprik maakt de kans daarop kleiner.
  • De griepprik maakt de kans om te overlijden door (de gevolgen van) griep kleiner.
  • De griepprik is een veilig vaccin en geeft weinig bijwerkingen. Als er toch bijwerkingen zijn, zijn die bijna altijd mild.
  • Als u na de griepprik toch griep krijgt, bent u minder besmettelijk, daardoor beschermt u ook anderen in uw omgeving.

De griepprik is een veilig vaccin. Het geeft weinig bijwerkingen en die zijn bijna altijd mild. De plaats van de prik op uw arm kan pijnlijk, rood of dik worden. Dit gaat binnen enkele dagen vanzelf over. Soms voelen mensen zich de dag na de griepprik niet lekker. Ze hebben soms hoofdpijn of een paar dagen last van minder energie. Dit is dan geen griep. Het is een normale reactie van het lichaam op de prik. Van de griepprik zelf kunt u géén griep krijgen. In de griepprik zit geen levend virus.

In sommige gevallen kunt u (milde) bijwerkingen krijgen van de griepprik. De griepprik biedt geen complete bescherming tegen griep. Na de griepprik kan iemand toch nog griep krijgen. De griepklachten zijn dan meestal minder erg.

Nee, van de griepprik kunt u geen griep krijgen. In de griepprik zitten dode stukjes griepvirussen die onschadelijk zijn. Griep kun je alleen krijgen van een levend griepvirus. Dat zit dus niet in de griepprik.

Dat u eerder geen last heeft gehad van een griepbesmetting zegt niets over uw kans om griep te krijgen en anderen te besmetten. Wanneer u bij één van de doelgroepen voor de griepprik hoort, heeft u meer kans om (ernstig) ziek te worden door griep. Een deel van de mensen merkt niet dat ze griep hebben omdat ze geen klachten ontwikkelen. Deze groep kan wel kwetsbare mensen besmetten.

Als u tot de doelgroep van de griepprik behoort heeft u door uw leeftijd of een bepaalde aandoening een grotere kans om (ernstig) ziek te worden van griep. De griepprik is hier de beste bescherming tegen. Natuurlijk kan uw persoonlijke conditie een rol spelen. Gezond leven en regelmatig sporten en/of bewegen houdt u gezonder maar zorgt er niet voor dat u geen griep kunt krijgen.

Griepvirussen kunnen snel veranderen. Daardoor zijn de griepvirussen ieder winterseizoen weer anders. De griepprik wordt daarom elk jaar aangepast op de virussen waarvan experts denken dat die volgend winterseizoen rond zullen gaan. De griepprik beschermt u vooral tegen de griepvirussen die in dat griepseizoen rondgaan.

Op de pagina Hoe werkt de griepprik kunt u hierover meer informatie lezen. Ongeveer een half jaar na de griepprik begint de bescherming bij de meeste mensen af te nemen. De afweerstoffen die zijn aangemaakt door de griepprik van vorig jaar geven dit jaar dus geen voldoende bescherming meer. Daarom is het advies om elk jaar vanaf oktober een griepprik te halen.