De griepprik werkt ongeveer een half jaar. In die periode beschermt de griepprik goed tegen eventuele (ernstige) gevolgen van griep. Wel neemt na verloop van tijd de bescherming heel langzaam af. Daardoor kan de griepprik minder goed beschermen wanneer er nog griep rondgaat in het voorjaar.

Zo goed als elk jaar is er in de winter in ons land een griepepidemie. De griepprik bieden we alleen mensen aan die extra risico hebben om ernstig ziek te worden door griep. Het voorkomt niet de verspreiding van griep onder mensen die geen griepprik krijgen. Er is sinds begin 2021 bijna geen griep geweest. Hierdoor zijn mensen die niet in de doelgroep vallen gevoeliger voor de griep.

Vooral mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde medische aandoeningen kunnen ernstig ziek worden van griep (influenza). Soms zelfs met overlijden tot gevolg. De griepprik is de beste bescherming tegen griep en de ernstige gevolgen daarvan. De griepprik heeft verder de volgende voordelen:

  • De griepprik maakt de kans kleiner dat u griep krijgt.
  • Als u na de griepprik toch griep krijgt, bent u er meestal minder ziek van.
  • De kans dat u door griep een bijkomende ziekte krijgt zoals een longontsteking of hartklachten, is kleiner.
  • Heeft u een aandoening? Bijvoorbeeld suikerziekte of een hartziekte? Dan kan deze aandoening erger worden door griep. De griepprik maakt de kans daarop kleiner.
  • De griepprik maakt de kans om te overlijden door (de gevolgen van) griep kleiner.
  • De griepprik is een veilig vaccin en geeft weinig bijwerkingen. Als er toch bijwerkingen zijn, zijn die bijna altijd mild.
  • Als u na de griepprik toch griep krijgt, bent u minder besmettelijk, daardoor beschermt u ook anderen in uw omgeving.

De griepprik is een veilig vaccin. Het geeft weinig bijwerkingen. De plaats van de prik op uw arm kan  pijnlijk, rood of dik worden. Dit gaat binnen enkele dagen vanzelf over. Soms voelen mensen zich de dag na de griepprik niet lekker. Ze hebben soms hoofdpijn of weinig energie.

Dit is dan geen griep. Het is een normale reactie van het lichaam op de prik. Van de griepprik zelf kunt u géén griep krijgen. In de griepprik zit geen levend virus.

In sommige gevallen kunt u (milde) bijwerkingen krijgen van de griepprik. Dit is een nadeel. Verder zijn er geen nadelen.  De griepprik biedt geen complete bescherming tegen griep. Soms krijgt iemand die de griepprik heeft gehad toch griep. De griepklachten zijn dan vaak minder erg.

Door de coronamaatregelen hadden mensen minder direct contact met andere mensen. Na het stoppen van veel coronamaatregelen begon in maart 2022 de jaarlijkse griepepidemie. De griepprik is de beste bescherming tegen griep. In de eerste twee coronajaren  zijn er heel weinig mensen ziek geworden door griep. Mensen hebben daardoor ook weinig of geen weerstand opgebouwd tegen griep. Maar griepvirussen zijn niet verdwenen.

Nee, van de griepprik kunt u geen griep krijgen. In de griepprik zitten dode stukjes griepvirussen die onschadelijk zijn.  Griep kun je alleen krijgen van een levend griepvirus. Dat zit dus niet in de griepprik.

Dat u eerder geen last heeft gehad van een griepbesmetting zegt niets over uw kans om griep te krijgen. Wanneer u bij  een van de doelgroepen voor de griepprik hoort, heeft u meer kans om (ernstig) ziek te worden door griep. Veel mensen merken niet dat ze griep hebben omdat ze geen klachten ontwikkelen. Deze groep kan wel kwetsbare mensen besmetten.

Als u tot de doelgroep van de griepprik behoort heeft u door uw leeftijd of een bepaalde aandoening een grotere kans om (ernstig) ziek te worden van griep. De griepprik is hier de beste bescherming tegen. Natuurlijk kan uw persoonlijke conditie een rol spelen. Gezond leven en regelmatig sporten en/of bewegen houdt u gezonder maar zorgt er niet voor dat u geen griep kunt krijgen.

Griepvirussen veranderen snel. Daardoor zijn de griepvirussen ieder winterseizoen weer anders. De griepprik wordt daarom elk jaar aangepast op de virussen waarvan experts denken dat die volgend winterseizoen rond zullen gaan. Dode deeltjes van die virussen komen in de griepprik. De griepprik beschermt u vooral  voor griep in dat griepseizoen. Op deze webpagina kunt u hierover meer informatie lezen.

Ongeveer een half jaar na de griepprik begint de bescherming bij de meeste mensen af te nemen. De afweerstoffen die zijn aangemaakt door de griepprik van vorig jaar geven dit jaar dus geen voldoende bescherming meer. Daarom is het advies om elk jaar vanaf oktober een griepprik te halen.