Net als andere medicijnen kan de griepprik ook bijwerkingen geven. Bijwerkingen na de griepprik komen weinig voor en zijn meestal mild. U kunt op de eerste dag wat pijn, roodheid of een lichte zwelling hebben op de plaats van de prik (de bovenarm). Ook kunt u zich niet lekker voelen of last hebben van hoofdpijn of spierpijn. De meeste bijwerkingen gaan binnen 2 dagen vanzelf over.
In de griepprik zitten stukjes van dode griepvirussen. Griep kun je alleen krijgen van een levend griepvirus. Je kunt dus geen griep krijgen of ziek worden door de griepprik.
Griepprik is een veilig vaccin
De griepprik wordt al tientallen jaren wereldwijd en bij miljoenen mensen gebruikt. Er is ook veel onderzoek naar gedaan. De griepprik is veilig. In Nederland wordt de griepprik al sinds 1993 via een landelijk programma 1993 aan medische risicogroepen gegeven. Iedereen die de griepprik krijgt of geeft kan een (vermoedde) bijwerking melden bij het Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen (Lareb (Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen )). Dat is een onafhankelijke organisatie die alle meldingen opslaat, waar nodig onderzoekt en erover rapporteert. Het nieuwste rapport over de bijwerkingen van de griepprik is te vinden op de website van het Lareb.
Melden van een bijwerking
Als u denkt dat u een bijwerking heeft van de griepprik? Meld dit dan bij het Lareb. Maakt u zich zorgen? Neem dan contact op met uw huisarts. Het is belangrijk dat de veiligheid van vaccins en de bijwerkingen die na vaccinatie kunnen optreden goed in de gaten gehouden worden en dat als dat nodig is, op tijd actie wordt ondernomen. Door klachten of mogelijke bijwerkingen die na de griepprik zijn ontstaan bij Lareb te melden, kunnen eventuele nieuwe bijwerkingen opgespoord worden. Ook kunnen we dan meer leren over bekende en onbekende bijwerkingen.
Veruit de meeste bijwerkingen zijn bekend voordat een vaccin wordt toegelaten (geregistreerd) op de markt en gebruikt wordt. Sommige zeldzame bijwerkingen zien we pas na vele jaren als het vaccin aan veel meer personen wordt gegeven. Het Lareb laat zien dat dit niet het geval is bij de griepprik. Er worden over de griepprik weinig bijwerkingen gemeld, ondanks dat het vaccin al tientallen jaren aan miljoenen mensen wordt gegeven. Lareb brengt elk jaar een rapport uit over meldingen na de griepprik.
Maakt u zich zorgen over uw klachten? Neem dan contact op met uw huisarts.
Meedoen aan onderzoek naar bijwerkingen van Lareb
Naast het zelf melden van een bijwerking kunt u ook meedoen met het onderzoek naar bijwerkingen van de griepprik. Dit kan ook als u na de griepprik geen klachten of bijwerkingen heeft. Lareb onderzoekt opvallende meldingen na vaccinatie en of het bij een melding echt om een bijwerking gaat. Wilt u meedoen of wilt meer informatie? Ga dan naar de website van Lareb.
Allergieën en de griepprik
In de griepprik zitten naast stukjes van dode griepvirussen ook andere stoffen (bestanddelen), zoals conserveerstoffen, zouten en water. Deze stoffen staan in de bijsluiter beschreven. Nadat het vaccin is gemaakt, blijven er soms hele kleine restjes van deze stoffen in de griepprik achter.
In heel zeldzame gevallen is iemand allergisch voor een van deze stoffen. Een allergie hiervoor betekent dat u met uw huisarts moet overleggen over of u de griepprik mag krijgen.
Bent u bekend met een anafylactische reactie op een van de bestandsdelen in de griepprik toen u de griepprik kreeg? Neem dan contact op met uw huisarts.
Kun je ziek worden van de griepprik?
Huisarts Ted van Essen geeft antwoord op de vraag of je ziek kunt worden van de jaarlijkse griepprik.