Op de onderstaande pagina's vindt u informatie over de griep voor uw patiënten, informatie over het nut en de noodzaak om uzelf te laten vaccineren en informatie over diagnostiek van het influenzavirus en andere virussen die griepachtige verschijnselen veroorzaken.

Griepvaccinaties voor gezondheidszorgpersoneel

Twee zorgmedewerkers achter de computer

Gezondheidszorgpersoneel wordt geadviseerd jaarlijks de griepprik te halen. Gezondheidszorgpersoneel dat in zorginstellingen werkt kan het influenzavirus tijdens het werk krijgen en overdragen op patiënten. Dit geldt vooral voor personen die direct contact hebben met patiënten. Vaccinatie verkleint de kans op influenza-infectie (griep) en de daarmee gepaardgaande complicaties.
Lees verder

Informatie voor uitvoerders van de griepprikcampagne

Patiënt bij een arts

Bent u werkzaam in een huisartsenpraktijk of anderszins betrokken bij de uitvoering van de jaarlijkse griepvaccinatie? Bij de Stichting Nationaal Programma Grieppreventie ( SNPG Stichting Nationaal Programma Grieppreventie (Stichting Nationaal Programma Grieppreventie)) vindt u hierover informatie.Lees verder

Diagnostiek

labwerkzaamheden

Medisch Microbiologische laboratoria kunnen monstermaterialen insturen voor diagnostisch onderzoek. Welke diagnostiek kunt u zelf uitvoeren en welke diagnostiek voeren laboratoria uit? Bijzondere diagnostiek voor Influenzavirus (griep) wordt uitgevoerd door verschillende Nederlandse laboratoria. U vindt hier ook de informatie uit het Nationaal Diagnostisch Vademecum Infectieziekten.
Lees verder

Behandeling

Patiënt bij een arts

Meestal genezen mensen binnen een paar dagen vanzelf. De winst van behandeling is dus maar klein. Influenza kan echter behandeld worden met antivirale middelen.
Lees verder

Griepvaccinatie voor zwangeren

Zwangere vrouw aan het sporten

Het consultatiebureau neemt vanaf het najaar 2023 het toedienen van de griepvaccinatie aan zwangeren zonder medische indicatie over van de huisarts. De verloskundig zorgverlener geeft informatie over deze vaccinatie.

Lees verder