Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus. Er zijn veel verschillende soorten griepvirussen. De griepprik is een vaccin met verschillende soorten dode griepvirussen. Die dode virussen zijn onschadelijk. Griep kunt u alleen krijgen van levend virus. De griepprik zorgt ervoor het lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen de griepvirussen die in de griepprik zitten.

Twee weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen. Wordt u na deze twee weken besmet met één van de griepvirussen uit de griepprik, dan kunnen de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk maken. Hierdoor wordt u niet ziek, of, als u toch de griep krijgt, vaak minder ziek. De bescherming duurt meestal 6 maanden. Daarom is het belangrijk ieder jaar de griepprik te halen. U krijgt de griepprik in uw bovenarm.

Hoe goed werkt de griepprik?

Hoe goed de griepprik werkt is per jaar en per persoon verschillend. Dit komt onder andere door:

1) hoe goed de griepprik past bij de griepvirussen die er in die winter zijn; Er zijn veel verschillende soorten griepvirussen. En deze griepvirussen veranderen steeds. In het voorjaar wordt gestart met het maken van de griepprik. Deskundigen bekijken ieder jaar welke griepvirussen waarschijnlijk gaan komen in de winter. Die virussen worden in de griepprik opgenomen.
Het duurt ongeveer een half jaar om de griepprik te maken. In dit half jaar kunnen nieuwe varianten van griepvirussen ontstaan en griep veroorzaken. Tegen die nieuwe varianten werkt de griepprik mogelijk minder goed.

Zie ook: Elk jaar een nieuw griepvaccin. hoe wordt de samenstelling ervan bepaald

2) de weerstand van de persoon die de griepprik krijgt; De griepprik werkt het beste als de persoon die de griepprik krijgt een goede weerstand heeft. Iemand met een minder goede weerstand maakt minder afweerstoffen tegen het griepvirus. Toch kan iemand met een minder goede weerstand voldoende afweerstoffen maken om beschermd te zijn tegen de griep of de gevolgen van griep. Juist mensen met een verminderde afweer hebben meer kans dat griep leidt tot ernstige ziekte of zelfs sterfte. Om zich daartegen te beschermen, is het zinvol voor hen om de griepprik te halen.
De kans op griep na een griepprik is gemiddeld 40% kleiner. Het ene jaar is het meer, het andere jaar minder. Een effectiviteit van 40% betekent dat de griepprik er bij 40 van de 100 mensen voor zorgde dat zij geen griep kregen.
De griepprik beschermt dus niet 100%. Maar als u toch griep krijgt, zorgt de griepprik er wel vaak voor dat u minder ernstig ziek wordt. Dit is vooral van belang voor mensen die vanwege een aandoening of hun leeftijd een minder goed werkende afweer hebben.
De griepprik is de beste beschikbare bescherming tegen griep en de ernstige gevolgen daarvan.

Zie ook: Surveillance van griep en andere luchtweginfecties: winter 2017/2018

Toch griep na de griepprik?

Door de griepprik wordt de kans dat u griep krijgt kleiner. Het kan gebeuren dat u toch griep krijgt. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • U kunt besmet zijn met een ander virus dan griep. Veel virussen veroorzaken klachten die lijken op griep en mensen hebben het dan al snel over ‘een griepje’. De griepprik beschermt alleen tegen griepvirussen. Aan de klachten alleen kun je niet zien of iemand is besmet met een griepvirus of een verkoudheidsvirus. Daarom kan iemand die ziek is door een verkoudheidsvirus onterecht denken dat de griepprik niet werkt.
  • De griepprik werkt minder goed als uw eigen afweersysteem niet goed werkt. Bijvoorbeeld door ouderdom, ziekte of medicijnen. Er worden dan onvoldoende afweerstoffen gemaakt. U kunt dan toch griep krijgen. Als u toch griep krijgt, kan de griepprik ervoor zorgen dat u minder ernstig ziek wordt. De griepverschijnselen zijn vaak minder erg, de kans op longontsteking en andere gezondheidsproblemen is kleiner en de kans is kleiner dat de aandoening die u al heeft erger wordt door de griep.
  • U kunt besmet worden met een griepvirus dat niet in de griepprik zit. Dan krijgt u toch griep, maar vaak wordt u dan wel minder ernstig ziek.

Het kan ook zijn dat u de griepprik te laat heeft gehad. Het duurt twee weken voordat uw lichaam voldoende afweerstoffen heeft gemaakt om u te beschermen tegen griep. Dus als u binnen die twee weken met het griepvirus besmet wordt, kunt u toch griep krijgen.