U kunt van de griepprik de eerste dag wat pijn, roodheid of een lichte zwelling hebben op de plaats van de prik (de bovenarm). Dit gaat vanzelf over binnen één tot twee dagen.

Deze bijwerkingen ontstaan doordat uw lichaam denkt dat er sprake is van een echte infectie. De bijwerkingen zijn dus een signaal dat het vaccin werkt. Sommige mensen voelen zich na de griepprik een aantal dagen wat minder lekker. Klachten als lusteloosheid, hoofdpijn en verhoging kunnen voorkomen op de dag nadat de griepprik is toegediend. Dit gebeurt dan vooral bij kinderen die nog niet met een griepvirus in aanraking zijn gekomen.

Voordat de griepprik aan u gegeven mag worden, wordt deze goed onderzocht. De griepprik kan hierdoor veilig gebruikt worden. En er is al jarenlange ervaring met de griepprik.

Kun je griep krijgen van de griepprik?

Nee, van de griepprik kun je geen griep krijgen. In de griepprik zitten dode stukjes griepvirussen. Griep kun je alleen krijgen van een levend griepvirus.

Melden van een bijwerking

Als u een bijwerking heeft van de griepprik dan kunt u de bijwerking melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Als u twijfelt over de bijwerking of u maakt zich zorgen neem dan contact op met uw huisarts.

Het Bijwerkingencentrum LarebLandelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen brengt jaarlijks een rapport uit over de gemelde bijwerkingen van seizoensgriepvaccinatie. Zie het nieuwe rapport: 'Meldingen van bijwerkingen na influenzavaccinaties seizoen 2019-2020'.

Jaarlijks onderzoek naar bijwerkingen griepprik

Naast het zelf melden van een bijwerking, kunt u ook meedoen met het onderzoek naar bijwerkingen van het griepvaccin. Bijwerkingencentrum Lareb verzamelt deze bijwerkingen met het online onderzoek Lareb Intensive Monitoring (LIM) griep. Met behulp van LIM is informatie om welke bijwerkingen het gaat snel beschikbaar. Ook wordt gekeken naar wanneer bijwerkingen beginnen, hoe veel last deze geven en hoe lang de bijwerkingen aanhouden. Op deze manier krijgen we nog meer kennis over bijwerkingen  U kunt ook meedoen als u geen bijwerkingen heeft. 

Als u mee wilt doen of meer informatie wilt over het onderzoek ga dan naar www.vaccinmonitor.nl.

Allergieën en de griepprik

In het griepvaccin zitten naast stukjes van dode griepvirussen ook enkele andere stoffen. Mensen met een allergie voor deze stoffen kunnen de griepprik vaak zonder problemen nemen, maar we raden aan om bij allergieën wel te overleggen met uw huisarts.

In heel zeldzame gevallen betekent een allergie voor een van deze stoffen dat u beter geen griepprik kunt krijgen. Dit geldt voor mensen van wie bekend is dat zij met een anafylactische shock reageren op kippenei-eiwit,  de antibiotica neomycine of gentamicine of conserveringsmiddelen in griepvaccins . Soms zit er een heel klein beetje van deze stoffen in de griepprik. In geval van twijfel kunt u met uw huisarts bespreken of het verstandig is de griepprik te halen.